I inlägg nr 14231 från december 2015 skriver Thure B om en nykomling bland schweiziska arméknivar, nämligen märket Swiza.
Jag har nu förvärvat den enklaste modellen av detta märke (D02) till en billig peng.
Första intrycket:
1. Bladet är mycket tunt!! Det är dessutom taperat (avsmalnande mot spetsen) och därmed ännu tunnare längst fram. Intill eggen är bladet hysteriskt tunt! Något att tänka på i samband med slipning/bryning eftersom själva eggen är utrustad med en minimal eggvinkel, dock på ca 45 grader!?! Vet inte hur man tänkt här.
Visserligen är eggen vass men den skär inte effektivt när man försöker luta bladet eftersom den i princip glider på eggaxeln utan att apexen har kontakt med materialet som skall skäras. Med andra ord. Ämnar man använda kniven så bör man börja med att reprofilera eggen.
Eftersom stålet är 440A så kan man tyvärr inte gå ner alltför mycket i vinklar. Jag apterade en sekundärvinkel på ca 18 grader (sammanlagt) och själva arbetseggen/primäreggen är på 30 grader (sammanlagt). Därefter avslutade jag forma eggen med strigling. Slipfasen är nu både hållbar och effektiv.
Bladet är utrustat med linjelåsning. Funkar som sig bör, dock är den inte av den robusta karaktären. Kniven är dock inte designad för täljning eller annan tung användning, varför denna linjelåsning trots allt bör fungera väl. Bladet frigörs genom att man pressar in logoknappen på vänsterskollan. Det fälls ut med hjälp av en genomgående nagelskåra. Praktiskt för både vänster- som högerhänta.
2. Många har på diverse fora klagat på utformningen av stjärnskruvmejselns profil. Det har hävdats att den är alltför "vass" och avlång och av den anledningen inte klarar större skruvhuvuden utan att strippa dem.
Personligen har jag inga problem med stjärnsskruvmejseln eftersom den passar till både små och större skruvhuvuden, vilket jag finner praktiskt i utövningen av mina hobbies (framför allt sportfisket).
3. Sylen som är utrustad med ett hål för en förhållandevis tunn tråd är däremot inte lika rigid och hållbar som motsvarande på Vicar. Att köra den igenom en tjock läderhud är förenat med en viss risk för deformation. Till mindre arbeten är den dock utmärkt eftersom den är rejält vass och slimmad.
4. Slutligen. I gaveln på kniven under ena skollan är en liten pincett instucken. Den är tunnare och längre än den på Vicen. Jag är lite tveksam till den. Några hårdare tag tål den garanterat inte!! Frågan är snarare hur väl den griper tag i exempelvis stickor.
5. Greppet är tillverkat i någon typ av gummerat plastkompositmaterial. Det känns bekvämt och varmt men blir lätt smutsigt och nöts redan efter en kort tids användning. Tror inte att greppet förblir intakt speciellt länge, tyvärr.
Allt som allt är kniven rätt OK med tanke på det låga inköpspriset (ca 150:- kronor). Den är ämnad för lättare sysslor som att öppna brev, förpackning och skära av snören. Den bör fungera perfekt till svampplockning eftersom den faktiskt tål maskindisk (skulle dock själv inte utsätta den för sådan behandling). Därmed borde den tåla även vanlig diskning med efterföljande noggrann torkning.
~Paul~