Trendigt med multiaktivitet i fjällen

Besökare som genomför fler än en aktivitet under en fjällvistelse blir allt mer vanligt. Företag i branschen tror också att utländska besökare och ovana besökare kommer att öka i fjällen.

Av: Alicia Schumacher

Foto: natachagagnekinesiolog & Steve Carson/Pixabay

En ny enkätundersökning från Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd visar att multiaktivitet är en växande trend i sommarfjällen. Sju av tio tillfrågade destinationsbolag och STF:s fjällstationer svarar att de bedömer att besöksgruppen multiaktivitetsbesökare kommer att öka de kommande fem åren. Multiaktivitetsbesökare definieras i undersökningen som besökare som genomför fler än en aktivitet under en fjällvistelse.

– Multiaktivitetsbesök ställer ofta krav på noggranna förberedelser. Inte minst gäller det vid fjällöpning, mountainbike och paddling. Att vara van cyklist, löpare eller paddlare hemma innebär inte automatiskt att man är anpassad för det i fjällen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Per-Olov Wikberg uppmanar därför till förberedelser och säkerhetstänk. 

– Vi märker allt oftare att fjällbesökare vill utöva alltmer avancerade aktiviteter i sommarfjällen. Att förbereda sig är grunden för en lyckad fjällvistelse och det avser inte bara försöka förebygga olyckor. Det kan även innebära att anpassa sig efter allt oftare förekommande extrema vädersituationer vilket kan påverka både framkomligheten efter fjällederna eller höga vattenflöden som gör det svårt att ta sig över strida vattendrag, säger Per-Olov Wikberg.

Av de undersökta besökskategorierna är det enbart utländska besökare som fler respondenter bedömer kommer öka mer än multiaktivitetsbesökare de kommande fem åren. Nio av tio gör den bedömningen. I undersökningen framkom också att sex av tio tror att ovana besökare och dagstursbesökare kommer att öka. 

– Pandemin innebar en stor förändring kring aktivitetsmönster i sommarfjällen. Nya besöksgrupper kom och nya aktivitetsbeteenden utvecklades. Multiaktivitetsbesökarna är en av de tydligaste grupperna. Trenden att vilja maximera sin fjällvistelse med många olika aktiviteter har funnits i flera år men har förstärkts de senaste åren, säger Per-Olov Wikberg.

Fjällsäkerhetsrådet tipsar: 

Fjällcykling:

  • Använd rätt utrustning: Använd hjälm, handskar och andra skydd för att minska risken för skador. Använd också kläder som är lämpliga för olika väderförhållanden och ta med förstärkningsplagg för att möta snabba väderändringar.
  • Planera er tur: Välj en tur som passar er konditionsnivå och erfarenhet. Använd karta och kompass eller kartappar för att planera och navigera längs vägen.
  • Håll koll på vädret: Fjällvädret kan förändras snabbt, så se till att ni är medvetna om väderprognoser och är förberedda på snabba förändringar.
  • Ta hänsyn till naturen: Följ markerade leder och undvik att cykla på känslig vegetation. Var uppmärksam på förekommande djurliv och försök att undvika att vilda djur eller renar blir störda.

Fjällöpning:

  • Börja enkelt: Om ni är ovana vid att löpa i fjällen, börja med kortare och mindre krävande turer för att vänja er vid terrängen.
  • Använd bra skor: Investera i löparskor som är speciellt designade för terränglöpning, med bra grepp och stöd för ojämna ytor.
  • Ta med extra energi: Fjällterrängen kan vara krävande, så se till att ni har med er extra energi /snacks för att hålla er energifyllda under hela löpturen. Rent vatten finns nästan överallt, är ni osäkra på vattenkvalitén så ta med eget vatten.  
  • Håll er synliga och säkra: Använd färgglada kläder och reflekterande material för att vara synliga för andra löpare, cyklister och vandrare och inte minst om olyckan är framme och ni behöver larma fjällräddning.
  • Var uppmärksamma på kroppen: Lyssna på era kroppar och ta pauser vid behov. Fjällöpning kan vara fysiskt krävande, så det är viktigt att undvika överansträngning och skador.

Om undersökningen 

Mellan den 10–30 juni genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en undersökning riktad till fjällens destinationsbolag och STF:s fjällanläggningar. Bland annat ställdes frågor om besöks- och aktivitetsutveckling i sommarfjällen. Sammanlagt besvarades enkäten av 22 vd:ar och motsvarande. Bland destinationsbolagen fanns Sälen, Idre, Vemdalen samt Kiruna och bland STF:s fjällstationer de i Grövelsjön, Kebnekaise och Saltoluokta.

Läs mer

Vandringsleden passerar ett omväxlande natur- och kulturlandskap.
Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg