Biologiska mångfaldens dag: "Förutsättning för friluftslivet"

I samband med Biologiska mångfaldens dag arrangeras hundratals aktiviteter runt om i Sverige. Initiativtagaren Erik Hansson ser ett allt större engagemang från friluftsvärlden.

Av: Alicia Schumacher

Bofink. Foto: Erik Hansson

Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela världen. Erik Hansson, som driver Natursidan, tog tillsammans med Rebecka Le Moine initiativ till att uppmärksamma dagen i Sverige år 2017 och sedan dess arrangeras det årligen aktiviteter för att lyfta frågan.

I år kan man bland annat delta i vandringar, löpturer, kajakpaddling och föreläsningar. 

– Jag är varje år beredd på att intresset ska gå ner och att det inte ska ske alls lika många aktiviteter som tidigare år, men intresset fortsätter att vara högt. De senaste åren har det varit tydligt att allt fler större samarbeten mellan exempelvis kommuner och naturföreningar tagit form och fortsatt år efter år. Uppenbarligen har de tyckt att det varit tillräckligt lyckat för att det ska bli en tradition. Jag tycker också att det är kul att se ett allt större engagemang från friluftsvärlden. Jag tror på fler samarbeten mellan friluftsare och naturmuppar.

Varför är biologisk mångfald viktigt för friluftslivet?  

 Jag skulle säga att biologisk mångfald i stort sett är en förutsättning för friluftslivet. Studier har visat att vi mår bäst av att vistas i varierad natur med stora träd och i en sådan natur finns också oftast hög biologisk mångfald. Vem vill vandra över kalhyggen eller i täta granplanteringar? Man kan också roa sig med att titta på vilka bilder som oftast publiceras från naturen i sociala medier. Min uppfattning är att det väldigt ofta är från platser som ser ut att innehålla hög biologisk mångfald.

Några av årets aktiviteter som du vill lyfta fram?

– En kul grej är att Naturskyddsföreningens ordförande i Dalarna ska springa till Falu kommuns alla 36 naturreservat den 16-22 maj. En sträcka på 31 mil. Den sortens aktiviteter har jag inte sett tidigare. En annan händelse som står ut är att det i Göteborg kommer skapas en "vandrande skog" där deltagarna klär ut sig till invånarna i en skog. Det gjordes första gången i fjol och får en uppföljning i år. Dessutom ska Håll Sverige Rent och Svenska Turistföreningen anordna en "trashblitz" tillsammans med flera av Sveriges naturum. Detta för att uppmärksamma hur nedskräpning påverkar den biologiska mångfalden.

Biologiska mångfaldens dag instiftades av FN år 1993 och finns till för att öka medvetenheten och förståelsen för biologisk mångfald. Årets tema är “Be part of the Plan”. 

Läs mer om dagen och se alla aktiviteter på biomfdag.se.

Läs mer

Vandringsleden passerar ett omväxlande natur- och kulturlandskap.
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Den 9 september är det Vandringens dag och det finns flera guidade vandringar att anmäla sig till. 1 kommentar
Sörmlandsledens jubileum firas med folkfest och aktiviteter året ut.

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg