Stötta Kungsleden - rädda ett svenskt naturarv
Nu lanserar Svenska Turistföreningen (STF) en insamlingskampanj - Stötta Kungsleden, för att rädda ett svenskt naturarv. I över 100 år har människor vandrat Kungsleden. Men tiden har satt sina spår - STFs stugor behöver renoveras och utvecklas.
Av: ulindh
Nu lanserar Svenska Turistförningen (STF) en insamlingskampanj – Stötta Kungsleden, för att rädda ett svenskt naturarv. I över 100 år har människor vandrat Kungsleden. Men tiden har satt sina spår – STFs stugor behöver renoveras och utvecklas. De statliga pengarna för själva leden räcker inte till när turismen ökar. STF vill att hela vår fantastiska fjällvärld ska vara tillgänglig – även i framtiden.
Det hela går ut på att för 25 kronor bli fadder till en virtuell meter på www.stöttakungsleden.se. För de medel som kommer in ska det målas, lagas och fixas. Allt från vindskydd, en ny bastu till fjällets fräschaste utedass. På siten kan man exakt se vilka behov som finns.
STF är en ideell förening som startades 1885 och har ca 270 000 medlemmar. I en undersökning som STF gjort om framtidens reseanledningar framgår det att vandring, vildmark och äventyr kommer stort. Det kom även fram att nya målgrupper ger sig ut på fjället, sådana som inte är uppvuxna i par vandringskängor. Då måste fjällstugor och lederna rustas än mer för att kunna tillgodose deras behov.
Men det saknas idag medel. Turismen i Sverige ökar stort, men vem tar ansvaret för att utveckla infrastrukturen på fjället? Länsstyrelserna och Laponiatjuottjudus, har i uppdrag från Naturvårdsverket, att underhålla det statliga ledsystemet utifrån ett säkerhetsperspektiv men det räcker inte för att möta den växande turismens behov.
En annan aspekt är rennäringen, gästantalet ökar och det betyder mer människor ute på fjället som kan störa renarna. För att även samerna ska kunna verka på fjället måste turisterna hålla sig på lederna. Men om leden och stugorna är i dåligt skick, stannar folk inte kvar på leden.
Turismen förändras och behoven ökar. Nu kan alla vara med och bidra till framtidens friluftsliv. På siten stöttakungsleden.se kan man följa leden och se vem som har stöttat vilken meter. Ambitionen är att få faddrar till alla de 425 kilometerna inom några år.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Allmänt om friluftsliv Knop
- Naturområden Tälta på Vens "inland"?
- Allmänt om friluftsliv Olav Thon har gått bort 101 år gammal
- Miljöpåverkan Tillförlitliga naturskyddsföreningar att donera till?
- Vilda djur Vilket djur?
- Allmänt om friluftsliv UPPHITTAT! GPS-KLOCKA
- Allmänt om friluftsliv Råd till okunnig angående övernattning i vindskydd under vinter
- Allmänt om friluftsliv Har nån annan den här känslan?
:-)
Men varför inte hela Kungsleden inklusive den södra delen som startar i Dalarna ? Hade ju varit ett bra sätt att marknadsföra den också.
Mvh / Johannes
Själva lederna och dess underhåll faller på Länsstyrelsens ansvar, vilket inte är samma sak som STF-stugorna längst lederna. Stugorna längst Kungsleden ägs av STF.
Fjällräven tex borde kunna satsa många pengar, köpa hela delen från Singi upp till Abisko, betala för det slitage deras FC ställer till med .
Jenny på STF här. Så här skriver vi på siten vart pengarna ska gå till: Turismen förändras och behoven ökar. Intäkterna från Stötta Kungsleden ska gå till att renovera och utveckla STFs stugplatser men också till spänger, vindskydd och ledmärkning. Minst 75 procent ska gå till upprustning och max 25 procent går till att täcka insamlingskostnaderna.
STF Fjällstugor
Vi har sexton stugplatser runt Kungsleden. Renoveringsbehovet är olika från stuga till stuga. Det kan till exempel vara: nya fönster, golv, bäddmadrasser, möbler, kök, bastu, dass och invändig målning. Totalt behövs det cirka nio miljoner kronor för att rusta upp fjällstugorna.
Leden
Naturvårdsverkets har i uppdrag att hålla det statliga ledsystemet i ett fjällsäkert skick. Länsstyrelserna och Laponiatjuottjudus genomför det praktiska arbetet. Men som sagt, deras ansvar är bara att göra leden säker. Därför kommer de kunna söka medel från de insamlade pengarna till extra upprustning. Det kan ex vis handla om fler vindskydd, ledmarkeringar och spänger.
Hoppas detta gav ett svar på era funderingar. Vi gör inte detta för att tjäna pengar utan för att kunna utveckla och rusta det där lilla extra för dig som gäst och som våra medlemsintäkter inte räcker till. Gå gärna in på vår hemsida och läs vår årsberättelse 2013 (under Om STF) där finns vår organisation bra beskriven. Ni får även gärna mejla mig om ni har fler funderingar jenny.engstrom@stfturist.se
Tusen tack för ert engagemang
http://www.allabolag.se/5564154259/bokslut
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=78078
Kanske inte så konstigt när han också skriver att "styrelsen väljer att ge aktieutdelning ..."
Det är inte styrelsen, utan årsstämman, som beslutar.
Någon som VET vad årsstämman beslutade i detta fall?
Våran natur reduceras till en simpel friluftsprodukt. Men om de trendkänsliga medelklasskomplexen håller sig till Kungsleden, Så kan jag hålla mig därifrån. Då är jag på och sponsrar idéen :)
Lite utanf. ämnet men hör till ändå lite.
Håll igång stugor och leder som finns. Svensk vildmark iaf i Jämtland är illa ute, Vet markägare som blir bestulen på mark av staten. Vindkraftverks på bergsryggar/toppar är ju ingen toppenidé, men ger tillräckligt med inkomst/energi för att det byggs. Titta så fruktansvärt det ser ut vid Sonfjället. Glötesvålen är "förstörd".