Re: Re: Re: Re: Underfrätt is
Mja, det är väl snarare som att jämföra med att bre smör på en tjock knäckemacka och en tunnare knäckemacka... isen blir ju inte mjukare bara för att den är tunnare.
Om knäckemackan ska motsvara sötvattenis så får limpmackan snarare motsvara saltvattenis -- saltvattenisen brukar vara "segare" och mer böjlig.
nermander; sa:pby; sa:Helt riktigt, men stödet från vattnet är i det närmaste konstant för alla isar (undantaget hängande is vid stränder och råkar), så det är normalt redan medräknat.
Jo, men det jag menade är ju att en tjock "hård" (spröd) is lättare spricker än en "mjukare" is eftersom vid rörelser så får den hårda isen inte stöd överallt.
Jämför med att bre smör på en knäckemacka och en limpskiva.
Mja, det är väl snarare som att jämföra med att bre smör på en tjock knäckemacka och en tunnare knäckemacka... isen blir ju inte mjukare bara för att den är tunnare.
Om knäckemackan ska motsvara sötvattenis så får limpmackan snarare motsvara saltvattenis -- saltvattenisen brukar vara "segare" och mer böjlig.
Om man tänker sig att man har en tunga av tjock is som på ett ställe är lite urfrätt på undersidan så innebär ju det att när en last hamnar över det urfrätta området så sjunker det lite och kan knäcka tungan PÅ EN HELT ANNAN PLATS.
Eller om man jämför med hur torpeder fungerar, de skapar ju en tryckvåg som lyfter fartyget så det knäcks på mitten.