Expedition fjällkedjan 1.5

Av: admin

Magnus Eriksson är en 32-årig naturfotograf och äventyrare som i maj/juni 2011 kommer att starta ett projekt och en expedition, svenska fjällkedjan 1.5 gånger.

Projektet har fyra huvudpunkter:

.       Expedition
.       Naturens skiftningar
.       Människan och naturen
.       Bok/Fotobok

Expedition.
Han ska gå hela Svenska fjällkedjan 1.5 gånger. Från Grövelsjön i Dalarna norrut med siktet inställt på Abisko i Norrbotten. I de norra delarna av Lappland går vandringen långt västerut för att komma genom Padjelanta nationalpark. Väl framme i Abisko och Kirunafjällen vänder han om och går söderut igen. Den här gången längre österut och får då även med Sareks nationalpark i turen. När han slutligen når Arjeplogsfjällen igen avslutas expeditionen.

Expeditionen är en stor utmaning. 160 mil till fots kommer att ta drygt 4 månader. Från slutet av maj till början av oktober. Förutom packningen, kommer han att bära med sig all sin fotoutrustning. Fysiska påfrestningar, terräng- och väderförhållanden, kräver noggranna förberedelser och stor målmedvetenhet. Förmågan att hålla modet uppe och tänka positivt kan vara avgörande.
Han vill med detta äventyr visa människans förmåga att klara sig lång tid i vildmarken och att leva med naturen,   och även inspirera andra till att ta följa sina drömmar och tro på sig själva.

Naturens skiftningar
Han kommer att skildra den Svenska fjällvärldens natur genom att som fotograf visa naturens skiftningar från lågland till högalpin terräng. I och med den långa expeditionen kommer även årstidernas växlingar från vår till höst att förändra landskapet under vandringens gång. Från soliga sommardagar och magiskt midnattsljus till bistra höstvindar och frostigt landskap, från fjällnära skog till högfjällsområden med glaciärer, samt djur- och fågelliv.

Människan och naturen
Expeditionen kommer att gå genom hela det område som vi, i bland annat turismsammanhang, brukar kalla "Europas sista vildmark". Frågan är hur vi tar hand om denna "sista vildmark"? Hur väl syns de spår som vi lämnar efter oss? Dels spår som visar att människan alltid har varit ett med naturen, att vi har klarat oss i vildmarken och levt med naturen på ett harmoniskt sätt, dels spår som har en dålig inverkan.

Hur allvarlig är exempelvis nedskräpningen som fortsätter trots all propaganda för en renare miljö? Hur skadlig är den för våra vilda djur och oss själva när det gäller t ex rostiga konserver, glasflaskor, vajrar men även oljespill, motorbuller osv? Går det att ta reda på vilka som är de största miljöbovarna? Är det skoterturister, flygturister eller kanske fjällvandrare?

Bok/Fotobok
Detta kommer att resultera i en bok med bilder och upplevelser från vår fantastiska fjällvärld. Dokumenterande bilder med beskrivande text om de olika förhållanden som råder i vår känsliga natur. Magnus strävan är att förmedla känslan i stunden, den egna upplevelsen av naturen som han så gärna vill dela med sig av till andra.

Att med kamera och text beskriva vår svenska fjällvärld ur flera avseenden kanske kan göras på ett enklare och snabbare sätt t ex genom att flyga sig ut eller genom att välja ut enstaka, mindre områden i fjällen för att undersöka dessa. Men Magnus är helt övertygad om att man på det viset inte får samma känsla för naturens och årstidernas växlingar, inte heller samma ömma relation till naturen och möjligheten att följa människans spår i vildmarken på riktigt nära håll går förlorad. Att gå hela sträckan är dessutom rätt för miljön.

Mer information

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Forspaddlaren Lars Larsson paddlade förra året en speciell flod. Äventyret visas nu i en ny serie på SVT. 33 kommentarer
Destinationer, guidade turer och aktiviteter på hemmaplan.
Böcker om svensk natur, vandring, sova ute, allemansrätten och matlagning i naturen. Kanske en perfekt julklapp?

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg