Hej,
Jag har funderat ett tag på ett kök som funkar till camping höst och vår. Idag campar jag mest sommartid och kör enbart med gas. Jag har ett Trangia 25 med gas-brännare, och ett Primus EtaExpress (toppmonterat, värmeväxlare i botten av kastrullen, och den gamla modellen med lock i plåt som kan användas som stekpanna.)
Men jag tycker att båda köken blir rätt slöa när gasbehållaren är halvfull och temperaturen närmar sig nollpunkten på Celsius-skalan.
Jag har plöjt igenom trådarna
Hjälp med val av multifuelkök https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=87272
Mindre/lättare 1-2manskök/brännare https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=87487
och en hel del andra trådar här, men jag har säkert missat något.
En sak jag lagt märke till är att en del bilder med gasbrännare t ex på Polaris optifuel så visar de gasbehållaren stående upp-och-ner.
Är detta något som skulle fungera och kunna ge bättre förbränning på ett gas-trangia? Eller är det bara risk för okontrollerad förbränning?
Sammanfattning: För att få bättre effekt vid matlagning kring noll-strecket, ska jag satsa på nuvarande gas-trangia med upp-och-ner-vänd gasbehålllare, ska jag gå över till Primus vintergas, eller ska jag gräva ett hål i plånboken och satsa på ett MF-kök?
Tips och idéer mottages tacksamt
Jag har funderat ett tag på ett kök som funkar till camping höst och vår. Idag campar jag mest sommartid och kör enbart med gas. Jag har ett Trangia 25 med gas-brännare, och ett Primus EtaExpress (toppmonterat, värmeväxlare i botten av kastrullen, och den gamla modellen med lock i plåt som kan användas som stekpanna.)
Men jag tycker att båda köken blir rätt slöa när gasbehållaren är halvfull och temperaturen närmar sig nollpunkten på Celsius-skalan.
Jag har plöjt igenom trådarna
Hjälp med val av multifuelkök https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=87272
Mindre/lättare 1-2manskök/brännare https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=87487
och en hel del andra trådar här, men jag har säkert missat något.
En sak jag lagt märke till är att en del bilder med gasbrännare t ex på Polaris optifuel så visar de gasbehållaren stående upp-och-ner.
Är detta något som skulle fungera och kunna ge bättre förbränning på ett gas-trangia? Eller är det bara risk för okontrollerad förbränning?
Sammanfattning: För att få bättre effekt vid matlagning kring noll-strecket, ska jag satsa på nuvarande gas-trangia med upp-och-ner-vänd gasbehålllare, ska jag gå över till Primus vintergas, eller ska jag gräva ett hål i plånboken och satsa på ett MF-kök?
Tips och idéer mottages tacksamt