Ny böcker i butiken
Rykande färska böcker i butiken."Friluftsmat" av Anita Forsell ny bearbetad upplaga, "Lättare packning från A till Ö" av Jörgen Johansson, "Kajak - Allt du behöver veta om havspaddling" av Stefan Jönsson och Håkan Jernehov.
Av: admin
Ny bok om lättviktspackning av författaren till storsäljaren Vandra fjäderlätt och njut mer av färden!
Lättare packning från A till Ö
Det är självklart att en lättare packning ger en skönare vandring och större möjligheter att njuta av färden. Däremot är det inte lika självklart för alla hur man bär sig åt för att få en ryggsäck att bli två, fem eller tio kilo lättare än det man är van vid.
Den amerikanska trenden ultralight backpacking har de senaste åren tagit den svenska publiken med storm. Författaren är en av portalfigurerna bakom detta genomslag och visar här på ett enkelt och lättfattligt sätt hur såväl erfarna som oerfarna med enkla knep kan skala bort inte bara gram utan kilon från sin packning. Vare sig det handlar om en timme i skogen, en långhelg i Alperna eller en vecka i fjällen, varför bära mer än man måste för en bekväm och säker färd?
Författaren Jörgen Johansson är en mycket erfaren fjällvandrare som strax efter millennieskiftet upptäckte oanade möjligheter att spara vikt. Han skalade bort mer än 10 kg från sin veckopackning och har testat olika produkter och metoder i långa och korta vandringar sedan dess. Jörgen är en aktiv debattör i olika forum, bland annat på internet. Han är en anlitad föredragshållare och testar ny, lätt utrustning för ledande tillverkare. Hans webbsida är det forumet på nätet för svenska lättpackare.
Lättare packning från A till Ö är en kompakt handbok som fokuserar på enkla, praktiska råd och enkelt visar vilka delar av packningen som kan ge störst viktbesparingar, ett bra komplement till boken Vandra fjäderlätt.
Friluftsmat av Anita Forsell
Friluftsmat av Anita Forsell, i ny bearbetad upplaga.
Friluftslivet kräver sin egen mat. Den får inte väga för mycket, ska få
plats i ryggsäcken, kunna lyfta blodsockret och ge energi så att man
orkar maximalt. Självklart ska den också vara god.
Friluftsmat utkom första gången 1998. I denna uppdaterade och utvidgade
utgåva ger Anita Forssell, med mångårig erfarenhet som färdledare i
fjällen, recept på god och nyttig mat, råd om utrustning och eldning
och tips på hur man själv torkar sina råvaror. Med hennes torkmetod,
lite planering och enkla förberedelser kan man laga trerätters
festmåltider mitt ute i naturen utan att för den skull behöva packa
ryggsäcken med tunga färskvaror.
Friluftsmat är uppdelad i olika avsnitt: planering, näringslära,
utrustningsalternativ, komponering av måltider, torkning och förvaring
av olika matvaror samt tips på vad naturen har att erbjuda. Boken
avslutas med en diger receptsamling.
Kajak - Allt du behöver veta om havspaddling
Kajakproffsen Stefan Jönsson och Håkan Jernehovs nya bok om teknik,
utrustning och säkerhet. Boken är uppdelad i avsnitt som behandlar en
dagstur, en veckotur och en vintertur.
Läsaren tas med på en fiktiv paddlingstur där olika situationer uppstår
som läsaren kan lära av, det finns även lite mer våghalsiga äventyr för
den som vill ha större utmaningar.