Om man räknar med 3 måltider på 4 dagar och 400 gram T-sprit så är det 33 gram T-sprit per måltid. - dock vet vi inte här hur mycket vatten som värms per tillfälle...
Att koka upp 0.5 liter vatten i trangiakök med GB74-gasbrännare drar 6.5 - 7 gram Gasol vid lugnt väder och kanske uppemot 10 gram vid ganska mycket vinddrag i samband med matlagning (här antas vattenkok).
3 måltider * 4 dagar = 12 måltider
med gasol 120 Gram gasolbränsle om det är blåsigt
med gasol 84 gram om man kan elda där köket är vindskyddat.
med andra ord så räcker en 100 grams-burk gasol förmodligen ganska bra för 4 dagar och en sådan full väger 190 gram med förpackningsvikten för bränslet inräknad.
Kör man med jetboil och liknande primusmotsvarighet med kylflänsad gryta (och enbart för vattenuppkok) så är man nere på 5.0-5.5 gram gasol per halvliter uppkokad vatten.
Trangiaköket med dess grytor är (förvånansvärt) väldigt effektiv med GB74-gasolbrännare trots planbottnade grytor och skillnaden förvånansvärt liten gentemot andra lösningar som använder kylflänsade grytor liknande Jetboil.
Kör man med toppmonterade brännare så får man inte bli förvånad att gasförbrukningen ligger på ca 9-10 gram Gasol per 0.5 liter vattenkok även när det är vindstilla och är svår att få ned förbrukningen ytterligare om man inte använder kylflänsade grytor.
Samma sak med multifuel-kök så handlar det om 10 gram bensin/fotogen/Diesel per 0.5 liter uppkok och troligen för att mer luft är inblandad i lågan och går svalare på större volym i en koppbrännare. till förbrukningen tillkommer ca 3 gram förvärmningsbränsle (vid fotogen/diesel-drift) för varje gång man förvärmer köket, främst vid användning av tyngre bränslen.
- Då jag har mätt så har det varit fullständig vindstilla, vilket innebär att det kan dra betydligt mer i blåsig situation om man inte vindskyddar toppbrännaren och att den brinner utan turbulens och baksug på samma sätt som Trangia-designen.
Kylflänsade grytor väger ganska mycket extra gentemot planbottnad gryta av samma storlek och det tar lång tid att tjäna in vikten med flänsade grytor i form av gasolbesparing (gentemot Trangia-kökets verkningsgrad) och man kan nog säga att hela den första veckan så tynger den kylflänsade grytan mer än en planbottnad gryta i en Trangia-kök trots att planbottnade grytan drar mer bränsle. Det är först under andra veckan som kylflänsade grytan börja ge vinst viktmässigt i form att det drar något mindre med bränsle.
---
Slutligen - detta kan man själv prova fram med en elektronisk köksvåg (typ 1-grams upplösning) och sedan bokför flaskvikten med bränslet före och efter varje realistisk fältmässig måltid när man provar olika kökslösningar och där ge en ide hur mycket det faktiskt går åt med dom maträtter man tänker använda under färden, och sedan ökar man medtagen bränsle med 50% över det man mätt upp för marginal och att man inte kan laga maten i ideala vindstilla förhållanden (när du provlagar tänkta maten hemma och väger flaskorna före och efter så är det vindstilla och i stort sett ideala förhållande).
- dock en varningens ord, använder man kylflänsad gryta så skall det vara väldigt väl ventilerad omgivning (matlagning utanför tältet vid tältning) då en kylflänsad gryta ger mycket kolmonoxid för att den kyler långa för mycket och för tidigt i förbränningsprocessen och vid minsta tecken på huvudvärk - stäng av och ta dig ut i friska luften - länge, många timmar!!
Hur man än räknar så är gasol med gasolbrännare den absolut mest viktekonomiska lösningen över tiden - även när man tar med flaskbehållarnas vikter och att man släpar på dem hela vägen utan att slänga dem..