Många bra tips i tråden, här några till:
Animaliska
*
Enklaste fuskreceptet: blanda färdigköpt kikärtsmjöl med färdigköpt finmalet mandelmjöl, krydda efter smak. Lite annorlunda men gott ändå.
Näst enklaste receptet: blanda hemmagjort (se ovan) eller färdigköpt kikärtsmjöl med färdigköpt tahina till önskad konsistens, krydda efter smak. Blir inte pulver, utan en tjock pasta, fetare och mycket godare än köpt hummouspulver men lika vattenfri/hållbar.
Friskaste receptet: mixa hemmatorkade kikärter, nästan lika mycket oskalat lätt ugnsrostat sesamfrö, salt, svartpeppar, lite torkad mynta och torkad citron med skal (finns i Mellanösternaffärer), tills allt går ihop sig till en tjock pasta.
"Tillagning" på fjället, alla varianter: låt pulvret eller pastan svälla en stund med ljummet eller kallt vatten, tillsätt ev. färsk mosad vitlöksklyfta och olivolja.
**
Mixa stor mängd torkad basilika (egentorkad blir godast) med (efter tycke och smak) pinjenötter, valnötter eller cashewnötter (som blir mer neutrala i smaken), salt och lite peppar tills allt gått ihop sig till en pasta. Man kan även ha med finriven torkad parmesan eller pecorino, men jag tycker faktiskt inte det blir så gott.
PS Broccoli är lätt och gott att torka; enklast frysta småbuketter, som ju redan är ansade och förvällda. Samma sak med frysta brytbönor. Det lataste jag gör är torka en påse frysta wokgrönsaker av det stolta märket ICA Bas...
Animaliska
- Tunna "skav" av norskt torkat renkött - dyrt men enkelt och lyxigt gott. Obs ta med en hela biten och sönderdela bara så mycket som går åt vid resp. måltid, så håller den sig längre.
- Flagor av riktigt torr parmesan - obs samma "tillagnings"-princip som ovan.
- Flagor av parmaskinka, lufttorkad skinka, pata negra eller annan sådan torr kallrökt sort, som man gillar. Behöver "tillägstorkas" lite försiktigt, ungefär till lätt knaprighet men absolut inte mer, för att säkert hålla sig under en längre sommartur.
- Snustorra peppriga och/eller vitlöksstinna centraleuropeiska korvar.
- Torkad rysk sill, om man gillar smaken . Finns i östeuropeiska mataffärer.
- Torkade asiatiska småräkor. Finns i affärer med thaimat.
- Torkad färskost med olika smaker/kryddningar, som man bara smular ner i grytan eller löser upp på sidan om till en tjock "dressing". Äkta jameed skall egentligen göras på getmjölk, men vill man ha mer neutral smak, finns det många komjölksvarianter, som då snarare kallas "labneh malboudeh" (torkad labneh). Finns i välsorterade Mellanösternaffärer.
- Rökt fårost... (om du har turen att bo nära en polsk delikatessaffär)
- Äggpulver - köpt (dyrt) eller egentorkat (enkelt men tidsödande med större mängd); kan användas som "redning" eller röras med lite vatten på sidan om, kryddas efter behag och klickas i skedvis att stelna till små äggklumpar i hetvattnet.
- Hummouspulver, färdigköpt eller hemmagjort*. Att "reda" grytan med eller (hellre) röra ut med lite vatten och låta svälla på sidan om.
- "Pestokoncentrat"**, att "reda" med alt. röra ut i lite olivolja eller vatten på sidan om.
- Mandelmjöl, att "reda" med.
- Rostade pumpafrön.
- Stora kokosflagor, kokosflingor eller bara kokosmjölkpulver att "reda" med.
- Kouya dofu (frystorkad tofu), finns i affärer med japansk mat.
- Små kokta, torkade och gärna lätt rostade linser. Busenkelt att fixa själv.
- Dito mungbönor - snälla även för gaskänsliga magar.
- Som omväxling till sojabönor: rostade kikärter med olika kryddning. Gott både som snacks och i maten, inte så "bönig" smak. Går att köpa färdiga (billigast i Mellanösternaffärer), men mycket godare och väldigt lätt att /blötlägga över natten, koka/, torka och ugnsrosta själv. Faserna inom parentes kan man slippa, det går ju att köpa färdigkokta kikärter, men där tappar man IMHO mycket i smak och textur.
- Nötter och nötpastor... nej, just det, skulle hoppas över. Fast jag tycker de gör sig bäst just i matlagning...
- Kikärts- och annat baljväxtmjöl som nämnts ovan i tråden är otroligt lätt och blir mycket godare att fixa själv - bara mixa de kokta och torkade bönorna/ärtorna/linserna till ett fint pulver (eller grovt, om man vill ha mer textur i sin soppa/gryta)
*
Enklaste fuskreceptet: blanda färdigköpt kikärtsmjöl med färdigköpt finmalet mandelmjöl, krydda efter smak. Lite annorlunda men gott ändå.
Näst enklaste receptet: blanda hemmagjort (se ovan) eller färdigköpt kikärtsmjöl med färdigköpt tahina till önskad konsistens, krydda efter smak. Blir inte pulver, utan en tjock pasta, fetare och mycket godare än köpt hummouspulver men lika vattenfri/hållbar.
Friskaste receptet: mixa hemmatorkade kikärter, nästan lika mycket oskalat lätt ugnsrostat sesamfrö, salt, svartpeppar, lite torkad mynta och torkad citron med skal (finns i Mellanösternaffärer), tills allt går ihop sig till en tjock pasta.
"Tillagning" på fjället, alla varianter: låt pulvret eller pastan svälla en stund med ljummet eller kallt vatten, tillsätt ev. färsk mosad vitlöksklyfta och olivolja.
**
Mixa stor mängd torkad basilika (egentorkad blir godast) med (efter tycke och smak) pinjenötter, valnötter eller cashewnötter (som blir mer neutrala i smaken), salt och lite peppar tills allt gått ihop sig till en pasta. Man kan även ha med finriven torkad parmesan eller pecorino, men jag tycker faktiskt inte det blir så gott.
PS Broccoli är lätt och gott att torka; enklast frysta småbuketter, som ju redan är ansade och förvällda. Samma sak med frysta brytbönor. Det lataste jag gör är torka en påse frysta wokgrönsaker av det stolta märket ICA Bas...
Senast ändrad: