Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Mitt inlägg om "gas" var uppenbarligen svårtydligt. "Gas" avsåg lätta kolvätten, propan och butan. De har förvisso låg kondensationspunkt vid normalt tryck. Dock är "gasflaskor" (gasol tror jag är ett sådant varumärke?) trycksatta för att hålla huvudelen av bränslet i flytande form. Den snabba förgasningen som sker inne i behållaren vid användning kyler behållaren och kan leda till en köldlop och att gasblaningar separerar. I värsta fall slutar köket helt att fungera. Problem beskrivs i bifogad video. Dock rekommenderar jag multifuel kök framför hans lösning eftersom en överhettad gasbehållare kan explodera otrevligt. https://m.youtube.com/watch?v=kykjYEm4I7M
Smart alternativ är att köra gas bara man får tag i behållare.
Då kör man mf kök eller t.ex Optimus Vega som kan vätskemata och köras med gas.
Vanliga gastuber har en del propan och detta har tryck nedåt -35 ig --40
men så man har lite marginal - högre höjd bortanför -40 lätt.
Dock har man kanske bara 25% propan , resten gasar inte så mycket
vid 0 grader om vi hoppar isobutanet som utgör kanske 25% till.Detta sticker vid runt -10
Med tuben uppåner så vätskematar man köket med propanet/isobutanet som tryckkälla istället för och pumpa bensinkök nedåt många minus.
Man kör med butanet.
Sen kommer ju köket fungera ett litet tag med tryckgasen(propan nedåt -40 och -10 för isobutan) när butanet är väck.
Viktiga är att inte mata köket med tuben upprätt för då åker drivgasen propan direkt och då sitter man där