Beror väl på användningsområdet? Det viss säga vad kniven skall användas till?Med många knivar hemma - vilken blir egentligen favoritkniven, och varför? Kan man genomskåda sig själv?
~Paul~
Beror väl på användningsområdet? Det viss säga vad kniven skall användas till?Med många knivar hemma - vilken blir egentligen favoritkniven, och varför? Kan man genomskåda sig själv?
Har aldrig sett den här typen av sågtandning. Min gissning är att den är gjord av någon som försökt "förbättra" en vanlig, sågtandad standard-Eskilstunakniv.Hittade den här för ett tag sen. Vad är den till för? Har aldrig sett en
sådan tandning förut.
Beror väl på användningsområdet? Det viss säga vad kniven skall användas till?
~Paul~
Har aldrig sett den här typen av sågtandning. Min gissning är att den är gjord av någon som försökt "förbättra" en vanlig, sågtandad standard-Eskilstunakniv.
~Paul~
Hm, jag är inte övertygad.Det tror inte jag. Formen på varje tand är identisk. Den är inte slipa för hand. Jag hade sagt att den aldrig har varit slipad sen ny.
Bilden här gör inte slipvinkeln rättvisa, men jag uppskattar den till 35 grader. Detta är en KN kniv.
Vad jag ville säga i mitt förra inlägg till dig är att det inte går att välja en enda kniv utan att veta vad den skall användas till.Visserligen gillar jag både min brödkniv och kockkniv, och använder dem i stort sett dagligen och mer än någon annan kniv jag har, men jag skulle inte säga att det är mina favoritknivar. De är ju rätt begränsade i sina användningsområden. T.ex. skulle jag inte bära med mig dem i skog och mark.
Den optimala kniven har flera användningsområden.
Däremot intressant att de tog tillbaka 510 i produktion nyligen. En smidig liten kniv, som jag gjorde en egen slida till. Har postat den tidigare, ursäkta om jag upprepar mig.
Ja, precis.
Trots det föredrar jag den gamla, röda modellen eftersom den hade en bredare slipfas och därmed en mindre eggvinkel än denna senaste modell. Det bör dock inte skilja så förfärligt mycket trots allt .
~Paul~
PS Det gör inget att du upprepar dig! Bara trevligt att se fina bilder flera gånger.
Fast jag är nästan säker på att eggvinkeln trots allt var mindre på den gamla moran. Den lilla skillnaden i bladtjocklek kan emå inte kompensera för den förhållandevis stora skillnaden i slipfasens bredd. Jag tror att man skulle vara tvungen att verkligen räkna på det.Fin kniv 510:an.
Bladet på den "nya" 510:an är tunnare, därav den kortare slipfasen. Eggvinkeln är sannolikt densamma (23g totalt).
/Lux
Hm, jag är inte övertygad.
Om du tittar noga på din bild så ser du att varje tand inte är lik den andra. Jag tror att man skapat sågtandningen på maskinell väg genom att först borra hål i bladet för att sedan försiktigt fräsa bort material mellan tänderna. Därefter har man slipat varje sågtand, återigen med någon typ av maskinell hjälp och efterföljande korrigering för hand.
Som sagt, säker kan man inte vara men jag tror att utgångspunkten för din kniv är den här modellen (bifogar din kniv för jämförelse):
Vågar inte gissa. Men visst, varför inte. En kniv för jämförelse är ju KN-s speciella variant för just fruset kött och liknande:Kan det vara en kniv som någon gjort för att skära/såga i fruset?
Trådstartare | Titel | Forum | Svar | Datum |
---|---|---|---|---|
Stort knivintresse | Utrustning allmänt | 4 | ||
Råd om att sälja stort militärtält | Utrustning allmänt | 8 | ||
Bra led-lampa för stort familjecampingtält? | Utrustning allmänt | 28 | ||
Pannlampan med stort P? | Utrustning allmänt | 34 |