Det finns så himla många faktorer kring om LCHF verkligen bidrar till ökad miljöförstöring.
Ska försöka sammanfatta mina funderingar lite:
Minus:
- Ger en ökning av förbrukningen av kött (gissar att jag som äter LCHF ökat min förbrukning lite, dock inga större mängder då jag i princip äter samma mat med mer grönsaker och mer fett istället för potatis, ris, pasta etc).
Plus:
- Jag äter inte spannmål (det är en ganska stor process från sådd, via besprutning till skördande, processande, transporterande och tillverkande av färdig limpa eller pastabit i butik), den besparingen är positiv på miljön.
- Jag äter nyttigare, går ner i vikt, har färre sjukdagar och därmed belastar samhället mindre både ekonomiskt och miljömässigt.
Påståenden som förekommit i den här tråden:
- Att LCHF ökar köttkonsumptionen? Är det så? Eller är det att priserna gått ner? Gissar att prisnedgången har större korrelation mot ökningen än LCHF
- Att LCHF-are lever kortare tid. Det finns förstås en mängd studier gjorda kring olika kosthållning. Men jag som tyckt mig ha läst rätt mycket kring LCHF-dieten, Atkins, GI etc. etc. har inte någonstans sett en hänvisning till en studie som säger att LCHF-dieten skulle vara negativ för dig. Självklart har jag läst rubriker i kvällstidningar och hört dietister uttala sig, men när det kommer till kritan kan dom aldrig plocka fram en studie som säger att så är fallet.
- Den normalviktige kan tillgodogöra sig 40g proteiner per dygn, varför väger då den lättaste snabburgaren 125% över den vikten? Källa på de 40g per dagen tack? En hamburgare innehåller ca 20g protein per 100g, dvs man når inte upp till dina 40g per dag. Det jag kan läsa mig till är att normalt är att äta ca 2g per kilo kroppsvikten per dygn Dvs om man väger 80 kilo så är normalt att äta 160 g protein/dygn – men vill man minska fetthalten utan att förbränna muskler kan man mer per dygn. Det finns inget som tyder på att protein är farligt att äta eller att man inte tar upp det. Protein kan omvandlas till energi i kroppen.
Att vi äter mycket spannmål idag är för att det är väldigt effektivt att producera, dock är det inte särskilt nyttigt. Den stora viktökningen i världen har skett efter att man i slutet av 70-talet via en mycket dubiös studie och ännu skummare slutsatser kommit fram till att intag av animaliskt fett ökar risken för viktökning och hjärt och kärlsjukdomar. Men dom bevisen är i klass med: På sommaren drunkar många och på sommaren äts mycket glass – alltså är det större risk att man drunknar om man äter glass. Den nivån håller den studien. Våran försämrade hälsa kostar nog också en hel del på miljön.
Tillbaks till miljön. Eftersom det är oklart om LCHF-are ökar sin köttkonsumption och eftersom LCHFare dessutom minskar på annan konsumption, kan man då dra slutsatsen att LCHF är dåligt för miljön? Jag tvivlar?