Mängden Kolmonoxid (CO) beror helt på använda köket, använda bränslet, lågans utseende (gula toppar indikerar mer CO-produktion), grytans höjd över lågan och om grytan har kylflänsar eller inte.
Gasol ha mindre benägenhet att avge CO än när man eldar med fotogen/diesel
Med andra ord är det väldigt svårt att avgöra om man eldar inom farozonen eller inte. - därför eldar man inte inne i tält om inte absolut nödvändigt och om så - ha järnkoll på varandra (och ingen får vila/sova i sina säckar under tiden) och minsta tendens till huvudvärk hos någon i församlingen så är det ut i fria luften för samtliga omedelbart och helt eldningsfritt åtskilliga timmar till kanske dygn framöver - man tål inte att ens sitta i vindraget och matoset från en annan grann-kök en bit bort utomhus i den situationen...
Det är väldigt stor skillnad om köket brinner helt fritt eller har en kall gryta ovanpå sig när det gäller CO-produktion och har man gryta så gäller nedanstående:
Se till att det är rejäl ventilation - det skall i stort sett vara så att folk klagar på att det är dragit och använder man bensin/fotogen-kök skall man verkligen se att det brinner rent (inga gula toppar) och man skall inte känna 'fotogendoften' från förbränningen (dvs doften som kan kännas ovanför grytan) medans man eldar och passar gryta, - dvs huvudet skall hålla sig under den eventuella varmluftskudden som samlas i taket på tältet och luktar 'fotogen' och följaktligen så värmer man inte tältet av kökets varma gaser utan de skall ut så fort som möjligt.
att smälta snö är inte att samtidigt värma tältet!!!.
Om möjlig så använder man gasol, håller (flatbottnad!!) grytan lite högre över lågan än normalt (bara någon cm höjning kan minska CO-bildning till 1/10-del av innan när man använder den befintliga fabriks-grythållaren på brännaren) och absolut inte kylflänsad gryta om lågan inte verkligen är färdigbrunnen helt (ingen blått synligt) innan den osynliga men heta gasplymen från lågan träffar undersidan av den flänsade grytan - tänk ungefär höjden över lågan som trangia stekpannan i trangias vindskyddet har när man bränner med trangias gasolbrännare!!! - så högt över skall man hålla sin kylflänsade gryta över lågan om man inte mer eller mindre vill få kraftiga CO-ökning i avgaserna.
Det är alltså en rejäl lyft som gäller om man har kylflänsade grytor!!
Att bränna som jetboil och dess kloner med en dusch-låga hårt rätt in mot grytbotten och därefter ut mot sidorna rakt in i kylflänsarna är helt förkastligt om det skall göras inomhus i tält då CO-prduktionen är mycket hög i det läget - även med gasol
Detta är för övrigt en utmärkt demo på hur flamspärr fungerar då så fort det heta (och blåbrinnande) gaserna kommit in någon mm in i flänsarna så upphör förbränningen tvärt pga. att temperaturen gått ned för mycket av värmeavledningen från flänsarna och de brännbara gaserna som är kvar i gasströmmen (varav det är stor andel CO som faktiskt står för den blåa delen i lågmanteln tidigare) åker igenom som kyld oförbränd gas genom flänsen och ut i rummet.
---
Och slutligen - en batteridriven CO-larm som bärs om halsen (och av det håller en viss värme) är mycket god investering och en pryl som kan rädda livet!.