Borrbultars vara eller inte vara...

Hmmmm....

Tja Magnus - jag vet inte om det där med battlecage är en skoj idé. Men jag kan ju göra så att jag delar upp svaret på två delar; ett mer seriöst svar och ett battlecage som alla seriösa läsare kan skippa (och Robin som verkar kunna ta kritik får ta med glimten i ögat).

Det seriösa; Det stora problemet är naturligtvis att vi människor har större möjlighet att påverka vår stackars planet än vad vår omtanke om den borde berättiga till. Med andra ord - vi ger oftast blanka fasen i konsekvenserna bara vi slipper se dem för tydligt. Det normala västerländska levernet är det tydligaste exemplet på detta som Robin säger. Men borrbultning är ju en del av denna livsstil. Jag köper en bult, gör hål i klippan och skiter i vad som händer sedan. Finns det NÅGON miljöskadlig verksamhet som inte kan ursäktas med att vår totala påverkan är så stor att just mitt skötebarn inte gör så mycket till saken??

Även klättring påverkar naturen oavsett klätterstil. Skillnaden mellan Robins långa lista och borrbult är just hur länge som skadan består. När kommer tiden att ha läkt detta sår?

"finns vissa lägen där det är berättigat att borrbulta. Varför?" Få regler gäller i alla lägen. Det finns säkert tillfällen (och jag tror att jag har nämnt några synnerligen tydliga exempel på det), när få skulle anse att borrbulten är annat än ett obetydligt ingrepp. Det handlar alltså inte om att jag vill töja på mina etiska regler när det passar, vilket är vad jag menar med dubbelmoral. Och jag går någon annanstans hellre än att sätta en bult, men jag har ännu inte decennier som aktiv klättrare i bagaget så vem vet.

Jag tror det är få sportklätterturer som inte går att säkra med topprep. En hel del av dem kan gå att säkra med framtida nyutvecklade säkringar. Åtskilliga av oss har väl sett den där lilla prylen som använder sig av handpumpat vaccum på film? Gecco-ödlor kan springa på glasrutor och det forskas mycket på hur det skall kunna tillämpas av människan.

Självklart är vi rätt överens om skillnaden i sportklättring mot trad, även om jag som du ser inte utövar trad för att det är läskigt. Och självklart kan vi inte beskylla sportklättringen att en led först anses vara friad då den är ledd. MEN jag tycker definitivt att sportklättringen måste ta ansvar för att den behållt värderingen att det måste ledas, ÄVEN i de fall det innebär irreparabel skada på naturen (som är synlig för normal seende). Skadan på naturen är ju mycket lik chipping, även om klätteretiken i sig är räddad. Mitt syfte kan väl anses vara att väcka tanken du nyss funderade på - varför inte topprepa istället för att bulta?

"..pressar jag mig ofta över min förmåga..." Här har jag kanske varit lite otydlig, eller så är det något som överstiger mitt förstånd och går in på hönsens. När jag klarar att klättra ned igen är naturligtvis vid de tillfällena jag innan mitt move bedömer att jag inte kommer att hitta säkringar längre upp som kan förhindra allvarlig kroppskada. Dvs innan kruxet. Om jag däremot är nöjd med säkringen innan kruxet och sedan satsar all kraft på att ta kruxet innan jag ens funderar på att hitta en säkring, så begriper jag inte varför jag inte skulle ligga på max. Ok, psykiskt kan många ju hålla igen ändå, men det är inte mitt sätt att göra det. Litar jag på säkringen så kör jag - annars topprepar jag eller väntar till en annan gång (Skulle någon sedan klaga på att jag ligger och ruttnar nedanför klippan så bryr jag mig ärligt talat inte, för jag kan inte göra så mycket åt saken i det läget).

"Asfaltera en stadion" Ok, det var ingen bra liknelse och dessutom alltför överdriven.

"respektera ditt val att (inte) pressa dig psykiskt.. "
Det torde väl vara rätt uppenbart att jag bara kan reagera på det du skriver, "Sportklättring handlar om att klättra svårt, hårt, och ligga på absoluta gränsen för vad man fysiskt klarar av, och att tangera denna gräns, utan att riskera livet. Den sistanämnda aspekten finns inte med i kalkylen, den är inte relevant." Min tolkning av din text (rätta mig gärna om jag har tolkat fel) är att du i texten avsiktligt valt att separera den psykiska och fysiska utmaningen, då du helt korrekt anser att utsätta sig för livsfara (verklig eller inbillad) är en psykisk påfrestning. Då jag anser att det är ett val ingen skall bli kritiserad för, valde jag att skriva "Nu när jag provocerat lite, skall jag passa på att säga att jag verkligen respekterar ditt val" just för att betona att jag anser att det är moraliskt val och inte någon feghet. Tyvärr gick det inte fram första gången.

Det är naturligtvis så att du kanske är att betrakta som konservativ i din umgängeskrets, men om du inkluderar hela klättersamfundet (även trad), så är det väl rätt uppenbart att du är en tydlig bultförespråkare?

****

Nu är det dags att inte läsa längre för dem som inte är roade av onödiga påhopp, dvs den oseriösa delen (sjuk humor battlecage alltså). Hoppas bara jag kan hålla masken och låtsas att vara arg.

"I klättring så påverkas naturen oavsett klätterstil. Stigarna man går på, mossan och laven som försvinner, skräp som någon lämnar, ärr på träd som folk säkrar och firar ifrån, ja listan kan göras lång." Men lilla gubben, lär dig räkna, ett borrbultshål varar lite längre än ett bananskal.

"Vem är du att avgöra vad som är berättigat?" Jag är den jag är och vågar stå för det. Jag använder min grundlagseniga rätt att uttrycka min åsikt, OAVSETT vad de som bara har påhopp att komma med tycker om detta. Försöker du täppa till min stora trut använder du väl bara "angrepp är bästa försvar"-taktiken för att du försöker dölja något??? I vilket fall får du inte tyst på mig.

"Om man ska ta hänsyn till allas intresse hela tiden kan man lika gärna stanna hemma." Du menar att får inte du göra som du vill, oavsett konsekvenserna för andra, så vill du inte vara med och leka? Min mening är att sådana som ställer till med för mycket förtret lämpligen skjuts av som den ohyra de är, om de inte kan fås att uppföra sig.

"Sportklättrarna är MÅNGA". Hugaligen, skall jag bli rädd för att de skall försöka klå upp mig (jag ger gärna min adress till Sportklätterförbundets modell på Black Army)? Eller är du bara inte medveten om att sportklättrarna är försvinnande få jämfört med övriga planetens invånare, och dessutom bara har existerat under en så kort tidsrymd av jordens historia, att vore det inte för borrbultarna vore det väl knappt någon som visste att de existerade?

Visst är golf en primitiv form av jordbruk. Och just därför brukar det vara ganska hiskeliga protester om golfbanor skall byggas.

"Vet du vad jag gjort eller inte gjort?" Ärligt talat skiter jag i vilket, för jag står över "min är störst"-nivån. Och är du på den nivån, så lär jag knappast ha något utbyte av en patetisk diskussion med dig.

"rabbla meriter ... för jag tror jag har gått hårdare, läskigare och farligare trad än vad du har sportat" Tja, det betvivlar jag inte ett ögonblick för det är nog nästan ingen tradklättrare som inte klättrat en tuffare tradled än vad jag har sportat. Den enda led jag någonsin har sportat var en 4:a med bra säkringsmöjligheter som någon idiot satt bultar överallt på! Men vi kan väl mäta om du vill, min "merit" (hoppas nu ingen tror att jag tycker det är en merit!!!) är att jag har gjort en frisolo slänggungemove (närmare 90 grader ut från klippan) på isigt vänsterhandgrepp med helt utsträckt arm med säkert 20 meter fritt fall under mig ned på stenigt underlag utan att ens bli skraj. Slår du det skall jag fundera på om jag har gjort något värre, men jag får nog blygsamt erkänna att jag då sannolikt är besegrad. Faktum är att det är sant, men jösse namn hoppas att ingen får för sig att vara värre, för det gjorde jag innan jag får anses förståndig!

"samma utveckling som du verkar skrämd av?" Jag har nästan glömt hur det är att bli skrämd, för vad har jag att frukta egentligen - Liemannen eller? Den har jag sparkat i ändan så många gånger att jag tappat räkningen för länge sedan. Men talar du om "utvecklingen" att det sitter borrbultar på varenda vacker klippa, kan jag nog vakna kallsvettig någon natt. Så jag vet inte vad du irrar om.

***

Observera att texten mellan *** och *** INTE är något seriöst inlägg, utan ett valhänt försök att skoja lite med en allvarlig fråga. Men sållar läsaren rejält, så hittas naturligtvis en sann underton. Robin, jag vet att du kan ta kritik (om jag än tycker du skriver lite hetsiga svar), så ta det med ro. Känns det som ett humorlöst illasinnat påhopp, så be Utsidan att radera dessa delar snarast.
 
"Ju fler leder med fasta förankringar desto större underhållsbehov och desto mer jobb för framtiden. Och om inte framtida klättrare orkar eller har lust att se över våra skapelser så kommer den tidigare så trygga leden att sakta förvandlas till en dödsfälla. Alltså tvärt emot själva syftet med bultningen."

Desperat försök att svartmåla borrbultning...
Jag kan bara tala om hur det ser ut i Sthlm. Här finns en bultkommitté som arbetar med att byta ut bultarna. Jag har själv varit med litegrann med renoveringar. Att förstabestigaren har ett ansvar över utbytning håller jag delvis med om. Förstabestigaren lägger ner tid och pengar (m.a.o sin själ) på att ge klätterpopulationen nya turer, då är det inte mer än rätt att vi alla hjälps åt med att byta ut bultarna. Detta är i Sthlm inget problem.

"Vem har förresten ansvaret om en olycka skulle ske på grund av eftersatt underhåll?"

Du själv har ansvaret för vad du gör på berget. Ditt omdöme får avgöra huruvida en borrbult är bra eller ej på samma sätt som ditt omdöme får avgöra om kilen du lägger är bra eller ej.

" 'Varför skulle jag tänka på underhållsbehov när jag har så roligt?' Kanske är det klättrarens mentalitet. Individualistisk och kanske lite anarkistisk."

Har du mött någon klättrare som helt avsagt sig all typ av ansvar över sina nyturer, eller är det dina fantasier om hur nytursmakare av sportturer är?

"Dessutom: om jag vill testa mina gränser fysiskt och tekniskt så vill jag inte mixtra med säkringar över huvud taget. Då är det topprep eller bouldering som gäller."

Om Du vill testa Dina gränser är det topprep eller bouldering som gäller för Dig. Detta gäller inte alla.
Skrev inte du något negativt om individualism?
 
Jag växte upp i Dalarna där det finns små sjöar här och där där man flottat timmer. Vid strand kanterna hittar man små bult hål i stenarna efter bryggor och båtar. Dessa hål kan vara hundra år gamla. Jag vet inte om jag stör mig på dem, snarare ser jag det som ett minne på något sätt. Skulle det däremot anläggas en båtklubb där med nya bultar överallt i stenarna skulle jag tycka illa om det. jag gillar alltså egentligen inte bultar i stenar eller berg.

Jag vet inte hur mycket borrbultar i berg syns men många sitter på sådana ställen att icke klättrande vandrare eller andra inte kan störas av dem. Människan förstör naturen på alla möjliga sätt. Man spränger en ny tunnel eller bygger en ny fabrik och vips, halva berget är borta. Om det då satt ett par borrbultar där innan, sätts saken i ett nytt perspektiv.

Jag har ändå en fråga för att se det på ett nytt sätt. Världen lider av en akut miljökris och för att kunna göra någonting åt det behövs många människor som sätter sig in i debatten och kämpar för miljön. Miljöinterresserade människor är också de som vistas mycket i naturen, gör allt det som utsidan.se handlar om. T.ex. klättring. Jag är av den åsikten att bultar har utvecklat sporten, dragit fler människor till klättringen. Kanske ochså fler som skräpar ner men fler klättrare, paddlare eller vandrare bidrar till fler människor som vill påverka miljön positivt.

I Kanada gick jag på whale watching. Vi åkte ut med en stor motor båt. Dessa båtar skadar valarnas hörsel i längden. Bättre att välja paddlings alternativet kanske. Men ju fler människor som åker på dessa turer, desto fler blir interresserade att skydda valarna, mer pengar kommer in och det är ju ändå bättre att titta på dem än att jaga dem.

Jag har inte undesökt mina påståenden om utomhussportutövare men en teori:
bult = en renare miljö?
 
Re: Hmmmm....

Duracellkaninen; sa:
En hel del av dem kan gå att säkra med framtida nyutvecklade säkringar. Åtskilliga av oss har väl sett den där lilla prylen som använder sig av handpumpat vaccum på film? Gecco-ödlor kan springa på glasrutor och det forskas mycket på hur det skall kunna tillämpas av människan.
hotsync.wall.jpg


Kaninen - är det du som är ute med din nya Gekkomat?
Fast, är inte det där aidklättring?
 
Hej igen allihop!

Jag känner lite extra ansvar för den tråd jag dragit igång i ett känsligt ämne, så jag skriver väl ett par rader igen.

Mats inlägg visar tydligt på de problem vi diskuterar. Enligt Naturvårdsverket, så flyttas klimatet i Sverige för närvarande med en meter per timme (huga!). Det innebär att stockholmare som vill att sina barnbarn skall uppleva långfärdsskridsko gör bäst i att köpa en stugtomt åt Skellefteåhållet till. Kan några bultar hjälpa till att hejda den utvecklingen är det ett billigt pris tycker jag.

Problemet är ju dock om bultar uppfattas som något annat än ett sätt att minska tröskeln att komma ut och uppskatta naturen. Och alltså blir vanligt förekommande, för då uppfattas de som något "naturligt" att berg har bultar. För mig är det lite som att bygga asfaltspromenadvägar för att folk skall lära sig uppskatta skogsstigar.

Vilket som i slutändan är bäst för miljön är verkligen inte lätt att beräkna.

Kul att se att Robin tog det lika bra som jag hoppades! Även om mina tidigare inlägg borde ha gjort klart skiljelinjen mellan oss, så vill jag (seriöst) markera tydligt den här gången.

Jag tycker inte att det är att försöka svartmåla bultningen att påpeka behovet av underhåll av bultar. Däremot tycker jag det är ett "desperat" försök att försvara bultningen genom att kalla det svartmålning. Jag är också helt övertygad om att Stockholm löser problemet bättre än många andra. Men det finns skäl för att klätterböcker tydligt gör klart att man inte kan lita på bultar hur som helst (även om de ser fina ut på utsidan).

Till sist, topprepsklättring och bouldering behöver naturligtvis inte gälla för alla, MEN bultar gäller för ALLA (även icke-klättrare och framtida generationer). Och det är i din vägran att ta hänsyn till detta jag menar att din argumentation brister allvarligt. Jag kommer att vara den första att stå på din sida när det gäller att försvara din rätt att göra det du vill (sport eller annat) när du inte skadar för andra.
 
Härlig bild!

Men det är för korta öron och för liten trut för att kunna vara jag! Själv håller jag på att förbättra mitt skuttande uppför klipporna genom att ta till jättefjädrar (en ren lögn, men du verkar ha tillgång till ett bra bildförråd, så vem vet om du hittar något)!

Förresten, det senaste angående Geckos är att de tror att det rör sig om mycket små och styva fjäll/hår i kombination med små vaccumdynor.
 
Mer om traverser

Hej Duracellkaninen!

Vad hindrar mig ifrån att använda 17 topprep på en lång travers?

Detta börjar likna galenskap av tre anledningar:

1. Cementerande principfasthet.

2. Hur stor blir miljöpåverkan på berget med X antal topprep som dras i sida (pendlas) över träd, buskar, mossa och lava?

3. För att inte tala om hur mycket lös sten man samtidigt kan dra ned.

Några borrbultar i detta fall (tror då inte att leden på Grönbrinksberget kräver några borrbultar) löser problemet på ett elegantare sätt.

Människan (naturen) tycker om eleganta lösningar; trettioelva topprep är inte elegant.

Men som tidigare sagt: bulta med förstånd.

Tack för ordet!

/Örjan
 
Svartmålning, knappast!

climbrob!

Mina inlägg har inte varit något försök att svartmåla borrbultning. Dessutom knappast desperata. Jag försökte även, för att undvika missförstånd av denna typ, påpeka att jag tycker att borrbultar har ett självklart berättigande i modern klättring. Däremot är jag kanske mer restriktiv i min användning av bult än andra.

Jag har själv satt upp leder med bult och kommer säkerligen att sätta upp flera. Jag diskuterar inte etiska eller estetiska problem med borrbultar eftersom jag tycker dessa är ytterst marginella. Förhoppningsvis är denna information om min inställning till borrbultar och fasta förankringar generellt därmed klarlagd.

Med mina inlägg försökte jag således inte svartmåla borrbultning utan bara påtala ett framtida potentiellt problem som jag och flera med mig har påtalat även tidigare: Att vi skapar ett växande underhållsbehov som vi inte kan vara helt säkra på att framtida generationer vill eller orkar axla. Att det fungerar bra i Stockholmjust nu är väl bara bra. Det fungerar inte lika bra i andra delar av landet dock. I vissa fall beroende på att den lokala klubben inte hittat personer som vill eller orkar ta itu med uppgiften.

Vad gäller övriga citat som du verkar vilja se som någon slags argument från min sida mot borrbultar:

”Du själv har ansvaret för vad du gör på berget. Ditt omdöme får avgöra huruvida en borrbult är bra eller ej på samma sätt som ditt omdöme får avgöra om kilen du lägger är bra eller ej.”

Frågan du besvarade var en uppriktig undran fran min sida och har rests av andra vid flera andra tillfällen. Jag håller med dig i din inställning men svaret jag sökte var egentligen vad juridiken säger. Finns det prejudikat?

”Har du mött någon klättrare som helt avsagt sig all typ av ansvar över sina nyturer, eller är det dina fantasier om hur nytursmakare av sportturer är?”

Påståendet du kommenterar var ironiskt menat vilket jag tycker framgår av mitt inlägg mer än väl.

”Om Du vill testa Dina gränser är det topprep eller bouldering som gäller för Dig. Detta gäller inte alla.
Skrev inte du något negativt om individualism?”

Självklart är det det som gäller för mig. Något annat har jag inte skrivit. Jag har heller inte skrivit något negativt om individualism (se ovan).

Till sist en allmän vädjan för debatten: Jag tycker det finns en tendens att automatiskt dela in debattörerna i kategorier för eller mot bult i allmänhet. Så är ju inte verkligheten. Det finns en skala av inställningar till bult från total acceptans till totalt förbud och de flesta av oss ligger nog någonstans däremellan. Så även jag!
 
Äpplen och päron

Intressant diskussion - tycker att det är kul att vi nu ställer ämnet på ända och diskuterar ur perspektivet miljö istället för klätteretik. Jag måste berömma Christer för att du håller dig saklig och forsätter att diskutera - trots en del hetsiga inlägg. Det mesta här i världen är ju grått- inte svart eller vitt.

Som vanligt när det gäller debatter om miljö blandas de berömda äpplena och päronen ständigt ihop. När sen begreppen rörts ihop tillräckligt brukar den mer filosofiska tonen göra entré. Tex - vad är naturligt och inte?

I detta fall handlar miljöstörningen främst om följande:

- bultarna ger en estetisk påverkan
- själva klättringen ger ett slitage

Frågan är då: är detta ett stort problem?

Det är viktigt att hålla isär miljöproblem av estetisk art och miljöproblem som innebär skador på miljö och människor. Båda innebär problem, men hur ska man jämföra dem? Omöjligt! Man bör också undvika att jämföra olika typer av skador. Att jämföra så medför att man agerar utifrån ett slags status quo för miljö. Tex att i denna fråga använda argumentet "Är det inte viktigare att bekämpa växthuseffekten". Eller: "vad är viktigast - att bekämpa växthuseffekten eller få ner sopberget?" Man kan lika gärna säga "Är det inte viktigare att få fler lärare till skolan" - i dessa valtider och allt. Jag ser personligen klimatfrågan som ett oändligt mycket större problem än några bultar på berg i Sverige, men betyder det att jag - om jag avstår från bultklättring -istället kan strunta i att minska mitt bilåkande?

Nej, lämna växthuseffekten och "surt industriregn" (våra bilfärder står numer för en allt större del i det problemet...) till andra diskussioner.


Jag håller fullständigt med Christer om att man - ur miljöhänsyn - alltid ska tänka efter före. Om vi människor hade gjort det i större utsträckning hade miljön sett annorlunda ut idag. Men, som i alla andra miljöfrågor, kommer det alltid att vara en avvägning mellan det egna välbefinnandet och den moraliska disciplinen. Det är en utopi att leva fullständigt miljövänligt! Själva utmaningen ligger i att få många människor att leva lite miljövänligare...

Alltså - bult eller inte? Att diskutera extremfallen ger ingenting (tex 10 topprep istället för en bultad travers). All klättring påverkar genom slitage, precis som nämnts tidigare i diskussionen. Bultarna medför att vissa leder som inte går att klättra traditionellt rensas och klättras - och slits. För övrigt påverkar de endast estetiskt - och det är en betydligt svårare fråga att kommentera. Hur mycket tänker icke-klättrare på bultarna när de promenerar förbi? Och om de ser dem -retar de sig på dem? Jag gör det ju inte - men jag är ju klättrare...

Ur ett geologiskt perspektiv är slitaget på själva klippan försumbart. Alltså blir även det en estetisk fråga. Slitaget på växtligheten på klippan blir även det en fråga om estetik, precis som en skogsstig, -så länge som klippan inte är naturskyddad av vissa skäl.

Talk är enbart en estetisk fråga.

Jag är av uppfattningen att minsta möjliga åverkan bör gälla -så långt det är möjligt. Hur långt då? Ja, det kan ju inte bli annat än en subjektiv bedömning! Mina personliga synpunkter blir därför att man bör:

- Bulta endast där trad-klättring inte är genomförbar.
- Lämna växtlighet där det inte är nödvändigt att rensa
- Låta bli att skräpa ner vid klippan (dvs sköta allt som hör till allemansrätten)
- Se till att utveckla bultar som håller längre och som syns mindre (inte helkamoflage förstås - men de behöver ju inte blänka i solen. Huvudsaken är att klättraren hela tiden ser nästa bult).
- Ha förståelse för att även andra människor vistas i området.

Klättra på och var rädd om klipporna!!!!

/Petra (professionell miljönisse men antagligen lika mycket miljöbov som de flesta andra för övrigt)
 
Ett annat perspektiv!

En annan aspekt av företeelsen borrbultning är att det möjliggör klättring på fler ställen (där det inte går att klättra trad).

Personligen tycker jag att klättring är det bästa som finns och det gör mig till en mer harmonisk människa plus att jag får motion. Jag skulle vilja att fler människor få uppleva det jag upplever varje dag när jag klättrar.

Ett 'problem' är att alla människor inte är lika. Alla vill inte ha den mentala utmaningen som traditionell klätting ibland bjuder på. Den passar inte alla, vi har helt enkelt olika förutsättningar och mål.

Jag tycker inte vi kan neka dessa personer att vistas bland klippor och berg bara för att de inte har viljan och ambitionen att klättra traditionellt. På samma sätt som man försöker tillmötesgå rörelsehindrade i samhället, genom att anpassa omgivningen efter deras förutsättningar, tycker jag att vi ska ge fler människor en chans att utvecklas bland klippor och berg. Förstå mig rätt. En annan syn på problemet är egoistisk och enligt min mening inte välkommen.


Följande stycke bör ej läsas av mossklättrare! ;)

*** Vad som jag tycker är intressant är att det största borrbultsmotståndet verkar komma från medelålders machomän som känner sig hotade av utvecklingen och de verkar rädda för att klättring inte kommer att ses som en äventyrssport för häftiga kraftkarlar. *** ;)
 
Mossklättrare=kraftkarlar?

Kanske dags att starta en annan tråd om varför vissa mossklättrare har så svårt för sportklättrare?

Det är ju välkänt att det blir en massa intresse för Klassikern (Vasaloppet, Lidingöloppet osv) vid en viss ålder, så det är väl rätt troligt att det ligger lite i Robins gliring.
 
Re: Mossklättrare=kraftkarlar?

Duracellkaninen; sa:
Kanske dags att starta en annan tråd om varför vissa mossklättrare har så svårt för sportklättrare?

Måste vara avundsjuka! Vad som gör det hela intressant är det faktum att de klättrare som klättrar både sport- och tradklättring är de som driver tradklättringen framåt! Åtminstone gradmässigt.

här är några exempel

Rikard Ekehed 'Rätt lätt' 9-
Magnus Lindstedt 'Puss på morfar' 9/9+
Peter Bosma 'Sjötaket' 9
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
kajkalajkan Everest-filmen: hur usel kommer den att vara? Klättring allmänt 5
johnliungman Varför barnklättring inte måste vara lätt och bultad Klättring allmänt 45
embl Mixleder vara eller icke vara Klättring allmänt 52
Vertical Ny inomhusvägg i Vara! Klättring allmänt 2
mike_spajk hur svår ska en 7:a vara egentligen? Klättring allmänt 3
zipper Mössans vara eller icke vara? Klättring allmänt 21
dmchris Helgmål från Stockholm? (Trad, sport eller boulder) Klättring allmänt 9
Djurmo Lämplig ersättare till ropeman eller prussik? Hjälp och råd önskas =) Klättring allmänt 15
Djurmo Är detta en brant promenad eller klättring? Klättring allmänt 29
apfaktor Rakt upp (som föraren säger) eller ut till höger som många gör??? Klättring allmänt 1
lyckegard Rubb eller Banshee belay Klättring allmänt 17
Gabbi_ Damsele eller inte? Klättring allmänt 6
andflygh Två eller en slinga vid ankring Klättring allmänt 27
kajkalajkan Plattband eller tubband? Klättring allmänt 15
hireliath_hotmail.com Klättring i eller nära Åkersberga Klättring allmänt 4
trolltind Bildspel tråkigt eller kul!?? Klättring allmänt 8
jennylu Black Diamond Kid´s A-bod eller DMM´s barnsele? Klättring allmänt 4
ph.nilsson Perfekta åttor, nödvändigt eller inte? Klättring allmänt 26
a.lex Fabriken eller Labbet? Klättring allmänt 5
johnliungman Nybörjarvänlig utomhusklättring - bra eller dåligt? Klättring allmänt 39
Faeskmas DMM 4CU cam eller nya WC helium friend Klättring allmänt 9
SMR Smärta i fingrarna, klättrarens vardag eller går det att förebygga/förhindra? Klättring allmänt 24
slob Blåberget eller Ringkallen nu i juli? Klättring allmänt 4
Mike C Tips på fina välsäkrade trad 6 och 6+ i eller i närheten av Sthlm? Klättring allmänt 8
MarkusN Klättring eller X-files? Klättring allmänt 5
Pietro_2003 Kullen förare - svenska eller danska Klättring allmänt 2
mattisandersgard Syltraversen v 30, 31 eller 32? Klättring allmänt 0
fredrikalbihn Skor eller kängor på via ferrata? Klättring allmänt 6
StefanM- Stegjärn med eller utan hälspänne? Klättring allmänt 2
StefanM- Quickdraws.. Hotwire eller Positron, eller mixat? Klättring allmänt 1
FR123 Ågelsjön eller Simonsberget/Uggleberget/Bistaberget? Klättring allmänt 1
ctve8n Dyneema- eller kevlar-rep Klättring allmänt 11
Mezzner Diedern eller diedret? Klättring allmänt 17
Ann-louise.R Nybörjar kurs i västmanlan eller dalarna nån som vet?? Klättring allmänt 2
Steffe.A Topprepsklättring på eller runt Kebnekaise? Klättring allmänt 4
markus82 Stoppknutar eller inte? Klättring allmänt 42
Trötter sormiou eller verdon? Klättring allmänt 4
Karl-Johan SUM eller Cinch Klättring allmänt 5
Jonas P Kasta eller inte? Ja eller nej? Klättring allmänt 14
Ziruz Repellera eller rappellera - vad heter det? Klättring allmänt 23
aco Klätterguide för bohuslän pa engelska eller tyska? Klättring allmänt 3
Mezzner Vad gör en led eller tur fin, eller värd ***? Klättring allmänt 10
Avrell Klättring i Laholm eller Kristanstad Klättring allmänt 1
touchingthevoid Testarossa eller mythos.... Klättring allmänt 3
srpp Incident- eller olycksstatistik Klättring allmänt 12
T.H Kilar smidigast över axlen eller i selen Klättring allmänt 11
olaka Klättring i eller nära Wien? Klättring allmänt 0
mararv vårdberget eller gåseborg Klättring allmänt 3
fiskbulle666 flash eller onsight? Klättring allmänt 4
mippe Railey beach-eller Phi-Phi? Klättring allmänt 8

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg