Hej Jörgen!
Ok kör för det: Då ska jag ge min fullödiga feedback och uppskattar om du ger feedback på mina texter och artiklar då utan feedback vet jag inget alls om hur det uppfattas .Alla vill frammåt eller?
Jag hadde bara förväntat mig att du som leder Fjäderlätt skulle gå till ytterligghet med att få ner vikten.
Feedback på just din packning
[...
Det blev en hel del.
Henning
Hej Henning,
För det första så tycker jag det är intressant omväxling att få synpunkter på en utrustningslista utifrån aspekten att jag har med mig för mycket och för tunga grejor
Nej, jag är absolut inte den som driver viktbesparing till ytterligheter. Däremot försöker jag lära mig och inspireras av dem som gör det. Min målsättning är istället att locka så många människor som möjligt till att skaffa sig en lättare packning när de vandrar. Att ta kvantsprånget till under 10 kg i baspackning var för några år sedan en omvälvande upplevelse för mig. Jag önskar att fler skall upptäcka samma sak. Och upptäcka att det jag kallar lättpackning inte är så extremt som t ex ultra light backpacking” låter i mångas öron, utan något som vanliga människor, unga som gamla kan ägna sig åt.
Här kommer mina svar:
Tält: Jag föredrar definitivt, sommar som vinter, att ha någon form av tak över huvudet. Är alltså ingen vän av enbart bivacksäckar. Skall de vara ordentligt täta så väger de inte så mycket mindre än ett tält. Så för mig är det viktigt ur komfortsynvinkel att ha ett litet rum av tyg dit yrsnön inte når och där jag kan laga mat och pyssla.
Sovsäck Sovplaggen innebär att jag experimenterar med att klara mig med min sommar/höstutrustning. Jag har helt enkelt inte lust att köpa en värstingsovsäck eftersom jag numera är ute ganska lite på vintern. Sedan tycker jag att de 200-300 gram jag skulle kunna tjäna på detta inte heller motsvarar kostnaden.
Packpåsar: Sovsäcken och reservkläderna vill jag hålla torra till varje pris. Framförallt sovsäcken. På vintern klarar man sig nog hyfsat utan de lättare packpåsarna till kläderna, men de väger inte så mycket i förhållande till den nytta de gör, tycker jag.
]Solglasögon Lite kul att du tar upp mina tre solglasögon. Jag trodde jag bara hade två, men inser att de som ligger med reservglasögonen (för sommarbruk) slunkit med eftersom de ligger i samma ask som reserglasögonen. Men de väger max 5 gram.
Jag har ett par lätta solglasögon som jag använder till vardags och ett par ”stormglasögon” som jag verkligen behöver när det blåser hårt. Visade sig ännu en gång på denna tur. Men de är kraftiga saker med skumgummistoppning både här och där och onödigt varma att ständigt ha på sig. Därför använder jag ett par lätta solglas som väger 10 gram.
Sjukvård och reperation ”3 olika sjukvårdsenheter och reparationskitt”, skriver du. Ja, att det blir tre enheter beror väl mest på att det är tre fysiska delar som jag inte vill glömma. Blodstopparen är ett gammalt första förband från lumpen som är till för att stoppa större blodflöden. Har aldrig behövt, men den dag man gör det så… Tycker alltså att vikten är OK för något som jag hoppas aldrig behöva använda. Oelastisk häfta finns med, uppvirad på en plastcylinder. Sjukvårdutrustningen i övrigt är några plåster och lite tabletter med smärtstillandee.
Onödigt ”En del onödigt enligt mig: toapapper, kåsan, kamerastativ, kamerafodral”, skriver du. I snö håller jag med dig om att toapapper är överflödigt. Föredrar nästan att använda snö. Den isolerade kåsan är en ren lyxpryl, det håller jag med om. Kamerautrustning, ja där håller jag med Fabian. Det är sådant som står på nöjeskontot. Fast i mitt fall inte riktigt eftersom jag ju skriver och plåtar för Fjäderlätt-sidan.
Hudsalva och solskydd? ”Duger inte det ena?” Nej, det tycker jag inte. Solskydd med hög solskyddsfaktor behöver jag för att inte se ut som Pölsemannens korvar. Att ersätta detta med fett känns mer som en förberedelse för stekning. Hudsalva för såriga nagelband och trötta fötter, ibland.
Navigation ”Både gps, och karta/kompass: är det lättvikt?” Vad som är lättvikt eller inte saknas det konsensus kring. Olika personer tycker olika och använder olika definitioner. Själv betraktar jag karta och kompass som nödvändiga och gps som en bra-att-ha-grej. Det är en synnerligen lätt och osofistikerad gps vars funktion under denna tur var att jag hade läst in positionerna till alla stugor och liknande som jag kunde tänkas komma i närheten av. På en vintertur känns detta för mig som en bra säkerhetsåtgärd som väger förhållandevis lite.
Sova med kläderna på: ”vissa plagg som transporterar fukt riktigt bra är att rekommendera, samt de som värmer i fuktigt tillstånd, men allt vad heter vindtätt och liknande har jag aldrig upplevt att det bidrar/ snarare ligger man med ett fuktkylt skinn. ”
Detta är något som de lärde tvistar om. Till exempel så kan plagg som transporterar fukt riktigt, riktigt dåligt, som vapor barriers av olika slag inte bara ge värme direkt utan också hindra kroppsfukt från att försämra isoleringsförmågan i en dunsovsäck. Ryan Jordan på BPL rekommenderar t ex att man sover med regnkläderna på sig i vissa lägen, just för att bromsa värmeförluster samt fuktbelastning på sovsäcken. Själv har jag aldrig provat detta och kan väl säga att det går tvärtemot det vanliga tänkandet om att få bort fukten just för att slippa det ”fuktkylda skinn” du skriver om.
”Om jag jämför cocoon jacka 316g + extra ullfrotté260g+fjällräven hoody274 + vindblus158= 1 kg. så skulle en liv sköta samma sak på under 300g”. Håller inte med. Cocoon och Liv är jämförbara plagg och väger ungefär lika mycket och då väljer jag Cocoon av två skäl. Den är varmare, mest tack vare sin huva, och den är av syntet. Eftersom min sovsäck/quilt är av dun vill jag inte lägga alla ägg i en korg och ha dun som enda rejäla isolering.
De övriga plaggen är baslager avsedda att hålla hudytan torr under ansträngning samt ett till lättare mellanlager att addera under ansträngning om så behövs för att hålla värmen. På denna tur användes den tredje enbart som sovplagg, men det var ju inte kallt. Att ha en Liv eller Cocoon direkt mot kroppen är inget alternativ för mig.
Ett lämpligt softshellplagg (stor, ordentlig huva) kan vintertid vara både ett ventilerande gångplagg som är vindtätt och tillräckligt vattentätt för att fungera som stormplagg. Den skulle kunna ersätta min vindblus plus Oz. Men det jag ville testa var just att inte ersätta sommarskalen med ett vinterskal, utan enbart plussa på värmelagret. Dessutom tror jag inte att det går att hitta särskilt många softshellplagg av den kalibern som väger mindre än 350 gram, vilket är vad Ion och Oz väger tillsammans.
På benen ”Jag vet inte hur cocoon byxorna är att sova i men jag misstänker att de håller mycket fukt!? Hur tjocka är de? Hur är de uppbyggda?” Primaloft och Pertex Quantum. Nej,d de håller definitivt inte mycket fukt.
Kök ”Jag skulle välja ett bra och lätt bensinkök:”Jag valde gas därför att det funkar i betydligt kallare väder än man ofta tror, därför att det är smidigare/säkrare att hantera inne i ett tält och därför att jag redan hade ett och slapp köpa.
Liggunderlag ”har du nästan 700 gram totalt!” Man klarar sig så klart utan de 285 gram som Torsolite väger. En ren bekvämlighetsfråga för att sova mjukt.
Tandborsten: ”det går att kapa den vid borsthuvudet och borra in 2 trådloopar så den går att trä på fingertoppen, vanligt salt är en gammal metod som tandkrämsersättning, men bakingsoda har du redan nämnt. ” Det här är låter som lite trolltider för mig
Varmvattenflaskor ”är säkert skönt, men att hålla på med det i en svinkall snöstorm skulle inte jag vilja förlita mig på.” Inga problem om man har ett bra tält.
Snöspaden: ”300 g är inte farligt men det borde gå att dra ner på,
Men en snowclaw är inte mycket extra anser jag jämfört med händerna!
Du hade ett snöankare också på 9 g, vad är det? Du hade också ett isolerunderlägg till köket.
Men känner man att det är risk för livet så kommer man att gräva därefter! hårda snöskikt eller ej, då är det bara att plocka av i solerplaggen och plocka fram ursinnet.”
Så länge jag inte skall bo i snö är Snowclaw en kompromiss värd sina hekton. Betydligt bättre än händerna, sämre än en stor skyffel. Funkar dessutom bra som snöankare för tältlinor vid behov (använde det den blåsiga morgonen). När man måste plocka fram ursinnet så kommer kommer man ändå längre med en Snowclaw än utan.
Snöankare ser ut som fallskärmar för möss. De grävs ned och tjänstgör som fästen för tältlinorna.
Bra idé med cellplasten i ryggsäcken. Skall använda denna som underlägg för köket och kitteln nästa gång
Jörgen