Tja!
Vi är ett gäng som hade tänkt campa under en helg. Behöver råd om vissa saker att tänka på ute i den svenska naturen så här års. Det jag tänker på är:
* Vatten, vad bör man tänka på här?
Att ha bra kläder som klarar väderförhållanden på plats. Kolla igenom Utsidans forum så kommer du att hitta bra exempel.
* Vindskydd, grundläggande kunskaper i konstruktion, bra att veta.
Finns även på Utsidans forum men kanske finns det ett fast vindskydd i området ni har tänkt besöka så kanske är det lättare att använda det. Har man ingen erfarenhet av vildmarksliv så är det bättre att använda tält. Testa att resa det några gånger innan ni åker till skogen.
* Flotte, Hur bygger man en flytande flotte, bör klara en pers.
Det går bra att bygga flottar av gamla mjölkpaket. Ni kan plundra en återvinningscentral innan ni åker till skogen. Får ni inte tag i mjölkpaket så kan man tälja en barkbåt som man kan leka med i bäckar. En barkbåt klarar inte en person.
* Eld, hur gör man upp en eld i den svenska naturen, vad brinner bra?
Torr ved brinner bra och det är lätt att få upp en eld om man använder tändstickor eller tändare
Har kollat på Bear Grylls i Man vs Wild och har fått bra tips därifrån. Vad gäller vatten så undrar jag om det går att dricka vatten som är rinnande i naturen. Är det säkert eller bör det kokas? Går det att dricka vatten från en insjö om det kokas först?
/dani
Om man ska vara på den säkra sidan så är det bättre att koka vattnet först. Vid matlagning är det inga problem men när man dricker kan det bli problem. Drick tee istället för att dricka vatten. Går enkelt att ta med sig teepåsar eller så går det även att göra tee av växter ex tallbarr eller olika bär.
* Finns det vargar som strövar omkring i skogarna, hur stor är risken för varg?
Kan finnas varg men risken att man stöter på dem extrem liten och om de sedan anfaller är ännu mindre. Vargen kan ni räkna bort. Det farligaste djur som ni kan träffa på är fästingar och dessa ska plockas bort innan de börjar suga blod.
* Vid fiske, måste en lina slängas ut och fästas i marken? Typ nåt liknande som vid pimpling, dvs en tyngd i ena änden (en sten och pinne för att fästa linan), en fiskelina med ett flertal krokar och en fästkrok (typ en pinne) i andra änden. Låta denna stå under ett antal timmar. Finns nån guide hur man går tillväga för bästa resultat
Det fiskeredskap du beskriver påminner mycket om det som jag kallade för
backa när jag lärde mig att fiska men enligt Wikipedia så är backe en typ av långrev. Långrev kallades för
ålarev där jag växte upp (NV Skåne).
Det finns några olika metoder att testa på.
* Ta 5 m lina där du fäster en krok, sänke och flöte som sedan kastas ut för hand men glöm inte att hålla kvar linan. Det fungerar bra göra en ögla som knyts runt handen. När kroken och flötet är ute i vattnet binds linan fast i något på land ex ett träd eller rot men det går även att slå ner en pinne i marken som man binder fast den i. Det blir som att meta utan ett spö och man kollar med jämna mellanrum om att är något på kroken.
* Det går även att bara använda krok och lina men det är då svårare att kasta ut och se om det är napp. Vid tjuvfiske är detta at föredrar för det är mindra att förlorar och svårare att hitta. Är även bra om man inte har möjlighet att vakta hela tiden så att ingen tar utrustningen
* Ett annat sätt är att ha ett sänke längs ut på lina, därefter ett litet flöte och sedan kroken. Tanken är då att sänket ska dra ner flötet under ytan och flötet i sin tur ska hålla upp kroken från botten och det blir en typ av bottenmete utan spö.
* Det går naturligtvis även att bara använda sänke och krok och det blir mer ett klassiskt bottenmete utan spö.
Vilken som är bäst variera mellan platser och vilken fisk man är ute efter. Vet ej om fiskemetoden är tillåten men jag tycker att om meta är tillåtet så ska det vara tillåtet att ha en lina ute ungefär som om man använder ett spö. Ofta regleras antalet spö som får användas i reglerna för fiskekortet. Fråga när du köper!
/Stellan