En heldag med geocaching

Geocaching i storstaden såväl som mitt ute i skogen, både i dagsljus och i helmörker, och för att toppa det hela ett event med uppemot 90 liksinnade personer i en och samma stuga – en fantastisk heldag med geocaching, med andra ord!

Av: Jozii

Fjorton timmar. Ungefär så länge levde och andades jag och "cachingkollegan", som går under namnet Blaufish, vår gemensamma hobby geocaching. Geocaching har det skrivits om här på Utsidan förr och en seriös friluftsdyrkare borde absolut känna till denna fritidssysselsättning, men för den som är osäker eller kanske aldrig ens har hört om sporten går geocaching ut på att man letar gömda burkar ute i naturen, kort sagt. Någon - vem som helst - gömmer en behållare, en så kallad "cache, och publicerar koordinaterna till gömman online, sedan är det upp till andra att med hjälp av en GPS hitta behållaren.

Just denna dag, lördagen den 20 december 2008, var det dags för det årliga "Glöggeventet" i det vackra Delsjöområdet i Göteborg. Som hyfsat ny inom geocaching var det mitt första besök på just detta event, men mina förväntningar var stora då jag hört mycket positivt om evenemanget: glögg, julklappar, geocaching och en massa glada människor - kan det bli bättre?

En tidig start

Dagen började dock inte med eventet. Blaufish och jag hade redan tidigare bestämt oss för att göra detta till en heldag av geocaching, med start redan på förmiddagen. Därför var jag på plats på Redbergsplatsen i östra Göteborg, stället där vi skulle träffas, vid tiotiden. Här ifrån är det en bra bit till själva eventplatsen, och självklart skulle det även tas en hel del cacher på vägen, så vägen framför oss var lång.

Och många cacher blev det. Att geocacha i en storstad innebär ofta att man stöter på många cacher väldigt tätt, och att cacherna är ganska enkla. En liten magnetisk behållare på en lyktstolpe är inte alls ovanligt - jag blir alltid lika förvånad över att det finns cacher på ställen man passerar dagligen - och idag var inget undantag.

Vädret var dock inte till vår fördel, och visst fanns det en del cacher att minnas också, inte bara "lyktstolpecacher". En personlig favorit under denna del av dagen var en plats med otroligt vacker utsikt över i stort sett hela Göteborg, trots de disiga förhållandena.

Utsikten över Göteborg var fin, men vädret kunde ha varit bättre.

Event - ett möte mellan geocachare

Eventet började klockan ett. Tjugo minuter över var Blaufish och jag på plats. Att tima den långa promenaden visade sig svårt, men vad tusan, vi hade ju kul!

Glöggeventet hölls i en stuga som lånats ut av Friluftsfrämjandet, mitt i den underbara naturen i Delsjöområdet. Till aktiviteterna hörde glöggdrickande (alkoholfritt, såklart), pepparkaksätande, paketutdelning och allmänt sociala stunder. Huvudpunkten var dock en promenad i området där man fick leta reta på tillfälligt utplacerade cacher innehållande ledtrådar till en finalcache. Aldrig fick man en paus från detta eviga vandrande! Det fanns två rutter att välja mellan, en kort och en lite längre, men vi höll oss till den korta; ingen idé att trötta ut oss totalt då vi ju tänkte fortsätta vår långpromenad efter eventet. Vi begav oss av i mindre grupper, och det blev riktigt trevligt. Vädret hade blivit klart bättre, umgänget var perfekt och vi hade riktigt skoj ute i skogen.

Finalcachen visade sig dock vara en bit bort, så de flesta valda att ta den efter eventet. Istället begav vi oss tillbaka till stugan efter promenaden, där glöggdrickandet fortsatte. Hela eventet, som varade i tre till fyra timmar, avslutades sedan med paketutdelning - hade man med ett paket fick man också ett ur säcken. Själv fick jag en chokladask och två DVD:er.

Det blev mycket folk på eventet, och trevligt var det verkligen.

Det absolut bästa med ett event som detta är dock alla människor man får träffa. Många känner man igen sedan tidigare - antingen för att man sett dem på tidigare event, eller för att man stött på dem när man varit ute och geocachat - men de flesta var i detta fall okända ansikten. Då var det ju extra roligt att få se personerna bakom de alias man ser på internet. Och just det här med att träffas i verkligheten och umgås är en stor del av tjusningen med geocaching, tycker jag själv iallafall.

Mörkercaching

Efter eventet skulle vi som sagt fortsätta vår heldagsvandring, Blaufish och jag, trotts att det nu blivit mörkt. Målet var att vandra genom Delsjöområdet, ända ner till tågstationen i Mölndal. Från Redbergsplatsen i Göteborg där det hela började är detta en rejäl vandring, inte minst med tanke på alla avstickare till olika cacher och att eventets placering gjorde att vår rutt inte följde motorvägen, så att säga. Jag vet inte hur många mil det slutligen blev, men en det blev nog några stycken skulle jag tro.

Den första cachen på listan var finalcachen från eventet. Vi vandrade någon dryg kilometer och väl framme var det redan fullt med folk där. Alla från eventet ville ju leta reda på denna cache innan de begav sig hemåt, och ficklamporna syntes på långt avstånd. Cachen var därför inte svår att hitta, men rolig var den.

Och det var nu det riktiga äventyret började. Att leta efter en behållare gömd i en skog, efter att mörkret fallit på och efter att det regnat rejält, är en riktig upplevelse, något som alla borde prova på. Lägg till detta att jag hade en ganska dålig ficklampa med mig (Blaufish hade dock en riktigt ordentlig pannlampa). Till och med att vandra längs de fint markerade stigarna i trakten visade sig svårt, så varje steg blev en rolig utmaning.

Till de saker vi utsatte oss själva för denna kväll hör bland annat en vandring genom en sumpmark, som slutade med att vi båda var genomblöta om fötterna. Det var bara fråga om några hundra meter, men varje steg krävde noggrann planering så det tog en bra stund att ta sig igenom. En annan höjdare var en cache som låg väldigt nära riksväg 40 - att ta sig dit i mörkret var riktigt krävande, inte minst pga. höjdskillnaderna i området.

I övrigt passerade vi också en nerbränd skog och en riktigt ordentlig TV mast som tjöt i vinden, vi utsatte oss för lite klättring under en liten bro, såg ett häftigt "vattenfall" mitt i bebyggda Mölndal, samt fick uppleva vacker natur längs vandringslederna runt Lilla- och Stora delsjön.

Geocaching i mörker är alltid spännande.

Vid elvatiden var vi äntligen framme vid Mölndal station. Vi tog farväl av varandra, och en snabb tågresa senare, strax efter midnatt, var man hemma. Att lugnt kunna sjunka ner i sängen var efter denna tur väldigt skönt, kall och blöt som man var. Dagen kan sammanfattas som väldigt lyckad, och både förmiddagscachingen, eventet och kvällsturen var riktigt bra på olika vis. En dag full av upplevelser, och allt tack vare den härliga hobby vi kallar geocaching!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-12-22 19:39   peter1969
Härligt med så många likasinnade. Geocaching är otroligt kul!
 
2008-12-23 17:51   Blaufish
Bra skrivet!
 
2008-12-25 14:53   sierra10
Bra artikel, bra sätt att komma ut och kordinera sig även i storstad finns det små natur upplevelser.
 
2008-12-25 19:20   greenjuice
Trevlig artikel! Kul att läsa. Har länkat till din artikel på min blogg.
 
2009-01-08 15:49   bob21
Trevlig läsning!
Jag och sonen har funderat på att prova, hur gör man vart börjar man?
 
2009-01-09 14:37   androsen
www.geocaching.se finns all information ni behöver för att komma igång!
 
2009-01-10 00:10   Blaufish
Det finns en kort guide på http://www.geocaching.se/?page=gcsewhatis . Vi hjälper även till med turer för nybörjare; "Gecachingfaddrar"; http://www.geocaching.se/?page=fadder . Slutligen så har jag en egen liten blogg med en kategori avsedd för nybörjare inom geocaching; http://blaufish.blogg.se/category/geocaching-for-nyborjare.html
 
2009-01-29 16:42   Trottoarbonden
Det blir lite som ett gift och har man väl börjat så finns det alltid en cache i ens närhet.
Happy caching !!
 

Läs mer

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.
Utsidan har testat fem olika vandringsskor.
Njut av hösten på någon av vandringslederna runt om i Sverige. Kanske hittar du en ny favorit i listan?

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Oskars Sarekdagbok 2024

Medlemmen Oskar Thulin och hans nyfunna vandringskompis Imren vandrade i somras genom dalgångarna Guhkesvágge, Ruohtesvágge och Basstavágge. 5 kommentarer

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg