Stor kniv till vad?

Re: Prioritera eller köpa båda.

ping; sa:
den kommer att användas både till fiske och till skogs.

fiskar i Östersjön

klyva ved nöts det ju bort.

Hur skulle ni prioritera?
Fällkniven själva rekommenderar den coatade kniven i samband med fiske i saltvatten, men...

Kniven tillverkas i laminerat VG-10 stål där sidorna är tillverkade i 420J2, ett ytterst rosttrögt och mjukt stål. Den här kappan rostar inte så lätt!!

Med andra ord så anser jag att en coating på en S1:a är en rejäl overkill. Tänk bara på att torka av själva kärnan. I och för sig är inte VG-10 heller speciellt känsligt för rost men ändå.

Jag har en viss aversion mot coating över huvud taget. Det beror till stor del på att jag också är samlare. Det är ytterst lätt att få repor i coatade knivblad.

~Paul~
 
KnivFAQ - fortsättning

Att välja lämplig kniv

När man skall till att skaffa en ny kniv så bör man bestämma vilka arbetsuppgifter den kommer att uföra. Det är dålig idé att köpa en kockkniv för att senare upptäcka att man huvusakligen täljer i trä. När man har bestämt knivens användningsområde så är nästa fråga hur dyr den får vara och vilka meterial den skall bestå av.

Frågar man ett antal personer vilka egenskaper de önskar hos en kniv så få man mycket varierande svar. Många fäster vikt vid knivens förmåga att hålla skärpa, andra vill att den skall vara lätt att slipa/bryna och återigen andra vill att den skall tåla tuffa tag, dvs bända, slå och hacka med. Vidare önskar de flesta att den skall vara ergonomiskt korrekt och ytterligare en kategori vill att den är rosttrög. Avslutningsvis så har vi dem som önskar en kombination av alla dessa egenskaper.

Det finns också de som säger helt lakoniskt att de vill ha den bästa kniven. Men vad innebär det? Bäst är ett ganska svävande begrepp. Vi kan redan nu konstatera att en sådan kniv inte finns. Den är alltid en kompromiss mellan styrka, slagtålighet, resistens mot nötning, seghet, rosttröghet, skörhet, korrosionsresistens, ergonomi och inte minst utseende.

Bladstålet är knivens hjärta. Visserligen finns det knivblad som är tillverkade i andra material men dessa har aldrig riktigt slagit igenom. Keramiska knivar t ex är bra så länge de är vassa. Den dagen kniven är slö så har man problem. Det är endast diamant som är anvädbar i samband med slipning av den typen av knivar. Tyvärr är de också känsliga för slag och värmeväxling samt har lätt för att chippa. Med andra ord; stål är fortfarande det primära valet för de allra flesta när det gäller bladmaterial.

Stål är en legering bestående av ett antal mer eller mindre viktiga ämnen. Följande ämnen påverkar stålets egenskaper redan i tillverkningsskedet och blir till en fingervisning i samband med ett presumtivt knivköp.

• Kol ökar på stålets hårdhet och förmåga att hålla skärpa, höjer slagtålighet samt ökar graden av nötningstålighet.
• Krom höjer stålets hårdhetsgrad, seghet, slagtålighet samt resistens mot nötning och korrosion.
• Kobolt ökar på styrka och hårdhet, höjer de andra ämnens effekt samt tillåter en högre temperatur i samband med släckning av stålet.
• Koppar förstärker stålets korrosionsresistens.
• Mangan underlättar härdning, höjer resistens mot nötning samt reser slagtålighet. Vidare avlägsnar det syrgas (bubblor) i härden. I större mängder höjer manganet stålets hårdhet men tyvärr också skörhet.
• Molybden gör stålet hårdare, starkare och segare. Det höjer resistens mot korrosion, gör stålet fogligare i samband med maskinell bearbetning samt underlättar härdning.
• Nickel gör stålet starkt och segt.
• Kväve gör stålet korrosionsresistent.
• Fosfor höjer styrka och hårdhet men i större mängder också skörhet i stålet. Det gör också stålet fogligare i samband med maskinell bearbetning.
• Kisel ökar styrkan. Vidare deoxiderar det och avlägsnar syrgas (bubblor) i härden.
• Svavel gör stålet fogligare i samband med maskinell bearbetning.
• Volfram tillför styrka, seghet och förbättrar härdningseffekten..
• Vanadin höjer styrkan, segheten och resistens mot nötning.

Enbart stål är självfallet inte den enda bidragande orsaken till en knivs prestationsförmåga för ett specifikt arbete. Lika viktiga faktorer är värmebehandling, ergonomi, bladets utseende (bladgeometri) och val av handtagsmaterial. Sekundärt är också slidan/fodralet en viktig detalj.

Mindre knivar

Spyderco Jr, Burgundy Micarta, ZDP-189 stål

SpydercoCalypsoJuniorBurgundyZDP189.jpg


Är man ute efter en liten kniv, antingen med fast blad eller fällkniv så vill man förmodligen använda kniven till lättare arbeten och behöver således inte ett stål som är extremt slagtåligt eller segt. Den viktigaste preferensen är antagligen knivens förmåga att hålla skärpa. Vidare föredrar många rosttröga och ergonomiskt välgjorda knivar.

Det är i den här kategorin som de riktiga stålsnobbarna briljerar. Knivar tillverkade i det senaste superstålet har verkligen förmågan att tömma ens plånbok ;).

Fällknivarna har på senare år vunnit mark. Sedan introduktionen av Buck 110, 1963, har fällknivarnas popularitet ökat stadigt, framför allt på den amerikanska kontinenten. Märken som Victorinox, Buck, Opinel och Okapi säljer sina produkter i miljonupplagor. Den svenska EKA kniven har också ett välgrundat rykte och inte utan orsak.. Det svenska stålet anses vara bland de förnämligaste, pga sin renhet.

I den här kategorin är utseende ofta en viktig aspekt. Därför är diverse exotiska handtagsmaterial som micarta, kolfiber, mammutben, pärlemo, ädelträ, titan eller ädla metaller populära. En knivs prislapp kan fördubblas i ett slag i samband med val av dylika handtagsmaterial.

Jaktknivar

Benchmade Snody Activator, D2 stål
SnodyActivator.jpg


Nästa storlek är de s k jaktknivarna. Också här lägger man stor vikt vid att kniven äger förmågan att hålla skärpa. Men också en viss slagtålighet och seghet är önskvärda egenskaper. Bladtjockleken är grövre och knivarna ser ofta stabbiga ut. En utpräglad buk är ett annat kännetecken.

Den viktigaste tyngdpunkten lägger man dock på handtagets utformning och val av material. Det är av yttersta vikt att en jaktkniv är bekväm att använda i samband med ett stort antal varierande grepp. Vidare får greppet inte bli alltför halt eftersom det kommer att bli nedsmetat med blod och fett.

Många av jaktknivarna är utmärkta allroundknivar, campingknivar eller till och med köksknivar. Också dessa knivar har förmågan att rensa ens plånbok. Bland dessa knivar finner man många legendariska tillverkare såsom: Loveless, Carson, Randall och andra. En äkta Loveless kan betinga ett pris av åtskilliga tiotusentals kronor.

Huggare

Busse Battle Mistress, Infi stål

BusseBattleMistress.jpg


I den här kategorin har marknaden verkligen exploderat på senare tid. Märken som Busse, Ontario, Becker, Tops, Strider och Fehrman har skördat framgångar som är ganska unika. I den här klassen finner man de riktiga ”stridsvagnarna” i knivarnas värld. Bladtjockleken är rejält tilltagen, sällan under 6 mm i tjocklek, handtaget har väldigt ofta fingerskåror och en s k scul crusher, dvs en protruderande tang i handtagets ände. En vanlig vikt är 0,5 kg och uppåt. Dessa knivar klarar ofta samma arbete som en liten yxa men har också fördelen att kunna skära på ett ibland överraskande utmärkt sätt.

Det stål som man ofta finner i dessa knivar är kolstål, som genom sin seghet och slagtålighet till ett överkomligt pris är det självklara valet för många. Den senaste trenden är dock knivar tillverkade i exklusiva rostfria sorter med liknande egenskaper som kolstål besitter. Dessa knivar är inte de billigaste dock ;)

Avslutningsvis: Till syven och sist är det du som skall använda kniven och inte din kompis eller en typ på Utsidan ;). Tänk igenom vad du skall använda kniven till och förivra dig inte. Risken för potentiella misstag i samband med knivköp är stor.

~Paul~
 
Fantastisk genomgång, Paul! Du har inte funderat på att börja ge workshops i ämnet, t ex materialval, slipning mm. Så kan du börja tjäna pengar på ditt intresse.

Så för att ansluta till ämnet stora knivar: Du skrev någonstans i samma tråd att det finns bättre allroundkniv än A1/A2, har du något bra exempel? Jag har börjat snegla på ngt i den stilen, eller möjligen en S1. Jag ska ha den som sagt till allround-bruk; i skogen, kanske fiske & småvilt, men mest ganska vanlig camping & "filea trä" men att den ska tåla så mycket att mina barnbarn kan ärva den.. (om det inte är att begära för mycket). A1 kanske är lite väl stor, hade tänkt mig ngt i 10-15 cm klassen.

Om man får drömma ser ju onekligen NL3 oerhört läcker ut (now THAT is a dagger!) men hur är det om ett sånt handtag blir blött, vet du om det blir dåligt grepp? Inte för att jag tänker slänga mig på ordertelefonen och beställa en i morgon, men rent teoretiskt.. Har du någon kommentar?
 
mountainfox; sa:
1. Fantastisk genomgång, Paul!

2. Så kan du börja tjäna pengar på ditt intresse.

3. bättre allroundkniv än A1/A2. Jag ska ha den som sagt till allround-bruk

i skogen, kanske fiske & småvilt, men mest ganska vanlig camping & "filea trä" men att den ska tåla så mycket att mina barnbarn kan ärva den.. (om det inte är att begära för mycket). A1 kanske är lite väl stor, hade tänkt mig ngt i 10-15 cm klassen.

4. vet du om det blir dåligt grepp?
1. Tack :)

2 Naaa, då är det inte ett intresse, det blir plötsligt ett arbete med allt vad det innebär. Inte intresserad.

3. Finns bättre, som sagt. Se igenom dina önskemål. En Mora 2000 klarar de uppgifter du talar om. Vill du ha något mer exklusivt så titta på Bark River eller Fehrmann.

4. Ja, det blir halt.

~Paul~
 
Hellre A1 än S1

Om man nu snöat in sig på fällkniven så rekomenderar jag A1 framför S1. S1:an har ett grovt kraftigt blad som ändå inte klassar in bland de små lättmanövererade. Lite klumpig utan att vara stor tycker jag. A1:an är starkare och har viss huggförmåga (som S1 saknar). Nej, om S1 tycker jag inte. A1 klarar allt som S1 kan, S1 inget som A1 inte kan.
 
Ok, tack för svar. Nå, jag måste erkänna att jag börjat inse att det är en del känslomässiga och estetiska skäl att välja kniv. Att jag någonsin började läsa de här forumen, alltså... :)

A1 ser ju onekligen förnuftig ut och inte värst i pris.
Men om jag överger det svenska stålet för ett tag, hur står den sig mot en Hattori? De har t ex en jakt/camping kniv med träskaft för en tusing som jag är seriöst intresserad av:
http://www.thegoodstuffshop.dk/product.asp?product=16234&sub=9&page=1

En viktigt detalj är alltså att kniven ska vara snygg i mina ögon. Moran är säkert mkt bra till sitt pris, men snobb som jag är vill jag ha något som tilltalar mig mer. Jag gillar enkel design hög finish och bra funktion i alla väder.

När jag tittar närmare så börjar jag undra om det inte rentav är samma knivblad, A1 & Hattori. De ser ganska identiska ut och har samma stål.
 
Re: Hellre A1 än S1

Lars_P; sa:
Om man nu snöat in sig på fällkniven så rekomenderar jag A1 framför S1. S1:an har ett grovt kraftigt blad som ändå inte klassar in bland de små lättmanövererade. Lite klumpig utan att vara stor tycker jag. A1:an är starkare och har viss huggförmåga (som S1 saknar). Nej, om S1 tycker jag inte. A1 klarar allt som S1 kan, S1 inget som A1 inte kan.

Jo visst är det så,men med den metoden kan man aldrig komma till skott,det finns ju alltid en större kniv.
Jag har väl tur som anser mig välutrustad på andra sätt och kan välja och vraka tills jag hittar den kniv som passar mig och mina syften :).


peter
 
mountainfox; sa:
1. känslomässiga och estetiska skäl

2. Men om jag överger det svenska stålet

3. När jag tittar närmare så börjar jag undra om det inte rentav är samma knivblad, A1 & Hattori. De ser ganska identiska ut och har samma stål.
1. En ganska viktig och ofta förbisedd faktor när det gäller knivval.

2. VG-10 är inte svenskt stål utan japanskt.

3. Nej, inte samma. A1 är laminerat blad, 420J2-VG10-420J2. Hattori är inte laminerat, utan homogent VG-10.

~Paul~
 
dePaul; sa:
mountainfox; sa:
1. känslomässiga och estetiska skäl

2. Men om jag överger det svenska stålet

3. När jag tittar närmare så börjar jag undra om det inte rentav är samma knivblad, A1 & Hattori. De ser ganska identiska ut och har samma stål.
1. En ganska viktig och ofta förbisedd faktor när det gäller knivval.

2. VG-10 är inte svenskt stål utan japanskt.

3. Nej, inte samma. A1 är laminerat blad, 420J2-VG10-420J2. Hattori är inte laminerat, utan homogent VG-10.
~Paul~


2. Sedärja.. :)

3. Så för en dummie, vad är den praktiska skillnaden i fält?
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Niklasx Stor kniv Utrustning allmänt 32
Maxplosive Hur stor ryggsäck har ni som vandrar i Sarek? Utrustning allmänt 13
Livetiskuggan Stor termos Utrustning allmänt 6
pelka Hur stor rygga? Utrustning allmänt 4
vandrafjäll Stor Thermos Utrustning allmänt 4
pelka Hur stor ryggsäck till 2-3 dagar! Utrustning allmänt 18
patrikiden Stor Jacka och Byxor som är vattentät Utrustning allmänt 3
markusbacka Stor, vattentät burk. Finns vars? Utrustning allmänt 9
Tomas J Suunto X-Lander Military, stor? Utrustning allmänt 0
fotografiskt Extra dun - hur stor skillnad? Utrustning allmänt 6
PetNor Burk, stor som en snusdosa, med skruvlock. Utrustning allmänt 16
Sheratan Val av ryggsäck för stor och tung packning Utrustning allmänt 54
Entangler Hur stor ryggsäck behöver jag? Utrustning allmänt 18
pergar stor ryggsäck Utrustning allmänt 21
peppe_37 HUR STOR RYGGSÄCK? Utrustning allmänt 10
nilsj Kniv i bältet? Utrustning allmänt 57
holetaker Efterlyser kniv Utrustning allmänt 0
niklasus Rädda gammal rostig kniv (Solinger) Utrustning allmänt 12
stjärtove Köpråd kniv Utrustning allmänt 45
GARZA Bryna/slipa kniv Utrustning allmänt 2
MrFox Val av kniv Utrustning allmänt 32
thompalompa Vilken kniv Utrustning allmänt 24
Hattmakaren Vad motiverar överlevnadskniv eller annan kniv i fjällen? Utrustning allmänt 865
neverno Ojsan inte blir det nån Fällkniven för mig! Utrustning allmänt 53
erito Vad har jag köpt för kniv? Utrustning allmänt 7
FlyerSword Hjälp med val av kniv till Frun Utrustning allmänt 7
salvion Önskar råd om skötsel av kniv Utrustning allmänt 7
UnderEnTarp Vad är detta för kniv? Utrustning allmänt 6
Parzz Slipa kniv Utrustning allmänt 74
Jones Vilken kniv till min tjej? Utrustning allmänt 40
salvion Råd: Ryggsäck, Kniv och Camping/Fält-kök Utrustning allmänt 17
cliffisen Snygg svensk kniv/knivmakare Utrustning allmänt 11
Chrille999 Bröderna Jönsson kniv Utrustning allmänt 0
utenoobie göra min första kniv. Utrustning allmänt 16
Riddleo Att välja kniv Utrustning allmänt 3
Tung Sten Mora Bushcraft Utrustning allmänt 24
cake Vad ska jag välja för kniv till min vän? Utrustning allmänt 25
Calski Hjälp att välja kniv. Utrustning allmänt 88
Pathag Fångrem till kniv Utrustning allmänt 2
popunonkok Slipa/Vässa kniv utan kunskaper? Utrustning allmänt 58
Onesport Vem räddar min kniv? Utrustning allmänt 24
Bark76 Kniv att tälja med? Utrustning allmänt 23
Jackiie Vad behövs för att slipa sin kniv? Utrustning allmänt 102
majjen Vacker kniv Utrustning allmänt 3
Klas123 Kniv underhållning Utrustning allmänt 32
pamplemousse Vem harRandall Kniv/Knivar Utrustning allmänt 0
nikbar73 Kniv KG Knutsson? Utrustning allmänt 9
glenn o.c. kniv istället för yxa Utrustning allmänt 34
niklaz Slipa kniv Utrustning allmänt 32
greendanger Slipning av kniv med keramiskt blad? Utrustning allmänt 12

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg