Jobba med sitt intresse
För femton år sen gjorde Bosse Rosén slag i saken och började jobba med sitt intresse för att få vara mera i naturen. Vi ställde några frågor till honom.
Av: ulindh
För femton år sen gjorde Bosse Rosén slag i saken och började jobba med sitt intresse för att få vara mera i naturen. Vi ställde några frågor till honom.
När väcktes ditt intresse för naturen?
Jag har varit intresserad av naturen så länge jag kan minnas. Jag växte upp i radhus i Hagsätra i Stockholm med skogen precis bakom huset. Det var ingen vildmark, men både spännande och rolig med kärr, berg och blandskog att leka i.
I scouterna lärde jag mig sedan klara mig i naturen och fältbiologerna fördjupade mina kunskaper och fascination för naturen.
Du har arbetat som både sjukgymnast och ambulanssjukvårdare men driver nu Utemaningen för att visa och guida människor hur man kan använda naturen som både gym och relax. När bestämde du dig för att satsa på en verksamhet med naturen som bas?
Det har kommit gradvis. Jag har varit naturguide i 15 år och började göra guidningar med hälsotema och upptäckte att människor gillade det. Särskilt tysta vandringar. När guiden håller tyst är det riktigt bra...:-)
Men jag har haft lite olika fokus i företaget med bland annat ergonomikurser. Det är först senaste halvåret som jag satsat fullt ut på välmående med naturen. Med facit i hand skulle jag nog gjort det tidigare, för det ger så mycket energi att bara jobba med det jag verkligen brinner för.
Du har hållit på i 15 år märker du om naturintresset har ökat sedan du startade?
Svårt att säga. Många är ju allmänt naturintresserade, men därifrån till att medvetet använda naturen i vardagen för att må bra är steget inte självklart.
Men den senaste tiden har det ju skrivits en hel del om naturens läkande effekter, skogsbad och annat så kanske finns det en må bra i naturen-trend just nu. Och jag börjar också skönja att företag börjar inse att grönområden nära jobbet är en guldgruva för medarbetarnas hälsa och produktivitet. Om man bara förstår att dra nytta av och värdesätta den.
Jag gör vad jag kan för att stödja en sådan trend.
Du har utbildningar och kurser till exempel en endagskurs till Friskvårdsguide, vad får man med sig efter den kursen?
Kursen till Friskvårdsguide är mycket handfast och konkret. Man får först uppleva några beprövade övningar för att ha erfarenheten "i kroppen". Sedan resonerar vi om vad och hur jag gjorde och saker att tänka på när man guidar.
Slutligen får deltagarna guida varandra i korta övningar med feedback.
Det bärande budskapet är "Du kan". Vi har haft jädrigt kul på kurserna och jag hoppas många fler vill hjälpa till att sprida verktyg för att må bra med naturen.
Det behövs verkligen i vår stressade tid.
Vad betyder naturen för dig?
Så mycket! En plats där jag får vara mig själv. Ett nät av sammanhang som jag är en del av. Kravlös, omväxlande fysisk aktivitet och en plats för eftertanke och kontemplation. Härvaro. Skönhet.
Men naturen är ju inte alltid gullig. När blötsnön blåser horisontellt lär mig naturen att bemöta svårigheter konstruktivt. En attityd man kan ta med sig i allt man gör.
Vilket är ditt bästa tips för att komma ut?
Bestäm dig och planera in din naturvistelse direkt på morgonen varje dag. Min vision är att alla ska ta sig 15 minuters kvalitetstid i naturen varje dag. Då tror jag mycket vore annorlunda. Det betyder bland annat att man då måste välja bort något annat. Att öva sig i att välja bort - även bra saker - är en viktig färdighet när så mycket pockar på vår uppmärksamhet.
En guidekollega gav mig nyss det listiga tipset att hjälpa någon annan att komma ut. Bjud en arbetskamrat på promenadmöte till exempel. Det tror jag kan funka.
Tack Bosse!
För den som vill veta mer hur man kan guida andra till att må bra i naturen finns gratis guidehandledningar här, scrolla längst ner på sidan där hittar du den.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Hundsport Smarttag användbar för att hitta bortsprungen hund?
- Jakt Varför klagar folk jämt på jägare???
- Jakt Gåsjakt
- Löpning Fotisättning vid löpning brant uppför resp nerför?
- Hundsport Hunddagis i gränstrakterna?
- Hundsport Behöver en korthårig hund "vindjacka" på vinterfjället?
- Hundsport Alaskan Malamute, fördelar/nackdelar?
- Hundsport Tips på hundfoder önskas