Angående Mora Garberg i kolstål.
Kolstål är ju trots allt enklare att slipa än de flesta "rostfria" stålen. I Sverige tycks det finnas ett överdrivet intresse för märkvärdiga ståltyper - kanske beror det på den långa stålverkstradition som finns i landet?
Men ett hårt blad bryts lättare av och är svårare att slipa.
Esee ger ingen livstids garanti på sina rostfria blad.
Den påstådda rostbenägenheten i kolstålet finner jag för övrigt överdriven. Det räcker att ta på bladet för att det ska få lite rostskydd av hudfettet. Dessutom har man väl inte kniven liggande ute i ur och skur.
Jag har lite rost på min Mora Basic 511, men den har ju också legat ute, kvarglömd i trädgården under någon regnig vecka. (Hela byggknivsortimentet synes för övrigt nyligen ha blivit uppdaterat hos Mora. Nya handtag, nya fodral.)
Slipvinkeln på Garberg är väl vad den är. Vissa finner den användbar, andra inte. Det värsta, som jag ser det, är ju i vad mån det finns en brynegg på skandi-eggen. Kaka på kaka. Men den är ju enklare att slipa bort den om det är kolstål. Tyvärr ryker ju svärtan med slipningen.
Det optimala hade givetvis varit en Garberg i kolstål utan svärtat blad, vilket borde vara enkelt för Mora att ordna. Men man är väl rädda för kundreaktioner om rostbenägenhet...
Kolstål är ju trots allt enklare att slipa än de flesta "rostfria" stålen. I Sverige tycks det finnas ett överdrivet intresse för märkvärdiga ståltyper - kanske beror det på den långa stålverkstradition som finns i landet?
Men ett hårt blad bryts lättare av och är svårare att slipa.
Esee ger ingen livstids garanti på sina rostfria blad.
Den påstådda rostbenägenheten i kolstålet finner jag för övrigt överdriven. Det räcker att ta på bladet för att det ska få lite rostskydd av hudfettet. Dessutom har man väl inte kniven liggande ute i ur och skur.
Jag har lite rost på min Mora Basic 511, men den har ju också legat ute, kvarglömd i trädgården under någon regnig vecka. (Hela byggknivsortimentet synes för övrigt nyligen ha blivit uppdaterat hos Mora. Nya handtag, nya fodral.)
Slipvinkeln på Garberg är väl vad den är. Vissa finner den användbar, andra inte. Det värsta, som jag ser det, är ju i vad mån det finns en brynegg på skandi-eggen. Kaka på kaka. Men den är ju enklare att slipa bort den om det är kolstål. Tyvärr ryker ju svärtan med slipningen.
Det optimala hade givetvis varit en Garberg i kolstål utan svärtat blad, vilket borde vara enkelt för Mora att ordna. Men man är väl rädda för kundreaktioner om rostbenägenhet...