Flera verkar tro att doping bara finns vid tävlingsidrott, så är det inte, Det är förbjudet vid träning och tävling samt vid sidan av dessa, oavsett om det är narkotikabrott eller inte. För att att använda medicinska preparat i medicinsk syfte så måste det vara ett ordinerat, och dokumenterat behov, av läkare innan man blir testad (alla papper i ordning innan) för vissa inom idrotten på hög tävlingsnivå krävs även godkänd dispens.
Alla som är med i en idrottsklubb ansluten till RF berörs direkt av detta oavsett om man tävlar eller inte, och de som ibland tränar på lokaler (gym, gympa, motionsanläggningar) berörs också. Provtagning sker visserligen oftast på tävlingar och på elitidrottare men även gym (som t ex supportar anti-dopingarbetet för att kommunen kräver det för att tillåta verksamheten i deras lokaler o dyl) med medlemskap kan ha det inskrivet i regler för sin verksanhet utanför direkt RFmedlemskap.
Att vägra provtagning kan ge straff lika väl som att provas och vara positiv, så det hjälper inte att inte tävla, eller smita.
Straffet är att man avstängs från idrott (all idrott) viss tid, grundtips 2-4 år om det är första gången. Det innebär inte bara att man inte får tävla, man får inte vara med i samband med RF anslutna föreningar, eller lokaler som följer anti-dopingreglementet. Alltså kan man inte vara med barnen på fotbollsträningen, inte gå på friskis och svettis, inte byta om i skidklubbens omklädning vid spåret. Inte hyra skidor i slalombacken eller kanot på kanotklubben, utan att bryta mot straffet, och om det upptäcks straffas både den klubben och man får straffet förlängt.
Så dopingreglerna från WADA gäller även om man inte tävlar, sedan har RF en lugnare attityd till t ex äldre med massor av mediciner som idkar friskvård. Och de jagar inte motionärer som tagit hostmedicin för en förkylning. Men uppenbar doping (ryssfemmor, bloddoping t ex) eller elitidrottare ser man inte mellan fingrarna på, och det är i första hand varje specialförbund som driver arbetet inom sin verksamhet som skall informera om vad som gäller i nivån under elitidrott. Vissa saker finns på dopinglistan inte för att det är prestationshöjande utan för att det kan maskera besvär som om man fortsätter kan ge medicinska skador (viss smärtlindring t ex).
Och om man bestämmer att bergsklättring är en upplevelse snarare än en idrott så blir det ju en ickefråga med syrgas som ju inte är förbjudet på annat sätt (inte olagligt) och kan motiveras medicinskt.
Sen kan det ju diskuteras om det är fusk eller regelvidrigt, typ tjuvstart, eller skall ge utvisning. Men det har inte med doping att göra.
Eftersom det inte är någon tävling så kan det inte vara doping. Är det en tävlingsform med regler så reglerar regelverket detta. Så det är endast en högst subjektiv fråga. Frågeställningar som riktar sig mot en subjektiv inställningar brukar oftast, och även som denna, bli pannkaka.
Nej det är inte doping att använda O2, öht. Oavsett vem som anser det. En person kan anse att man själv dopar sig genom att använda O2, men man kan inte ställa sig och säga att andra gör det, eftersom det inte är doping.
Är det inte bättre att lägga fokus på sig själv som utövare än att hela tiden fokusera på vad andra gör?
Kan inte människor bara sluta försöka övertyga alla om att allt det man själv gör är lag.