Retrobultning i Stockholm

Jag har varit en del i Nacka kvarn i vår och inte sett mer än en hängare som saknats på Partaj. Vilka leder är det mer?
 
Önskemål

Jag skulle gärna se en extra bult i starten på både "Hugo" och "Den breve Hugo" på Örnberget. Förstabultarna sitter högt upp och landningen är verkligen tråkig.
 
Det fattades hängare på Auktion direkt i Nacka Kvarn sist jag var där. Men det är några veckor sedan nu, så det kan ju vara tillfixat. Tål i alla fall att kollas upp.
 
Jag undrar över status i denna tråd. Framförallt Robin och Per, rapporterar ni om ni fixar till någon/några leder och i så fall till vilket forum (alltså SKF, utsidan, m.m)? Hoppas att ni fortsätter med bra jobb, för det har ni gjort än så länge!

Jag håller med om att Hugo och Den breve Hugo är lite glest bultade, även om det är stora grepp. Det kan hända och har hänt otäcka fall på lederna.

Har fler önskemål i Skevik. Hamlet är ganska dåligt säkrad i början (i alla fall vad som sades under juniorlägret där), för bultarna var av sådär kvalitet och inte så tätt placerade, vad jag förstod. Har dock inte kollat så noga.

I Flaten lyckades jag få en ny karbin att fastna i ankaret på Titta vi flyger. J-a kätting, för små länkar. Endast en hängare också. Ankarna, om de finns, håller inte speciellt god kvalitet, tycker jag. Det är framförallt svårt att fira säkert utan att lämna skrot...
 
Jag vet inte vem som skulle finansiera det hela, men en rejäl genomgång och upprustning vore kanske bra. Jämför man med sportturer i alperna har vi superdålig kvalitet på våra bultade leder (och ankare) här i Sverige. Ofta är det underdimensionerade snabblänkar som hänger i en enda fästpunkt (finns gott om i Nacka Kvarn t.ex.).

Jag har en idé, (snodd från hur man tar hand om runstenar i dag):

Alla som vill får "adoptera" en eller flera leder och sen sköta den. Kan man inte borra så ska det finnas någonstans att få hjälp med detta. Men man ska vara ansvarig för "sin" led, kolla bultning, hängare, ankare, borsta den på våren, avlägsna lösa stenar som kan falla ned på säkringsmannen osv. Då blir det inte så hög belastning på en liten kommité, utan denna blir istället en expertgrupp dit man kan gå och fråga när man är osäker på något man upptäckt på "sin" led.

Vad tror ni om detta?
 
climbrob; sa:
Vill gärna ha tips på leder som ofta klättras i Stockholm där det behövs bultbyte samt eventuell förstärkning.

/Robin

Återgår till det ursprungliga ämnet i tråden.

Tror iofs. inte dessa områden kan betecknas som "ofta klättrade", men för din och allmän info.

BB leder vid Gustavsbergs vattentorn känns inte helt ok.

Ankare saknas på en del BB leder vid Ekstubbeberget.

Mvh, FG
 
Hej Robin!
Har inte vart i Skevik på ett tag men:

Magnesia Carbonara är ganska horror att klippa första bulten på även om man är 183cm. Vill minnas att jag var tvungen att stå uppe på blocket och sträcka mig som fan för att få in en qd. Eller det kanske är meningen att man ska lägga något eget på slabben på väg upp. Dessutom är ju bultarna lite oldschool men det kan ju vara ok.

Non Stop har ju en fin runout ganska tidigt. Är det läge för en till bult? Har inte testat falla vi det stora underclinget utan att ha klippt ännu men tror det skulle vara ganska spännande.
 
kretipleti; sa:
Non Stop har ju en fin runout ganska tidigt. Är det läge för en till bult? Har inte testat falla vi det stora underclinget utan att ha klippt ännu men tror det skulle vara ganska spännande.

Det har gåt en månad sedan jag fixade detta.

Peter
 
bultkommité

har med stort intresse läst inläggen här. eftersom jag själv är nybörjare och endast vågat mig ut på bultade småleder så som kanalklippan och münchen har jag inte så mycket att säga, annat än att jag ibland tagit mig vatten över huvudet och då varit minst sagt tacksam över tätt placerade bultar som jag kunnat hänga och vila mig i. beträffande myter tycker jag att det vore onödigt att någon dog för att andra ville bevara monument över andras bedrifter. saknar också ordet kul. klättring är ju kul först och främst, eller? det är en bra känsla att klättra på en klippa, och när man börjar blanda in laddade värderingar som vilket är bäst prestation eller vilket som är mest äkta i klättringen så tror jag att man bara förstör för sig själv. antingen klättrar man med någon form utav säkring eller så klättrar man fri solo, däri tycker jag att man ska vara konsekvent och inte stå och väga för och emot. när man väl är duktigt klättrare som bara klättrar trad så är det naturligt att man framhäver det positiva av den sidan av sporten och tvärt om.

sedan för det jag egentligen ville ha sagt:
här nedan följer ett mail jag fick efter att ha frågat SKK om bultning, tänkte att det skulle vara intressant att publicera.
______________________________________

Hej.

Skulle gärna vilja veta mer om "bultkommitén" - det stod inte så mkt på eran
hemsida. Har svenska klätterförbundet liknande verksamhet? Vilka är i
kommitén?
Jobbar de idéellt? Hur jobbar de? Hur vet man om en bult e gammal? Bör man
avråda folk som övar att falla med hänvisning till onödiga påfrestningar?

MVH.

Anatol Wyss

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Här är svar på dina frågor:
SKF har mig veterligen ingen bultkommitté.
I SKK är jag Mats Olofsson ordf, resten är ett lös sammansatt nätverk
däribland
Johan Luhr, Micke Widerberg och Jonas Paulsson ingår.
Ja vi jobbar ideellt.
Vi passar på att byta ut/komplettera när vi ändå är ute och klättrar. Råder
det en överhängande fara kan jag göra en speciell resa för att inga
personskador
ska ske.
Vi sätter bara rostfria syrafasta (=kvalitet A4) borrbultar vilka har en
teoretiskt oändlig livslängd. När det gäller slagna bultar (sk pitonger)
är det svårare att avgöra, men är de kraftigt rostiga har de nog suttit
för länge och kan vara farliga att falla i. Då tar vi gärna emot tips och
byter ut.
En borrbult är aldrig onödig att falla i, men en pitong däremot har ju
inte alls samma hållfasthet. Ligger man på sin gräns vad det gäller
svårighetsgraden
kanske man inte ska ta fyra-femmetersfall i en pitong. Jag själv har gjort
det utan problem men inget jag kan rekommendera...


MVH/Mats Olofsson

___________________________

personligen tycker jag att bultkommitén borde vara betald - utav staten. om hockey blir sponsrad så borde klättring också bli det, staten/komunen ska ju värna om sina medborgares intressen och deras säkerhet.

jag föreslår därför en namnlista på vilken man kan visa sitt stöd för den saken. det skulle kännas bra om vi hade en betald bultkommité som hade det som sitt jobb att sköta vissa överenskommna leder. dessa leder kan då få en särskild märkning som visar när de senast blev kontrollerade. ungefär som underhåll av hissar. kommer man till en klippa utan markering -ja då tar man medvetet en större risk och det är förståss upp till var och en - precis som det är idag.

för att så få som möjligt ska bli arga bör man då samla erfarna klättrare tillsammans med markägare och politiker runt ett och samma bord där man kommer överens om vilka leder som ska få bli nybultade/retrobultade och vilka som inte ska få bli det. de som får det ska sedan bli underhållna utav dessa tillsyningsmän/kvinnor i kommitén. ungefär så tycker jag.
 
kretipleti; sa:
Magnesia Carbonara är ganska horror att klippa första bulten på även om man är 183cm. Vill minnas att jag var tvungen att stå uppe på blocket och sträcka mig som fan för att få in en qd. Eller det kanske är meningen att man ska lägga något eget på slabben på väg upp. Dessutom är ju bultarna lite oldschool men det kan ju vara ok.

Det är också intressant om man är under 170 cm. Då får man be sin kompis Nisse om hjälp. Fast om man inte har någon sådan vän, och inte vill göra back-up med någon en säkring, så vill man gärna ha en bult. Dessutom skulle det vara skönt med ytterligare en bult i det gemensamma insteget för Magnesia, Coop och Konsum. Jag vet att det är lätt, men det är aldrig kul att riskera dra i marken fr hög höjd.
 
Re: bultkommité

Hej Anatol och Bultkommittén!

Jag tycker inte att denna verksamhet skall vara statsfinansierad. När en statsmakt får linda sina (schlemma) fingrar runt något kommer snart pålagor, regleringar och förbud.

Jag föreslår att den finansieras via medlemsavgiften. Räcker inte dagens pengar bör avgiften höjas något. Bultkommittén jobbar ju för medlemmarnas (samt besökande och ickebetlanade klättrare) bästa. Öppna även ett konto för privata bidrag. Kan jag tänka mig att skänka pengar om jag jag fick gehör för viss ombultning.

I övrigt när det gäller att sätta nya pitonger är jag som tidigare sagt skeptisk. Jag anser inte pitonger vara fullgoda säkringar för långvarigt bruk. Säkert bra vid enskilda bestigningar i avlägsna berg men inte som permanenta säkringar på välbesökta klippor.

Vad gäller förstebestigarens (FF) önskemål att bevara en leds karaktär så bör detta i viss mån beaktas. FF har naturligtvis den eviga äran av en hjältemodig förstabestigning. Räcker inte det?

Fina och (potentiellt) populära läskiga leder som får utökade säkringar bör dokumenteras historiskt på respektive klätterklubbs hemsida. Där får FF sin eviga ära bevarad.


/Örjan :-D
 
Re: Re: bultkommité

pucko; sa:
Vad gäller förstebestigarens (FF) önskemål att bevara en leds karaktär så bör detta i viss mån beaktas. FF har naturligtvis den eviga äran av en hjältemodig förstabestigning. Räcker inte det?

Nä. Det är nog rätt sällan det handlar om hjältemodiga drömmar som gör att FF vill ha ett ord med i laget (ordvalet i en artikel i Bergsport för något år sedan verkar hänga i).

Istället handlar det om att spana in en linje som man tycker man kan göra något roligt av och sedan lägga en massa tid på den tråkiga delen (borsta bort jord, mossa, sten etc - ofta i väder som är för dåligt att klättra i). Sedan har man skapat något, någon har jämfört det med en tavla, och "signerat" med sin förstabestigning.

Tänk dig nu konstnären som gjort sin tavla med ett speciellt syfte. Sedan kommer någon och tycker att det saknas något - och målar glatt dit det. För konstnären blev verket förstört och hans signatur står dessutom under, så han får skämmas (hur f-n kunde du måla träden med blå löv???!!!).
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Anatol bultkommité (även publ. i "retrobultning i sthlm") Sportklättring 11
rockåtta Retrobultning Sportklättring 26
nina938 Climbing Partner in Stockholm Sportklättring 3
El Barto Möjliga Stockholm klättring Sportklättring 4
Erik af Essingen Bästa vårklipporna i Stockholm? Sportklättring 10
highlander_z Ledklätterkurs-kompis sökes i Stockholm Sportklättring 0
Faeskmas Köpa skor stockholm? Sportklättring 2
dabac inomhusvägg + restaurang i Stockholm? Sportklättring 1
siljerud Tips om 7b i Stockholm Sportklättring 7
Makwizard Looking for climbing partner in Stockholm! Sportklättring 0
Vrenerl Climbing partner Stockholm Sportklättring 0
KarlG Ny klätterhall i Stockholm! Sportklättring 2
0022276 climbing partner Stockholm Sportklättring 0
camhaa76 sportklättring nära stockholm? Sportklättring 10
johanrosander Klätterkompis i Stockholm (Nacka) Sportklättring 0
pettrus_1 Klätterkompis Stockholm Sportklättring 5
egron Klätterkompis(ar) sökes i Stockholm Sportklättring 0
carlenshelen Klätterkompis för klättring ute i stockholm sökes! Sportklättring 3
_iceman_ Bultad klippa i tantolunden (Stockholm) Sportklättring 1
jf_sebastian omröstning: bästa inomhusklättringen i Stockholm Sportklättring 1
cammop Klätter polare runt Stockholm Sportklättring 2
Sisessan Klättring i Stockholm Sportklättring 2
ciss stockholm Sportklättring 1
Svarten BB och kil klättring omkring Stockholm Sportklättring 1
gudfader14 Klätter kompis i Stockholm Sportklättring 0
zeromaker Sportklättring i Stockholm Sportklättring 1
klätterpartner sökes i stockholm Sportklättring 0
Ny klippa, Margreteberg (Stockholm). Sportklättring 0
Ny klippa Ingarö (Stockholm). Hög kvalité. Sportklättring 0
Claes Nyturer/Stockholm/Botkyrka Sportklättring 0
Claes Nyturer/Stockholm/Flaten Sportklättring 1
Claes Nyturer/Stockholm/Münchenbryggeriet Sportklättring 12
GUD kommer till Stockholm 4-5/9 Sportklättring 1

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg