Hej!
Finns ju gott om kunskap i den här tråden så tänkte fråga om lite hjälp!
Jag står och velar inför ett knivköp, står just nu mellan Helle Eggen och Karesuando Kultingen, någon som vill dela med sig av åsikter om dom?
Helle finns det ju gott om info om på nätet men lite svårare att hitta åsikter om Karesuando.
Kommer främst använda kniven som verktyg under vandring och fiske, Kultingen tilltalar ju rent estetiskt men hur håller dom måttet i övrigt?
//Burken
Eggen och Kultingen är fina knivar båda två. På bilderna finns även storebror (pappa?) Galten som storleksmässigt mer matchar Eggen. Mycket hög F&F på alla knivarna.
Eggen:
Genomgående sticktånge.
Laminerat rostfritt blad.
Extremt vass fabriksegg.
Äkta skandinavisk egg, dock med lägre slipning än Kultingen (bladtjocklek drygt 3mm på både Eggen och Kultingen)
Rejält skaft (generellt har Helle ganska tjocka handtag), Fyller min hand bra (st9-10).
Är personligen inte helt förtjust i är parerskyddet/näbben, men det är en smaksak.
Kultingen:
Sticktånge, ej genomgående.
Blad i rostfritt Sandvik 12c27-stål, HRC 57.
Hög skandinvavisk egg med liten brynegg/primäregg.
Aningen smalt handtag för min hand (st9-10).
Review - Karesuando The Piglet (Kultingen)
https://www.youtube.com/watch?v=ZIDVp3GNdfk
Kolla också in Virtuovice kanal. Flera bra recensioner av skandinaviska knivar bl.a. från Karesuando.
https://www.youtube.com/user/virtuovice
Kolla även in
https://www.ragweedforge.com/KaresuandoCatalog.html
Lycka till!
/Lux