Nej. Ett membrans förmåga att släppa ut fukt är direkt relaterat till avståndet till källan (huden). Ett luftigt membranplagg är således ineffektivt. Däremot får du mer genomströmning av fukt som kan ventileras ut, men inte genom membranet. En god luftspalt är också isolerande och kan absorbera en del fukt vilket leder till ett behagligare klimat, men som sagt, inte på grund av ånggenomsläpplighet.
En annan fundering gällande klädsel och naturfolk, deras dräkt härhör från extrema begränsningar i materialtillgång och teknologi. Det är snarast det som styrt utvecklingen, dvs deras dräkt är optimerade för de förhållandena. De grönländska inuiterna var snabba att byta ut sälskinn mot tuskaftvävd impregnerad bomull för sommarjackorna (s.k. anorak) så fort möjligheten gavs. Naturligtvis ska man inte underskatta kunskap och erfarenhet men samtidigt är det få lantbrukare idag som skulle skriva under på att knäbyxa i sämskat bockskinn är det optimala arbetsplagget när man ska luckra upp rovskiftena. Eller varför inte tjacka ett par råhudsgarvade bandknutna pitenäbbar till nästa skogsäventyr? (Glöm i så fall inte skohöet, men det har ni väl redan skördat, häcklat och torkat?)
Ja det är sant naturligtvis och just luftiga Goretexytterskal så tunna som möjligt ger maximal prestanda som motsvarar regnställ men fortfarande har ventilationsmöjlighet kvar även från Goretex membranet.