Dagens aktivitet?

Söndag: Sprang ett SD pass på 5km! Pulsklockan säger att jag hade medelpuls på 95% å en maxpuls på 101% ?
Antar att klockans uträkning på min maxpuls(220-åldern(57))=163 inte stämmer! Testade fram min maxpuls för exakt 11år sen till 184, då borde den väl vara 173 idag? Hittade en formel på maxpulsen, 210-(0.65 x åldern) på den blir det oxå 173! Det kan väl vara ett riktigt värde?

/Janne
Skitsvårt det där. Själv har jag gett upp att jaga maxpuls och pulszoner, det hela verkar för variabelt för att ge nåt slags "säker" kunskap. Till syvende och sist är det ändå mjölksyretrösklar och annat som avgör förmågan, och de måste testas på lab. Puls är bara en approximation, på samma sätt som man borde kunna använda nåt mått på ventilation.

Formlerna för att räkna ut maxpuls är rätt trubbiga och ger dessutom olika resultat, pulsmätarna mäter sällan exakt rätt (mina olika klockor ger olika resultat!), det är svårt att "parkera" inom bara en pulszon under träningspasset, och träningstipsen kan variera rätt kraftigt. Allt sammantaget så får du nog själv känna efter vad som är rimligt. Testa gärna din maxpuls, men var beredd att revidera dina pulszoner. Dessutom har man dagar då pulsen bara envisas med att vara hög, trots lågt tempo, och tvärtom. Och det behöver inte vara så illa att man är övertränad/sjuk/nåt annat är fel.

Har en bekant som alltid låg på mer än 90% av sin maxpuls när vi tränade, och då sprang vi ändå långt och inte överdrivet fort. Vad ska hon göra, sänka farten till rekommenderade 60-75%? När hon gick var hon över 60% av maxpuls! Och hon är ändå vältränad, inget fetmaoffer.
 
Mountainbike

Så var det äntligen dags att starta upp VR Sub9 träningen...

Jag och Rickard tog en sväng på Södertörn... dock för tidigt att lufta racer hojjarna... så det fick bli mtb istället.

Det verkar som om många andra fått samma tanke för det var förvånansvärt många ute på vägarna. Vid Huddingevägen mötte vi två cyklister med cyklocross hojjar som vi hakade på, tänkte att dom kunde få dra ett tag, då dom hade utrustningsfördel ;) .

Vi tyckte att tempot var lite lågt, lätt att säga när man ligger i baksug :) , så efter mördarbacken vid Lida lämnade vi dem när de stannade för att vila.

Bitvis rejäl motvind och grusigt, så¨det gällde att ta det lugnt i de tväraste utförskurvorna.

De sista 10-15km var jobbiga för mig som inte suttit på en cykel på månader... blev helt stum i benen i uppförsbackarna... det blev inte bättre när jag fick ett ekerbrott med ett skevt bakhjul som resultat. Så Rickard fick dra en hel del extra, inte mer än rätt, då han tränat på motionscykel hela vintern. Jag är nog ikapp snart...

Distans: 49:36km
Tid: 2:07
Tempo: 23,2km/h

http://trail.motionbased.com/trail/episode/view.do?episodePk.pkValue=7753895

Angående pulsmätning. Jag utgick för några år sedan från 220-ålder, men upptäckte ganska snart att min maxpuls var något högre, och har fått revidera den uppåt några gånger. Läste någonstans att 220-ålder+5 är mer realistiskt... och det stämmer ganska bra på mig.

Vad det gäller snittpuls så ligger jag på träning i normaltempo runt 90% och på tävling runt 95% i snitt.

/Thomas
 
Sprungit ca 12 km i blåst och lite snö. Var Mord-Fan i motvinden, bättre på vägen hem. Nästan lite roligt :)

Ikväll lingonpaj och en bra bok. Så får snön yra bäst den vill utanför...
 
Har en bekant som alltid låg på mer än 90% av sin maxpuls när vi tränade, och då sprang vi ändå långt och inte överdrivet fort. Vad ska hon göra, sänka farten till rekommenderade 60-75%? När hon gick var hon över 60% av maxpuls! Och hon är ändå vältränad, inget fetmaoffer.

Jag har 55-60% när jag kör bil. Så fort jag kliver ur är det som för din vän alltid över 60%. Jag har samma "problem" att jag lätt hamnar över 90% men utan att bli väldigt trött. Man får ju som du säger testa själv vad som är rimligt. För mig så handlar det om ca 95% i snitt på korta snabba rundor och kanske 90% i snitt på ~10km. Neråt 85% i snitt så kan jag springa 15 km och längre.

Jag har inte orkat kolla maxpulsen mer än en gång, och då körde jag nog för hårt så att jag inte orkade springa till maxpulsen. Fick 190 och var då 26 år, så 194 kanske är rimligt.

Jag vet inte om jag slappnar av mycket när jag kör bil. Jag tycker jag brukar ha högre puls typ vid skrivbordet :)
 
Jag tror nån smugglat ner betablockerare i min mat,alltid.
Det där med puls blir inge kul att mäta,jag kan inte ta i så bra av nån anledning.men anledningen kanske stavas psyke!
Igår:Hundkörning ca 15km,sen en rasta-lätt runda på 6km med bästa jycken,en liten skidrunda på ett par km med gammelhunden.
Årets andra skotertur,och sen 20km skate för egen maskin.
Dagens:slalomåknng på förmiddagen,idag tyckte jag det gick godkänt bra i off-pisterna.
Sen 16km med bästa draghunden,första milen gick väldigt fort.
En liten sparkrunda med gammelhunden som hade sittallra sämsta underfrysningsföre idag.
 
Jag har inte orkat kolla maxpulsen mer än en gång, och då körde jag nog för hårt så att jag inte orkade springa till maxpulsen. Fick 190 och var då 26 år, så 194 kanske är rimligt.
Variationen verkar vara stor. Huvudsaken är att man inte låser sig vid fixa pulsintervall. Testa mot din egen puls och se om du förbättras. Dina intervallpass kanske ligger kring 95% av max, och dina långdistans kring 80-85%. Who knows. Huvudsaken det går bra, du mår bra och att du inte spottar blod efteråt!

Igår:Hundkörning ca 15km,sen en rasta-lätt runda på 6km med bästa jycken,en liten skidrunda på ett par km med gammelhunden.
Årets andra skotertur,och sen 20km skate för egen maskin.
Dagens:slalomåknng på förmiddagen,idag tyckte jag det gick godkänt bra i off-pisterna.
Sen 16km med bästa draghunden,första milen gick väldigt fort.
Ja, betablockerare eller inte, du åker ju för f*n närmare två mil skidor per dag!

Det är inlägg som dina (i denna tråd bl a) som får mig att tänka på hur missriktad förolämpningen "Du åker ju som en kärring" (med all respekt!) är! Om jag ändå kunde åka skidor som en riktig kärring, har jag tänkt flera gånger.
 
Åka som en kärring

Ja,nåt område ska man väl var lite bättre på!
Är man skidfreak och bor där snön ännu finns så är det ju bara att åka.
Tyvärr blir kilometrarna betydligt färre och glesare när det blir springsäsong.
 
Dagens "aktivitet"

Efter gårdagens löprunda (drygt 1:10 lång), så var det dags för skidor i solskenet.

Trodde jag. Det hade liksom läckt upp vatten på isen, närmare bestämt tre decimeter vatten under snön. Så dagens skidtur kan sammanfattas med:
Tid: 9:28 min
Sträcka: ca 400m
Puls: 148 BPM
Vattennivå: Strax under knäet.

Jag hann altså ett par hundra meter ut på snön (det var nyspårat och fint!) innan jag brakade rätt igenom och fick kämpa för att få med mig skidorna iland. Ridå.

Vänligt förresten av de som spårat att inte skylta, såg att spårmaskinen tvingats vända av samma anledning knappt hundra meter längre fram.

Jaha, så jag cyklade hem, vred ur strumporna (detta är en god anledning att inte ha filtsulor i sina för stora pjäxor, vilket jag har), och dammsög i rena ilskan hela lägenheten. Sen ett arm-pass med hantlarna. Kände lite hat.
 
7,5 km löpning i backig terräng, lite slasksnö som tog emot, men grymt härlig vårvinterluft och så fick jag lyssna klart min P3-dokumentär på iPoden :)

Sprang med pulsklocka för att det var kul, men har ju egentligen ingen aning om vad värdena betyder. Man kanske skulle kolla sin viopuls till att börja med? Nu sprang jag på 44 min, snittpuls 168, vilket jag tycker låter jättehögt! Iofs, det var mest uppförsbacke, men ändå.
 
Innebandy

1,5 timme innebandy ikväll... kände av gårdagens 5mil på mtb:n, lite stum i benen fortfarande.... jobbigt men kul. Känns som en helt ok variationsträning.

Men det märks att jag inte har spelat så mycket förut, har ganska taskig bollkontroll... :(

//Thomas
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg