Proteinrik torkad mat?

Inför höstens långvandring försöker jag att hitta sätt att variera kosten, utan att för den skull behöva bära särskilt mycket extra vikt.

Det jag letar efter är proteinrika produkter att ha i lunchsoppan eller min middagsbulgur/couscous. Produkten ska gå att äta efter att ha legat och svällt tillsammans med grönsakerna/spannmålet i hett vatten i ca 5 minuter. Jag har testat med torkad kött, parmesanost och ölkorv och har provat mig fram med olika torkade grösaker, men söker lite variation på proteinfronten. Är nyfiken på soyabönor eller andra bönor, men de som finns i påsar i butik verkar behöva lång blötläggning. Fungerar det att ugnstorka tinade soyabönor eller andra konserverade bönor? Broccoli vore också matigt och gott att ha i soppa. Någon som vet hur den blir om man torkar den?

Nötte har jag redan en hel del i kosten i form av powerbars, så det vill jag inte ha i maten.

Tacksam för all hjälp!

/Camilla
 
Tack för tipset! Jag sökte på ett par trådar men det var sån blandad kompott att jag inte orkade ta mig igenom. Dessutom så mycket tjafs (läs olika åsikter som stångas mot varandra) att jag blev deppig och ställde frågan här istället.
 
OK, det finns en sida där det säljs färigtorkad mat, både hela rätter typ frystorkat men även enskillda råvaror typ olika grönsaker normalt torkade alltså inte frystorkat, dock är det HISKELIGT dyrt... http://friluftsmeny.se/

Om du ska torka frysta sojabönor notera att vissa av dom inte är förkokta /helt förkokta och behöver kokas X minuter. Alla bönor i vanligt torrt format kräver blötläggning ca mellan 4 och 24 timmar beoende på sort storlek och hur länge man orkar koka dom sedan, för tex sojabönor behövs ca 12 timmar sedan ca 1 timmes kokning. (OBS detta gäller alltså inte de torrostade sojabönorna från risenta som jag länkade, dom kan ätas direkt eller efter nån minut i vatten) Linser däremot, har ju liknande näringsinnehåll men kan blötläggas bara några timmar och sedan snabbkokas 3-15 minuter beroende på hur lång blötläggning. Ett annat proteintips är jordnötssmör, ha i maten på mackan till grönsakerna eller som den är bara, massvis med protein, fett och fibrer!
 
Och av jordnötssmör väljer man ex.vis Green Choice som inte innehåller tillsat socker.

Röda linser kokas lätt på 10 minuter utan blötläggning.
 
Tack för tipsen! Jag letade efter de torkade Soyabönorna från Risenta i den lokala butiken, men tyvärr fanns de ej. Får kolla nästa gång jag är i storstan. Ska testa att torka bönor själv. Har gett mig den på att all min mat ska gå att tillaga genom att kasta ner tillsammans med bulgur/couscous och stå i 5 min och svälla.

Jordnötssmör är ju inte fel! Tack för tips!
 
Bonitoflingor och såna där pyttesmå torkade räkor som finns i sydostasienbutiker borde funka finfint och ge en annan typ av smaksensation. Kanske tillsammans med glas- eller risnudlar och frystorkad miso.
 
Juste det, tipsade i en liknande tråd om mjöler gjorda på ärtor bönor linser etc, finns som är gjort av förkokta så det går att bara blanda med vatten och äta/dricka, kallt som varmt, men blir godare med lite buljong och andra ingredienser. På lokala citygross finns tex sojamjöl, gulärtsmjöl, grönärtsmjöl, kikärtsmjöl och linsmjöl, säkert glömt något. Perfekt att reda soppor med eller ge extra näring till couscousen...
 
Tack för tipsen! Jag letade efter de torkade Soyabönorna från Risenta i den lokala butiken, men tyvärr fanns de ej. Får kolla nästa gång jag är i storstan. Ska testa att torka bönor själv. Har gett mig den på att all min mat ska gå att tillaga genom att kasta ner tillsammans med bulgur/couscous och stå i 5 min och svälla.

Jordnötssmör är ju inte fel! Tack för tips!

sojabönorna finns av ett annat märke också, kommer inte på vad det heter bara, med grön-vita förpackningar, har för mig det heter något med "green".
 
Go Green, menar du? Det måste jag kolla upp! Låter ju som ett perfekt snack och om de funkar att ha i soppan är det suveränt.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
millimeter Torkad svamp Friluftsmat 40
Humran Utvärdering av torkad mat Friluftsmat 0
peter1959 Torkad kycklingfilebitar ? Friluftsmat 18
mipert Torkad maskrosrot kostar 560 kronor / kg Friluftsmat 4
päeng torkad renbog Friluftsmat 6
Kamvandrare me´skavssår Recept på suovas - rökt, saltad renstek...och torkad Friluftsmat 0
Linda D Blötläggning av torkad mat Friluftsmat 6
apanna Torkad mat till barn Friluftsmat 4
Boel Olin Torkad quorn i bitar? Friluftsmat 10
Mi Torkad mat på postorder Friluftsmat 0
PaulPersson Förvaring av torkad mat under vandringen Friluftsmat 6
T.Setterborg "torkad" mat...? Friluftsmat 15
puttepatrik77 torkad mat, Friluftsmat 11
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
jharmala Russin eller torkad frukt som vandrargodis? Friluftsmat 36
lejon Efterlysning-recept på torkad köttfärs! Friluftsmat 7
-Patric- torkad kölling Friluftsmat 7
humbug Fett i torkad mat? Friluftsmat 7
O torkad fisk Friluftsmat 3
Kvantmekanikern Billigt och bra alternativ till torkad mat? Friluftsmat 3
Jätte Micke Torkad mat, hur? :-) Friluftsmat 27
pebu Receptförslag torkad mat Friluftsmat 5
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
jessie torkad frukt Friluftsmat 2
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg