Problemet är att vår kropp inte är så bra på att ta tillvara näringen från växterna. En ko har fyra magar och en väldigt komplex matsmältning jämfört med en människa. Hade vi människor en sån matsmältning skulle vi kunna käka gräs.
Det stora problemet idag är att korna inte käkar gräs utan de matas med sojabönor, eftersom människor är beredda att betala så pass mycket för kött att det är mer lönsamt för de som föder upp kor.
Sen får man ju inte glömma det faktum att en ko i princip ägnar nästan all sin vakna tid åt att äta och smälta maten. Det är karaktäristiskt för nästan alla djur: Deras dagar går helt åt till att äta.
Vi människor har genom att effektivisera produktionen och behandlingen av livsmedel lyckats frigöra tid så vi kan göra annat än att bara äta och fortplanta oss. Det är det som lett fram till den civilisation vi har idag. Är det önskvärt att vi går tillbaka till att ägna 10 timmar om dagen åt att samla mat och sen dö vid 30 års ålder, som på stenåldern?
När näringen först går via djur, förbrukas stor del av den i den processen och vi missar den. Bättre se kött som en smakbärare och tillbehör än som huvudmål kan jag tänka. Våra magsytem är bra på att anpassa sig för varierad kost men klart - går man från köttoman till vegetarian kan det va en inkörningsperiod innan det flyter på i magen.
Det är önskvärt att gemene man tänker på vad han stoppar i sig och vad ex en biff kan tänkas innehålla - processat gräs, sojabönor?, antibiotika m.m. Sen e det skillnad på om kossan lever ett schysst liv med värdighet eller om bonden mer ser kon som en inkomstkälla och pumpar i honom vad fan som helst bara för att tjäna mer pengar i slutändan. Tror mer på småskaliga ekologiska och lokala producenter där man har mer kontroll. Och det gäller inte bara köttbönder utan alla
Effektiviseringen av matindustrin har hjälpt oss tidigare men nu håller den nog mer på att stjälpa oss.
Jag e långt ifrån vegetarisk själv men strävar mot det