Det här är årets friluftskommun

Tillgänglighetsanpassningar av vandringsleder och politiskt stöd för satsningar på friluftslivet är två av anledningarna till att Karlstad utses till Sveriges friluftskommun 2024.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Pressbild/Karlstads kommun

Sex kommuner konkurrerade om att bli vinnaren av Sveriges friluftskommun 2024. I onsdags blev det klart att Karlstads kommun tog hem titeln.

– Vi är så stolta över att få den här utmärkelsen. Friluftslivet är så viktigt för folkhälsan och vi lägger mycket kraft på att göra vår vackra Karlstadsnatur tillgänglig för alla. Så det är väldigt roligt att vi blir uppmärksammade för det, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden Karlstads kommun.

Samverkan, kreativitet och långsiktiga strategier utmärker årets friluftskommun enligt Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening som delar ut priset.

I Karlstad har det funnits ett stort stöd från politiken i friluftsarbetet och de har genom olika insatser arbetat med tillgång till natur och med tillgänglighetsanpassningar. Ett projekt som lyfts i motiveringen är Karlstads arbete med att skapa en utematplats för social gemenskap i vardagsnära natur. Arbetet inleddes med en dialog med barn och unga på en fritidsgård i ett mångkulturellt och socioekonomiskt utsatt bostadsområde. 

– Det är viktigt att vi arbetar för ett friluftsliv för alla och det tycker jag verkligen Karlstad har gjort. De har sänkt trösklarna för människor att komma ut i naturen och främjat social gemenskap i naturen, säger Mia Yri, chef på friluftslivsenheten på Naturvårdsverket. 

De andra kommunerna som konkurrerade om utmärkelsen var Götene, Jönköping, Kalix, Smedjebacken och Värnamo. De har alla arbetat med tillgång till vardagsnära natur genom bland annat utveckling av tätortsnära natur, aktivitetsrundor för fysisk aktivitet och att låta barn prova friluftslivsaktiviteter utan kostnad. 

– Den vardagsnära naturen är den som ligger runt hörnet och som är tillgänglig. Den är otroligt värdefull för alla, inte minst skolan och friluftsorganisationer. Därför är vi speciellt glada för att så många kommuner arbetar med att bevara och tillgängliggöra den vardagsnära naturen på olika sätt, säger Josefine Åhrman, generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.


Årets förbättrare – Öckerö kommun

Öckerö kommun är den kommun som förbättrat sitt resultat mest under de tre senaste åren och utses till Årets förbättrare 2024. Öckerö har ett långsiktigt och brett friluftslivsarbete. De har haft en stor satsning på vandringsleder på kommunens öar. Projektet har gett medborgare och besökare goda möjligheter till upplevelser, fysisk aktivitet och gemenskap.


Priset Sveriges friluftskommun

Priset Sveriges friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Utmärkelserna utgår från en enkätundersökning bland kommunerna. I år deltog 228 av 290 kommuner. Frågorna i enkäten omfattar tre områden: kommunens planer och planering för friluftsliv, information och samarbete samt aktiviteter och insatser. Årets enkät innehöll en bonusfråga om hur kommunerna arbetar med vardagsnära natur.
 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-08-26 09:39   Jazzy
Jag bor där.
 

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar