Dagens aktivitet?

Lördag 28/2 -09. Äntligen ut på havet igen, men det var inte lätt mkt isbryttning i början! Men fick till ca 25km paddling i underbart väder! Svag vind å mkt sol å mkt säl ;)

/Janne
 
Ja, de sista dagarnas aktivitet får väl skrivas som en summering:

Ulrika drog upp pulka med det mesta inkl tält till Lunndörrstugan redan i tisdags, och ägnade onsdagen åt att bereda tältplats. På tors kväll åkte jag (hade faktiskt lyckats lämna stressen hemma med två hjälpligt avklarade deadlines) med lätt ryggsäck de fjorton kilometrarna från Vålådalen till Lunndörrstugorna, i nåt slags väder (mörkt var det iaf) och sen slaggade vi gott i tältet. Nästan för gott, Staffan "öringen"s lånade sovsäck (hädanefter kallad "Superpuppan", eller möjligen "Sumopuppan" eftersom den skulle rymt 1.5-2 såna som mig) var så varm att morgnarna fördrevs med att berätta nattens mardrömmar för varann.

Fredagen fördrev vi, efter lång frukost och lite pulande med tält etc, på skidor västerut mot Vålåstugorna. Vi vände ungefär vid den namnlösa stugan vid Hjulåsen för att slippa tappa höjd, och hade sån tur att snöandet vek medan vi lunchade. Såpass visade sig solen att vi fick se något av Trondfjällen, det var riktigt vackert och kändes nästan som en bonusdag m t p att snöfallet ändå hindrat oss från att gå upp på höjd. Slutet av februari är trots allt slutet av februari, och vi hade väl inte precis expeditionsprylarna med oss.
Bra åkning t o r denna sträcka, kändes lagom varierad med lite fjäll, lite fjällskog, lite myr. Trevlig kväll i Lunndörrstugan, men för trött för att riktigt ta mig för mer än att äta.

Lördag tog vi en lov kring husfjället Saanta, i nysnö. Det var längre än jag väntat mig, och eftersom vi kom iväg först kring halv tolv var väl varken humöret eller sockret på topp. Inte ens solen, som inte var vidare angenäm bakom det klena skydd mina goggles erbjöd, hjälpte. Efter lunch blev jag däremot mer människa, och utsikten in mot Lunndörren var vacker. Trevlig känsla att man har fjällen bara en dryg timmes körning bort från där man bor, det är en lyx jag inte vant mig vid.
Den decimetertjocka lössnön var förhållandevis lätt, men brytskaren under gjorde ändå stegen hyfsat tunga uppför. Solen höll i sig, vinden tilltog och graderna sjönk mot tiostrecket. Den lilla platån bakom Saanta var riktigt trevlig med sin närmast grafiskt sparsmakade vy, eftersom nysnön inte drivit särskilt mycket. En flock renar som parkerat i snön syntes på långt håll trots sitt perfekta färg(?)camouflage, genom att de utgjorde något slags symmetri mot den i övrigt envist röriga bakgrunden. På väg ned blev det några svängar, även om "telemark" är att överdriva (perfekt underlag, men Rottefella BC inbjuder ju mer till att ta fram plogen...)
Kvällen fördrevs igen i stugan. Stugvärden, Jarl, var mycket trevlig och hade hittat en lagom balans mellan omsorg och att inte tränga sig på. Några Åre- (uttalas utan rullande "r") -bor med Lidingödialekt tyckte vi var "duktiga" som sov i tält ("duktig", säg mig vad som inte ryms i det ordet), och orerade om Noll-åttor, som till skillnad från riktiga Åre-bor minsann inte kan göra upp eld utan papper. (Fick mig att tänka på den gamla sanningen att de man oftast tänker på och som identifierar sig själva som Storstads-Stockholmare, är de som flyttat dit från nån håla i mellansverige. Antagligen gäller samma för Åre, eller hade de här infödingarna lärt sig Lidingö-iii:na i liftkön?).
Anywho, det var en trevlig kväll under vilken vinden tilltog allt mer, och när vi letade oss ned till tältet så var det bitvis svårt att stå på benen (när jag skulle fylla vattenhinkarna lite tidigare så hittade jag fanimej först inte hålet i isen, utan raglade runt med hinkarna och pannlampa). Tältet stod kvar och vi sov riktigt gott trots oljudet. Öronproppar är sånt man glömmer när man spontan-åker ut sådär.

Nästa morgon tog vi god tid på oss, packade, snackade lite m Jarl och en trevlig tjej som skulle vidare mot Vålå, och sen satte vi kurs på bilen igen. Ulrika dömde mig till "evig pulkadragare" när jag försökte dra på längs de flacka myrarna (långkallingarna gick att vrida ur sen). Fyra utedagar av väldigt olika slag, och där "aktiviteten" passat väderleken väldigt väl. Dit återvänder jag gärna. Med öronproppar. De kan ju behövas både i tältet och i stugan :)
 
Söndag: Isklättring i älvsbyn, blev 2 replängder. Stenhård is, bedömt 4+. Överlevde inlärningsperioden!
Fysisk fostran på Hälsans hus strukturvägg. 16.30-20.30..

Måndag: 1.5h simning på Nordpoolen, Boden.
 
6 km på skidor i ospårad terräng vid Bäcksjön, Umeå. Frisk sydlig vind, snödrev och ca -1 C. Avslutade med fika och grillning i vindskydd, Härligt!
 
Måndag: Tidigt cykel till gymmet å hem igen! Känner mig lite seg i det tråkiga vädret(blötsnö) men ska försöka komma på Dansprinten oxå ;)

/Janne
 
Cykling i snö

Kom nyss hem efter en tung cykeltur(27km) i snömodd! Inte den roligaste formen av cykling precis! Är man positiv så kan man ju se det som bra träning i alla fall!
Jag kunde ju ha tagit skidorna istället..........
 
Tisdag: Sprang den backiga 5km slingan i Partille bitvis fortfarande isfläckar å halt!
Tid=23:33 medelpuls=155 å förbrukade 387cal varav 15% av fett ;)

/Janne
 
tisdag: Körde 21-22km skidor på storsjöisen, dvs inte vidare kuperat :)

Fick lite tekniktips av en ÖSK-snubbe, tack för den. Fick mig att pressa snittpulsen till 170 (mer än 85%) vilket just nu känns direkt ohälsosamt om man håller på i mer än en timme. Ska kurera mig med öl ikväll.
 
Veckan so far....

Söndagen var seg efter lördagskvällens Antennas konsert... det blev inte så jättesent men något partyproffs kan man ju inte titulera sig längre... så som sagt, söndagen var seg, inte många knop.

Jobbledig i går och passade på att ta ut Danne på övningskörning, det gick bra, han lär sig snabbt. Mitt i lunchpausen så ringde de från MIO och meddelade att vår soffa var klar för hämtning, perfekt, nu hade jag ju bärhjälp.

Så jag tackade nej till hemkört utan bad att få låna ett släp istället... det gick ju bra, men fy f***n vad tungt det var att kånka upp soffan för trapporna... i snöslask. Har haft träningsvärk i hela kroppen idag efter den pärsen.

I kväll stack jag och Malin ut på ett lättare joggingpass, hon fick tjata lite på mig, underlaget var isslasksnövattengrus... typ... 4,51km på 28:40 passade mig alldeles utmärkt.

I morgon blir det möte hela dagen med bowling på kvällen.... kan nog bli kul.

//Thomas
 
Tisdag kväll: Kom på Dansprinten oxå körde ganska lugna 5km på 27:20 snitt 11,0km/h medelpuls måttliga 130 å brände 333cal varav 35% var fett ;)

/Janne
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg