Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Torkad vitkål och morot blir god sallad
Till en sallad på färsk vitkål kan man beräkna att det går ca 50 gr vitkål per portion, vi torkade ca 500 g vitkål vilket räcker till ca 10 portioner och 2 morötter á ca 200 gr att blanda med.
Vitkålen hyvlas med mandolin, osthyvel, matberedare eller kniv till önskad grovlek, förväll den snabbt i kokande vatten 2 - 3 minuter, häll av vattnet och spola i kallvatten, låt rinna av ordentligt.
Om du torkar i vanlig ugn lägger du ut vitkålen på en plåt och torkar i ca 50 grader med luckan på glänt. I torkugn sprider du ut det på torkollorna. Är det stora hål på ollorna går det bra att klippa till bakplåtspapper att lägga grönsakerna på, de krymper rejält vid torkningen.
Morötterna rivs grovt, de behöver inte förvällas utan kan torkas direkt.
När grönsakerna är knastertorra är de färdiga.
Blanda morötterna med vitkålen och fördela i portionsförpackningar.
Tillaga så här:
Blötlägg en portion i rikligt med kallt vatten i ca 30 minuter, häll av överskottet av vattnet. Krydda med örtkrydda eller salladskrydda, tillsätt olja och lite vinäger om du har det med ut och en gnutta salt. Toppa gärna salladen med lite solroskärnor också, de ger en nötig och god smak om man gillar det.
En vitkålssallad går ju att variera på flera sätt efter tycke och smak. Gott är det i alla fall att få en sallad på turen. Prova du med!