Smörgåsar för dagsturen
Det går att göra många matiga smörgåsar med varierande pålägg som passar bra för dagsturerna. Här är några tips!
Av: ulindh
Smörgåsar funkar alltid att ha med sig på dagsturerna året runt. Det går att variera dem med många olika sorters bröd och pålägg.
Standardpåläggen ost, leverpastej, skinka, ägg och korv är alltid gott, här är några fler påläggstips till mackan som vi hoppas kan inspirera.
Grundrecept på hummus, pesto finns längst ner på sidan. Det finns ju massor av recept att hitta på nätet också som kan modifieras efter tycke och smak.
Pålägg
- Blanda keso med kaviar på tub, smaka av tills du är nöjd. Bred på mackan och toppa förslagsvis med salladslök, gräslök eller dill.
- Rör ihop makrill i tomatsås med lite gräddfil eller matyoghurt strö på rikligt med gräslök eller finskuren purjolök.
- Hummus finns färdig att köpa men är väldigt lätt att göra själv. Vill du få finare färg går det bra att riva ner lite rödbeta eller mixa med spenatblad.
- Grön ärthummus toppad med några myntablad har en härligt uppiggande färg.
- Pesto är också gott som pålägg, den kan vara lite rinnig av olja om du köper den färdig, gör du den själv kan du anpassa mängden olja och få den mer bredbar.
- Potatissallad - kan finhackas eller mixas om du vill ha bredbar konsistens.
- Tapenade - olivröra finns både grön och svart.
- Tonfiskröra - 1 burk tonfisk i vatten - avrunnen, 1/2 dl hackad röd lök, 2 hårdkokta ägg - hackade, 4 msk majonäs, 1 dl gräddfil, dill efter smak, salt och peppar. Blanda alla ingredienser. Tonfisken kan bytas mot ansjovis eller matjesill då blir det mer likt Gubbröra.
- Kall smörstekt svamp eller kall svampstuvning.
- Rökt fisk eller kött finhackat, blandas med créme fraiche eller gräddfil. Krydda med pepparot, dill eller gräslök.
Toppingförslag
Ta med toppingen i en burk på sidan, både toppingen och pålägget håller sig fräschare då.
- Rostad lök
- Smörgåsgurka
- Surkål
- Inlagda rödbetor
- Picklad rödlök
- Färska eller torkade örter
- Alfa-alfagroddar
- Ärtskott
- Krasse
Bröd
En av våra favoriter när vi gör mackor till dagsturen är rågsiktskakor. Vilket är ditt favoritbröd?
Har du en surdeg hemma kan du prova att göra ett riktigt fjällbröd enligt Hans Fowelins recept, det finns i hans blogginlägg "Fowwes limpa - recept på det (ännu mer) kompromisslösa fjällbrödet".
Skriv gärna i kommentarsfältet dina brödfavoriter och egna macktips, eller dela dem på skrivbordet under dokumenttypen "Recept"
Hummus - grundrecept
- 1 burk kokta kikärtor, ca 400 g
- 3 - 3 1/2 msk olivolja
- 1 - 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 - 2 msk tahini sesampasta
- 1 tsk spiskummin
- citronsaft av 1 citron
- Häll kikärtorna i ett durkslag och skölj i kallt vatten.
- Mixa dem med olivoljan så det blir smidigt, tillsätt vitlök, tahini och spiskummin. Smaka av med citronsaft lite i taget tills du är nöjd. Klart!
Samma recept kan användas till bönor, gula och gröna ärtor och smaksättas med till exempel soltorkade tomater, paprikapulver, mynta, ajvar relish, grillad paprika med mera.
Pesto - grundrecept
- 2 krukor persilja, dill, basilika eller 1 dl soltorkade tomater
- 1/2 dl pinjenötter eller solroskärnor
- 1 dl parmesanost eller annan smakrik ost - finriven.
- 1 1/2 dl olivolja
- salt och peppar efter smak
- Mixa alla ingredienser utom oljan som du tillsätter lite i taget tills du får bredbar konsistens. Hela mängden om du vill ha den som sås.
Ut och njut!
Recept och artiklar
Läs mer
Forumdiskussioner
- Friluftsmat Torrmjölk
- Friluftsmat Torka mat i Airfryer.
- Friluftsmat Kaffehjälpmedel/tekniker utomhus
- Jakt Jakt Umeå/Hörnefors
- Friluftsmat Näring i vildmarksmat?
- Friluftsmat Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!)
- Friluftsmat Var kan jag få tag på torrmjölk?
- Friluftsmat Tips på god varm energidryck - pulver