Läcker trangiabrännare med primusgas?

Intressant, jag har också köpt en gasbrännare istället för den andra och har testat det idag och det fungerar. Har haft det andra systemet med t-röd innan. Det här året har jag tänkt till och tycker att det var dags att byta.
Jag gjorde det bytet för drygt 30 år sedan, först med brännaren från Epi-gas sedan med GB-74. Aldrig ångrat mig eller använt T-sprit i Trangiaköker sedan dess🙂
 
Hej och tack för alla svar. Köket fick hänga med upp på fjället - med gasalternativet, t-spriten stannade hemma! Kände sig äventyrlig... Vi började med +26 grader och hade en natt med nollgradigt. Köket fungerade fint men jag märker att jag har kvar att lära. Ffa vilket läge på gasen som ”är lagom/räcker”, dvs att mer gaspådrag kanske inte betyder snabbare uppkokning. Efter tre dagar blev jag dessutom orolig över att gasen inte skulle räcka så jag knallade ner och köpte en 100g till. Det hade jag inte behövt. Vi kokade vatten till frukost (gröt/te/varm choklad) + lunch (varmkorv/nudlar) och lagade middag (taco/pannkakor/korv me mos). Tror att den första behållaren fortf är halvfull. Sammanfattningsvis är jag nöjd med bytet men behöver lära mig mera!

(Blev tvungen att titta efter nu - ja, det finns en o-ring)

När du börja se antydan lågspetsar efter grytkanten när du tittar uppifrån i vindskyddet i kvällningen så är du på gränsen för max - dvs. mer pådrag ger inte speciellt mer med värme utan bara mer bränsleförbrukning - du lär dig efter några gånger ungefär hur brännaren låter vid gaspådraget.

Ett test är att utan övre skyddet och ställer på den brinnande brännare - grytan (med vatten i) i höjd med toppen av förgasaröret (GB74-brännaren) så skall du ha ungefär 2-4 mm 'svart' mellan yttersta lågspetsarna och grytkanten som viker upp - där är punkten för den med effektivaste bränsleekonomin och då ligger man runt 7 gram per halvliters uppkok.

man bör kunna räkna med 14 halvliters uppkok (7 liter) kallvatten med en smula marginal på en 100 gramstub med campingasol vid lungn, vindstilla väder - är det blåsigt kan det gå upp till 10 gram för en halvliters uppkok
 
När du börja se antydan lågspetsar efter grytkanten när du tittar uppifrån i vindskyddet i kvällningen så är du på gränsen för max - dvs. mer pådrag ger inte speciellt mer med värme utan bara mer bränsleförbrukning - du lär dig efter några gånger ungefär hur brännaren låter vid gaspådraget.

Ett test är att utan övre skyddet och ställer på den brinnande brännare - grytan (med vatten i) i höjd med toppen av förgasaröret (GB74-brännaren) så skall du ha ungefär 2-4 mm 'svart' mellan yttersta lågspetsarna och grytkanten som viker upp - där är punkten för den med effektivaste bränsleekonomin och då ligger man runt 7 gram per halvliters uppkok.

man bör kunna räkna med 14 halvliters uppkok (7 liter) kallvatten med en smula marginal på en 100 gramstub med campingasol vid lungn, vindstilla väder - är det blåsigt kan det gå upp till 10 gram för en halvliters uppkok

Tack! Ja, jag märkte att det var skillnad just när det blåste. Hade en gång för klen låga och då blåstes den ut utan att jag märkte det - gasen lät ju fortfarande. Är ett gaskök mer vindkänsligt än ett med T-sprit? Jag förstår ju att det beror på lågans storlek men jag trodde att gas skulle vara mer stabilt än sprit...
 
En sak som jag lärde mig den hårda vägen är att prova alla gasbehållare innan jag drar iväg.

På långtur i norska Finnmark för en del år sen satte jag upp tältet på kvällen dag 1 lyckligen lång väg från närmaste civilisation, bara för att upptäcka att de båda behållarna var felaktiga. Den lilla pinnen i mitten av ventilen var för kort för att brännarens LP-koppling skulle trycka ned den = ingen gas kom hur hårt jag än skruvade.

Som tur var hade jag också en liten flaska fotogen + pump med som reserv om jag skulle få svårt att köpa ny gas längs vägen, så mitt omnifuel gick igång ändå.

Och nästa dag fick jag lifta mig tillbaka till Kautokeino för att ragga bränsle.

...numera verkar kvalitetskontrollen vara bättre, har aldrig råkat ut för detta igen...men...;)...

//J
 
Tack! Ja, jag märkte att det var skillnad just när det blåste. Hade en gång för klen låga och då blåstes den ut utan att jag märkte det - gasen lät ju fortfarande. Är ett gaskök mer vindkänsligt än ett med T-sprit? Jag förstår ju att det beror på lågans storlek men jag trodde att gas skulle vara mer stabilt än sprit...

Trangias hattbrännare ger en mjukgaslåga och är mer vindkänlig än en duschs / koppbrännare som blåser hårt mot grytbotten - att det brinner mjukt och bränngaserna spenderar relativt lång tid under grytan är också förklaringen till dess goda värmeverkningsgrad

Problemet är egentligen samma med T-sprit, med T-Brännaren har fler naturliga skrymslen som agerar flamhållare som ser till att hålla kvar smådelar av lågan och återtända bränngaserna igen när det nästan blåses ut medans GB74-brännaren har mer uniform flamhållare utan skrymslen och man får vara mer noggrann med vindriktningen och framförallt inte hitta ett läge att att vinden trycker på uppeifrån med samma press som värmen försöker trycka det hela uppåt - stannar luftcirkulationen i övre vindskyddet så blir det snart slut på syre och lågan slocknar då brännintervallet för propan/butan utblandat i luft är snävare än med T-sprit. - i det avseendet är T-sprit betydligt farligare bränsle att hantera.

Botten under den undre vinskyddet bör vara tät (eller man kör multidisken där om det inte går att få tätt) - har man köket på trätrall/träbord med stora glipor mellan planken så blir det ofta inte bra om det blåser - blir virvlar som inte går den rätta vägen genom gallret på sidan av vindskyddet och dämpas ut och istället ger luftvirvlar som stör luftflödet upp mot brännaren om vartannat med ejektorverkan som suger tillbaka luft om vinden blåser tvärs över gliporna under bordets plankor
 
Senast ändrad:
Jag brukar väga använda tuber och skriva med tusch i botten vad de väger och datum samt vikt på tom tub. Jag har en kran för att hälla över gasslattar till en annan tub. Lite pyssligt och kranen beställde jag från Taiwan eller om det var Korea. Man måste kyla mottagartuben för att det skall funka.
Intressant med en sån kran, vad kallas den? Eller hur ser den ut?
 
förr kunde man köpa allt på biltema - gäller bara att ha ögona för det som gasolbrännare med eller utan slang etc. som 'råvaror' - tryckluftsnipplar, kopparbromsrör, koningsverktyg - ha brännare för att hårdlöda mm.

idag är urvalet mycket skralare i framförallt anslutning mot campingasol-flaskor och man får nog mera titta på att skrota en slang-campinggasolkök för att komma över kopplingen mot flaskan och sedan försöka hitta nipplar som passar slangarna (de är jättetunna idag)
 
man får vara mer noggrann med vindriktningen och framförallt inte hitta ett läge att att vinden trycker på uppeifrån med samma press som värmen försöker trycka det hela uppåt - stannar luftcirkulationen i övre vindskyddet så blir det snart slut på syre och lågan slocknar då brännintervallet för propan/butan utblandat i luft är snävare än med T-sprit. - i det avseendet är T-sprit betydligt farligare bränsle att hantera.

När det slocknade så blåste det en del och jag hade lagt på stekpannan som lock för att vattnet i kastrullen skulle koka fortare. Kanske kvävde jag helt enkelt lågan?
 
Det är nog bara bristande rutin - mins du hur gallret på undre vidskyddet var riktat gentemot blåsten ?? - tror många missar på just den detaljen vid blåst


Om du körde med original stekpanna och original trangiagrytor så skall det normalt inte slockna med stekpannan på med sidorna nedåt - men man skall vara noga att gallret på nedre vindskyddet verkligen är vänd mot vinden och inte annan riktning (tex bakåt) då om det är bakåt så blir det sugverkan istället för att trycka i luft och och kraften balansera ut så att draget tappas runt brännaren och det blir för lite luft för att det skall kunna fortsätta att brinna.

Liten påverkan finns också hur ocentrerat du sätter stekpannan på ovansidan på grytan och när man trycker mot vinden eller bakåt kan ge lite olika sugverkan vid blåst.

Sådana här kök har ingen skorsten mer än sträckan efter grytsidorna och så blir det svårt att skapa någon vidare drag eftersom det inte finns någon lång pelare med varmluft som driver på draget utan det är bara den där den enstaka dm efter grytsidorna och så liten kraft att vindströmmars sugverkan kan lätt övervinna det.

Därav att gallret på den undre vindskyddet skall riktas mot vinden så att man får lite luffarturboverkan med övertryck underifrån som hjälper till med luftflödet uppåt - och sätter man på bord med stora glipor mellan planken (och inte har multidisken i botten av vindskyddet som täcker för) så kan det hela äventyras då ejektoverkan och sugen som blir när vinden blåser tvärs över plankorna på undersidan av borden skall inte underskattas och kan tom. vända luftströmmen efter grytsidorna och långa slocknar.

konsten att elda handlar en del om att vara lite lyhörd för sådana saker och kunna parera och göra det bästa av situationen - det är inte riktigt som att värma tevattnet elspisen hemma...

rätt hanterat så kan du använda trangian i blåst där de flesta andra öppna kök så är lågspetsaran utanför gryta och tom blåses ut och det värmer jättedåligt. Det finns en anledning varför trangian ofta benäms som stormkök.
 
Senast ändrad:
Därav att gallret på den undre vindskyddet skall riktas mot vinden så att man får lite luffarturboverkan med övertryck underifrån som hjälper till med luftflödet uppåt - och sätter man på bord med stora glipor mellan planken (och inte har multidisken i botten av vindskyddet som täcker för) så kan det hela äventyras då ejektoverkan och sugen som blir när vinden blåser tvärs över plankorna på undersidan av borden skall inte underskattas och kan tom. vända luftströmmen efter grytsidorna och långa slocknar.

Gallret var riktat mot vinden men det var en del kastbyar. Jag var nog för feg med gaspådraget, var rädd att det inte skulle räcka...

Tack för alla tips!
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg