Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Hej!

Finns ju gott om kunskap i den här tråden så tänkte fråga om lite hjälp!

Jag står och velar inför ett knivköp, står just nu mellan Helle Eggen och Karesuando Kultingen, någon som vill dela med sig av åsikter om dom?
Helle finns det ju gott om info om på nätet men lite svårare att hitta åsikter om Karesuando.

Kommer främst använda kniven som verktyg under vandring och fiske, Kultingen tilltalar ju rent estetiskt men hur håller dom måttet i övrigt?

//Burken

Eggen och Kultingen är fina knivar båda två. På bilderna finns även storebror (pappa?) Galten som storleksmässigt mer matchar Eggen. Mycket hög F&F på alla knivarna.

Eggen:
Genomgående sticktånge.
Laminerat rostfritt blad.
Extremt vass fabriksegg.
Äkta skandinavisk egg, dock med lägre slipning än Kultingen (bladtjocklek drygt 3mm på både Eggen och Kultingen)
Rejält skaft (generellt har Helle ganska tjocka handtag), Fyller min hand bra (st9-10).
Är personligen inte helt förtjust i är parerskyddet/näbben, men det är en smaksak.

Kultingen:
Sticktånge, ej genomgående.
Blad i rostfritt Sandvik 12c27-stål, HRC 57.
Hög skandinvavisk egg med liten brynegg/primäregg.
Aningen smalt handtag för min hand (st9-10).


Review - Karesuando The Piglet (Kultingen)
https://www.youtube.com/watch?v=ZIDVp3GNdfk

Kolla också in Virtuovice kanal. Flera bra recensioner av skandinaviska knivar bl.a. från Karesuando.
https://www.youtube.com/user/virtuovice

Kolla även in
https://www.ragweedforge.com/KaresuandoCatalog.html

Lycka till! :)

/Lux
 

Bilagor

  • DSC_0467 j5.jpg
    DSC_0467 j5.jpg
    34.4 KB · Visningar: 832
  • DSC_0467 j1.jpg
    DSC_0467 j1.jpg
    43.6 KB · Visningar: 848
  • DSC_0467 j3.jpg
    DSC_0467 j3.jpg
    17 KB · Visningar: 844
  • DSC_0467 j4.jpg
    DSC_0467 j4.jpg
    19.3 KB · Visningar: 855
Hittade den begagnad till ett riktigt bra pris så då var det dumt att passa på den.

Visst är det en Rogue? Väldigt trevlig design på den. Har viljat haft en sedan du visade dina första gången.

Fredrik

Trevligt fynd!

Det är mkt riktigt den ena av mina två Rogue.

Har du kvar din Scagel Bowie?
Skulle gärna se en bild på den igen.


Mikael
 
"Det är en Kiwi!"

Svord%20Its%20a%20Kiwi.JPG


I det hemliga paketet jag fick på posten från en forummedlem här så fanns även den här Nya Zeeländaren!

Funderar på att gå över den med lite sandpapper och någon olja för att mjuka till handtaget något.

/ J
 
Trevligt fynd!



Det är mkt riktigt den ena av mina två Rogue.



Har du kvar din Scagel Bowie?

Skulle gärna se en bild på den igen.





Mikael


Visst har jag det, har dock inte hunnit använt den speciellt mycket. För många knivar och för lite tid att använda dom.

Här är den på en gammal bild tillsammans med den kniv som faktiskt får mest tid av alla mina fastbladare. Antar att den känns igen. [emoji41][emoji2][emoji106]

89735d56c6dfe450edbb58166b050ceb.jpg


Fredrik
 
Hej!

Finns ju gott om kunskap i den här tråden så tänkte fråga om lite hjälp!

Jag står och velar inför ett knivköp, står just nu mellan Helle Eggen och Karesuando Kultingen, någon som vill dela med sig av åsikter om dom?
Helle finns det ju gott om info om på nätet men lite svårare att hitta åsikter om Karesuando.

Kommer främst använda kniven som verktyg under vandring och fiske, Kultingen tilltalar ju rent estetiskt men hur håller dom måttet i övrigt?

//Burken

En liten kommentar. Tangen på helle eggen är lite i klenaste laget i min smak. Och det verkar inte helt ovanligt att den går av när man läser runt på olika forum. Då verkar karesuandon bättre.
Kjell
 

Bilagor

  • helle eggen.jpg
    helle eggen.jpg
    50.7 KB · Visningar: 779
  • Kultingen.jpg
    Kultingen.jpg
    15.3 KB · Visningar: 796
Visst har jag det, har dock inte hunnit använt den speciellt mycket. För många knivar och för lite tid att använda dom.

Här är den på en gammal bild tillsammans med den kniv som faktiskt får mest tid av alla mina fastbladare. Antar att den känns igen. [emoji41][emoji2][emoji106]

Fredrik

Tack för bilden, Fredrik! :)

Jo den nedre glömmer jag inte!
Det projektet var kul och landade väl, för oss båda två.
Jag är tacksam för det!


Mikael
 
Är ingen `knivsnobb´ utan använder mest min 20 år gamla Fiskars kökskniv i köket trots en del finare knivar i blocket. Finsk design, italienskt hantverk och svenskt stål som det stod på förpackningen;)

Dock blev jag lite intresserad av Ikea:s nya och till synes enkla knivserie Vardagen med kockknivar och blad 16 och 20cm.

Förr var inte Ikea sena med att ange om det var svenskt stål eller japansk tillverkning men nu antar jag att det är Kina för hela slanten.
Någon som vet något närmare om stålet i dessa knivar?


http://guideusermanual.com/product-...english&po=447990&lang=English&linkid=1029962
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/categories/departments/cooking/15946/
Kolla in deras 365-serie, grymt fina knivar i köket, används dagligen
 
En liten kommentar. Tangen på helle eggen är lite i klenaste laget i min smak. Och det verkar inte helt ovanligt att den går av när man läser runt på olika forum. Då verkar karesuandon bättre.
Kjell

Eggen och Kultingen är fina knivar båda två. På bilderna finns även storebror (pappa?) Galten som storleksmässigt mer matchar Eggen. Mycket hög F&F på alla knivarna.

Eggen:
Genomgående sticktånge.
Laminerat rostfritt blad.
Extremt vass fabriksegg.
Äkta skandinavisk egg, dock med lägre slipning än Kultingen (bladtjocklek drygt 3mm på både Eggen och Kultingen)
Rejält skaft (generellt har Helle ganska tjocka handtag), Fyller min hand bra (st9-10).
Är personligen inte helt förtjust i är parerskyddet/näbben, men det är en smaksak.

Kultingen:
Sticktånge, ej genomgående.
Blad i rostfritt Sandvik 12c27-stål, HRC 57.
Hög skandinvavisk egg med liten brynegg/primäregg.
Aningen smalt handtag för min hand (st9-10).


Review - Karesuando The Piglet (Kultingen)
https://www.youtube.com/watch?v=ZIDVp3GNdfk

Kolla också in Virtuovice kanal. Flera bra recensioner av skandinaviska knivar bl.a. från Karesuando.
https://www.youtube.com/user/virtuovice

Kolla även in
https://www.ragweedforge.com/KaresuandoCatalog.html

Lycka till! :)

/Lux

Tack så mycket för era svar!

Lutar mer åt Galten efter att ha kollat lite mer på den, jag är trots allt en sucker för inhemskt producerade grejer när det gäller min friluftsutrustning.
Men kommer antagligen vela ganska länge innan jag till slut bestämmer mig...

Kul "reportage" från fabriken i Karesuando på Fire and Steels youtube-kanal!

//Burken
 
Faktiskt! Och det smakar skitilla ihop med kaffe. Sen fick jag ont i magen.

/ J
Ett klassiskt misstag.

Kiwi är en knepig frukt vars enzymer (framför allt Actinidin) reagerar med en del substanser som koffein och casein (mjölkprotein) och smakar bittert. Av denna anledning bör man aldrig låta skivad kiwi ligga för länge tillsammans med exempelvis vispgrädde eller mjölk.

~Paul~
 
"Det är en Kiwi!"

Svord%20Its%20a%20Kiwi.JPG


I det hemliga paketet jag fick på posten från en forummedlem här så fanns även den här Nya Zeeländaren!

Funderar på att gå över den med lite sandpapper och någon olja för att mjuka till handtaget något.

/ J

Vilket lustigt sammanträffande! Jag tänkte precis skriva atrt min bonnkniv blivit min vardags/alltiallo kniv sedan min niotums samekniv fått kökstjänst av någon outgrundlig anledning.

Min peasant är dock mkt ljusare i träet och allmänt skruffsigare. Sen har jag slipat om den till skandinavisk slipfas som är bättre för mig.

pcDC7qV.jpg


Edit: rattig bild också
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg