Smygtälta är precis vad man inte ska göra. Min erfarenhet gäller bergsområden. Är det någon hemma och djuren är på plats så avtalar man, med herdar, byordförande eller vad som kan vara aktuellt (i ett fall råkade jag på sonen till ordföranden och fick tåla mig någon timme eftersom
denne råkade sova middag).
Folk brukar vara mycket tillmötesgående, sannolikt för att långvandrare med tält är sällsynta.
Är herden ute söker jag upp en diskret plats, när han dyker upp framåt kvällen brukar jag alltid kontakta honom och kolla att det är OK. Jag talar tyska obehindrat och har användbara kunskaper i franska och italienska, vilket säkert är en fördel (ja, även spanska, om det handlar om Pyreneerna).
Drar tidigt gör man förstås, åtminstone jag, av vana, c:a halv sju i juni-juli, en halvtimme senare i augusti (då är det alltså ännu mörkt när jag vaknar). Tältar man i områden med många dagsturister väntar man tills de gått hem.
BeginPS: Är det naturskyddat område så följer man givetvis följande regler. I Schweiz torde det vara totalt bivackförbud i alla naturskyddsområden. I franska reservat gäller ofta regeln 19-9, men på t ex Korsika (som är en naturpark) får man bara tälta nära stugor (ingen tidsregel); i Parc National de la Vanoise får man tälta vid vissa stugor vissa tider på året (t ex inte i september)
återigen 19-9 (dvs. man reser tältet lagom till kvällsvarden och river det före eller direkt efter frukost). Osv.
Ibland blir det lite lustigt:
http://www.huthyfs.com/alp07gal/pages/078.html
http://www.huthyfs.com/alp07gal/pages/079.html
Det som jag tycker verkar lite lustigt är att du flyr när det kommer några ungdommar eller två husbilar,men att du söker upp herdar och pratar tyska,franska,italienska och spanska när du är utomlands...