Proteinrik torkad mat?

(...) När du är ute och är aktiv väger du kroppsvikt + kläder + packning. (...)
OT (sorry, TS)
Jag tror inte du menar att det är den vikten man skall stoppa in i en sådan kalkylator, men kanske bäst att förtydliga. Proteinbehovet hänger ihop med vederbörandes muskelmassa; av praktiska skäl schablonmässigt "översatt" till en (normalviktig) persons totala kroppsvikt. Det är därför schablonen korrigerar för kön (genomsnittskvinna har lägre andel muskelmassa än genomsnittsman), men den kommer att stämma lika dåligt för en magerlagd men vältränad långistansare, som för en "smal" soffpotatis med samma BMI.

Sen skiljer det mellan de lärde vad som krävs vid ökad fysisk aktivitet, men det bråket blir knappast relevant för andra än konvalescenter, idrottare, elitmotionärer och muskelbyggare. Det är svårt att försöka finräkna sig fram till "rätt" värden, men inte heller så meningsfullt inför en kortare period av måttlig fysisk ansträngning, . Äter man ungefär normalt proteinhaltig kost, kan man lägga sin energi på något roligare.

Jag skulle vilja påstå, att det på ett par veckors vandring är viktigare att man helt enkelt har med sig mat som man gillar och helt subjektivt mår bra av. Oäten mat blir ingen bra proteinkälla.
 
Ser ni på skillnaden i proteinbhov vid läkning, mycket större arbete än vandring, jämfört med normalen så ser ni hur stor latituden är.
Joannas påpekande om smaklig mat är görviktigt, för att behöva lämna morgon gröten därför att man snaskat i sig russinen och smöret i förtid är väl värt att tänka på vid planeringen.
go tur skall det vara!
 
OT (sorry, TS)
Sen skiljer det mellan de lärde vad som krävs vid ökad fysisk aktivitet, men det bråket blir knappast relevant för andra än konvalescenter, idrottare, elitmotionärer och muskelbyggare. Det är svårt att försöka finräkna sig fram till "rätt" värden, men inte heller så meningsfullt inför en kortare period av måttlig fysisk ansträngning, . Äter man ungefär normalt proteinhaltig kost, kan man lägga sin energi på något roligare.

Jag skulle vilja påstå, att det på ett par veckors vandring är viktigare att man helt enkelt har med sig mat som man gillar och helt subjektivt mår bra av. Oäten mat blir ingen bra proteinkälla.


0,25-0,50 eller enda upp till 0,75 gram per kilo kroppsvikt brukar läkare och liknande rekommendera. Sen säger såklart dom som kränger proteinpulver och liknande att det behövs 3-5gram per kilo kroppsvikt och lutar sig mot att en liten udda extrem special undnersökning visade det under extrema förhållanden, alla andra visade på ca 0,25...

bland svenskar är det ett problem att man äter alldeles för mycket protein, det är inte bra och dessutom stort resursslöseri. Proteinbrist finns det ingen i sverige som lider av annat än orsakat av sjukdom.
 
Collin Fletcher skrev i The Complete Walker sid 101 For practical purposes you can add packweight to your bodyweight. Detta i samband med arbetsenergibehovet.
Han, precis som jägarportionerna, per dygn landande kring 5800 kcal, antagligen mest beroende på att han gick raskt och bar tungt.
Att äta mer blir ett oändligt tuggande, tro mig.
go tur!
 
Senast ändrad:
FMs Förplägnadstjänst kräver för den unge 75kg soldaten mellan 2380kcl till 5700 för extremen. Varav 10-15% protein.
 
Torkade bönor - spricker ofta och blöts upp snabbt

Bönor på burk (eller hemkokta) tex kidneybönor, kikärtor, vita bönor mm spricker gärna under torkning vilket gör att de blöts upp snabbt. Du kan även mosa kokta bönor och torka dem tunt som puré eller som små kakor.

Torkad fisk finns ibland i asiatiska livsmedelsbutiker, de kan dessvärre vara sockrade ibland ...
 
Om du äter så du får i dig tillräckligt med energi så är det i princip omöjligt att få i sig för lite protein. Det skulle vara om du tex enbart åt maizena och potatisstärkelse. Alla livsmedel tex ris, potatis, grönsaker osv får ca 10-15% av kaloriinnehållet från protein. Precis det man behöver, äter man mycket nötter bönor etc, tex som rostade bönor med uppemåt 40-45%protein, ja då får kroppen jobba hårt i onödan.
 
WHO och liknande organisationer har någon gång i tiden rekommenderat 0,8g protein / kilo kroppsvikt.

Har man däremot en något mer aktiv livsstil och inte enbart ska upprätthålla "hälsa" är ett annat mått 1,2g/kg kv.

Ser vi till kroppsbyggare är det mer gängse att ligga runt 2g/kg kv. Allt avhängigt befintlig muskelmassa och hur nervös man är att tappa just denna muskelmassa...
 
mina tips

Orkar inte läsa igenom alla andra svar men här är vad jag/vi har kört med:

- kycklingfärs (stek först, sen torka i aningen öpppen ugn (90 C/ ca 8 h)
- sojafärs (stek först, sen torka i aningen öpppen ugn (90 C/ ca 8 h)
- proteinpulver utblandat med torrmjölk (löser sig bra i vatten då)

Sen har vi fiskat upp en hel del mat så att säga men det är en annan sak :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
millimeter Torkad svamp Friluftsmat 40
Humran Utvärdering av torkad mat Friluftsmat 0
peter1959 Torkad kycklingfilebitar ? Friluftsmat 18
mipert Torkad maskrosrot kostar 560 kronor / kg Friluftsmat 4
päeng torkad renbog Friluftsmat 6
Kamvandrare me´skavssår Recept på suovas - rökt, saltad renstek...och torkad Friluftsmat 0
Linda D Blötläggning av torkad mat Friluftsmat 6
apanna Torkad mat till barn Friluftsmat 4
Boel Olin Torkad quorn i bitar? Friluftsmat 10
Mi Torkad mat på postorder Friluftsmat 0
PaulPersson Förvaring av torkad mat under vandringen Friluftsmat 6
T.Setterborg "torkad" mat...? Friluftsmat 15
puttepatrik77 torkad mat, Friluftsmat 11
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
jharmala Russin eller torkad frukt som vandrargodis? Friluftsmat 36
lejon Efterlysning-recept på torkad köttfärs! Friluftsmat 7
-Patric- torkad kölling Friluftsmat 7
humbug Fett i torkad mat? Friluftsmat 7
O torkad fisk Friluftsmat 3
Kvantmekanikern Billigt och bra alternativ till torkad mat? Friluftsmat 3
Jätte Micke Torkad mat, hur? :-) Friluftsmat 27
pebu Receptförslag torkad mat Friluftsmat 5
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
jessie torkad frukt Friluftsmat 2
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 27
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg