Crime walk på Romeleåsen

Cykeltur till Dörröd på Romeleåsen. Kulturell och folkbildande cykeltur längs banvallar och backiga landsvägar mellan Malmö och Dörröd.

Av: Anders Hermansson

Crime walks på Romeleåsen.

Hjälp, jag har skogsabstinens, måste bara uuut!

Så lät en lätt desperat inbjudan på FB sida för vandringsholics som efter lite logistik slutade med en underbar helg på Romeleåsen.

Foto: Anders Hermansson

Foto: Anders Hermansson

Vi tog ryggan på ryggen och cyklade banvallen mot mytomspunna Romeleåsens sluttning. De som var förutseende använde cykelväskor. Lägerplatsen Dörröd är vackert belägen på en sluttning bland bokar och vars löv ger en mjuk matta att sova på. Ortsnamnet sägs betyda ”den döves röjning” men gjordes mest känd genom Dörrödsbondens medverkan i tv-såpan Farmen. (nej, du får ingen länk).

Foto: Ami Hui

Trakten befolkades dock av betydligt tuffare individer, som den ökända Veberödsmannen. Veberödsmannen hette egentligen Martin Svensson och var en yrkeskriminell som tillsammans med sina släktingar skapade ett skräckvälde på Romeleåsen.

Gänget försörjde sig på lönnbränneri och spritsmuggling. De som försökte stoppa deras framfart tystades med pistol. Ett värre öde drabbade en mjölnare på åsen som anklagar Svensson för bedrägeri. En mörk höstnatt angriper Svensson mjölnaren med en skiftnyckel. Den medvetslöse mjölnaren binds fast i sin kvarn och Svensson tänder eld och låter honom brinna inne. Martin anhålls misstänkt för mordbrand men släpps efter alibi från sin fru. Sedermera dör Svenssons fru under oklara omständigheter.

Foto:Ann-Sofie Åström

Foto: Ami Hui

 

Mordbranden spär på Martin Svenssons rykte och gängets verksamhet utökas mot försäkringsbedrägerier. Gänget köper upp kvarnar som överförsäkras och sedan bränns ned i ”olyckor”. Ledaren, Martin Svensson undkommer lagen med hjälp av gängets alibi. Försäkringspengarna omsätts till ett skrytsamt liv med bilar, motorcyklar och lyxmiddagar i Köpenhamn.

Ett misstag vid en mordbrand blir slutet för gänget. Polisens tekniker (jo då, det fanns CSI även då) finner bevis som binder Svenssons gäng till mordbränderna. Samtidigt försvinner Martin Svenssons hushållerska under mystiska omständigheter.

Under rättegången beskyller gänget Martin Svensson, för att ha hotat och manipulerat dem. Martins son berättar hur han tvingades begrava hushållerskan efter att fadern mördat henne. Slutligen erkänner Martin mordet på mjölnaren, 25 år tidigare. Den enda ånger han visar. Martin Svensson döms till dubbla livstidsstraff.  Ingen i gänget fortsätter med kriminalitet efter avtjänat fängelsestraff. En trettioårig maffiaverksamhet får sitt slut och befolkningen på Romeleåsen kan andas ut.

Foto: Anders Hermansson

Foto: Julia Werner Sellberg


Snapphane, terrorist eller frihetshjälte?

På morgonen är lägerplatsen inhöljd i dimma. Samma dimma som gjorde Romeleåsen till ett perfekt gömställe för de mytomspunna snapphanarna.

Ett av Dörröds bed & breakfast, stoltserar med att de ligger på platsen där två snapphanar blev hängda.

Vilka var då dessa snapphanar som likt nutida vandrare smög runt i skogarna på och slog läger vid en vacker sjö. Turistbroschyren berättar om en frihetstörstande gerilla bestående av bönder som hellre ville kalla sig danskar än svenska. En underdogs mentalitet mot makten som lever kvar i våra dagar, manifesterad i skånsk nationalism.

Foto: Ami Hui

Foto: Julia Werner Sellberg

Historiker ifrågasätter den gängse beskrivningen av snapphanen till en mer komplex bild av krigare.  Under de svensk-danska krigen var den skånska landsbygden ett ”ingenmansland” där olika beväpnade grupper kunde härja fritt mot bönderna. Snapphanar blev ett samlingsbegrepp för de personer som stred på danskarnas sida mot den svenska staten.  Straffet för att hjälpa snapphanarna var hårt och bönderna utsattes för den brända jordens taktik. En metod i krigföring som syftar till att förstöra resurser som kan vara till nytta för fienden.  Det berättas om hur hela byar revs ned för att sedan användas till byggnadsmateriel åt arméerna.

 

Foto: Ami Hui

Skåne blir svenskt

 Från Romeleåsens sluttningar följer vi den gamla vägen som Karl XI använde vid det avgörande slaget mot danskarna 1676. Danskarna hade i princip redan förlorat Skåne till svenskarna men ville ändock inte ge upp. Vid Lund möttes de båda ländernas arméer.  Det beräknas att 70 % av soldaterna på vardera sidan stupade i ett av de blodigaste slagen i Norden.

Efter att Skåne införlivats med Sverige blev det jakt på snapphanarna som ansågs vara landsförrädare. Snapphanar som infångats utsattes för rådbråkning och stegling till skräck och varnagel. En svensk general berättar: soldaterna satte upp huvuden från infångade snapphanar på pålar längs de skånska vägarna, till avskräckning.

Foto: Ami Hui

Linné betagen av Romeleåsen

Men Romeleåsen har även den mest fagra natur, beskriven med lyriska ord av Linné, på sin skånska resa. Dock är mycket av den natur vi ser idag annorlunda än på 1800 talet. Dagens skogar är oftast granplantager av likåldriga barrskogar. I slutet av 1800 talet var Skåne ett tämligen skogslöst landskap och den exotiska granen var populär.

Den andra stora förändringen var skiftet som innebar att byarna splittrades upp till ensamjordbruk. Det fanns ett stort motstånd hos bönderna att tvingas överge bygemenskapen och tvingas flytta ut till ensliga gårdar. Landsbygden var en farlig plats full av stråtrövare.

Det var kanske här det svenska vemodet tog fart, bland ensamma bönder på den skånska landsbyden.

Foto: Anders Hermansson

Faran är inte över för Romeleåsen. Dess höga naturvärden hotas av växande städer och infrastruktur som är i behov av åsens naturresurser.

Romeleåsen har ett högt naturvärde med rester av äldre utmarksskogar som är en viktig biotop för insekter med döda och förmultnade träd.

Därför vill myndigheterna skydda området till gagn för friluftslivet som vandring och tältning.

Foto: Anders Hermansson

Cykla banvall

Vi inledde färden med att cykla banvallen på den nedlagda järnvägen mellan Malmö och Genarp. Du undviker biltrafiken och får en flack färd. Titta gärna lite extra på de vackra stationshusen, när järnväg var det moderna.  Vid Hyby väljer vi att fortsätta på landsväg. Backarna uppvägs av en hänförande utsikt över slättlandskapet. Kom ihåg, det är i uppförsluten det avgörs!

Foto: Anders Hermansson

Text: Anders Hermansson

Ett stort tack till Yogagläntan, för vatten.

Och till gänget bakom Skogshänget, så klart.

Lästips: Skånska mord av Jan Hemmel.

Filmtips: Veberödsmannen

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2020-11-12 17:15   OBD
Intressant läsning. Tack ska du ha!
(Jag har vissa röter i Skåne) :-)
 
Svar 2021-03-28 19:53   Anders Hermansson
tack för visat intresse.
 
2020-11-24 13:55   seobserver
Qul vinkling och Romeleåsen är phenomenal året runt.
(Peter Krantz kan mycket om de flesta Skånska läskigheterna med mördare, hans yrkesverksamma tid var som rättspatplog i Lund.)
Mycket trevligt berättat och fina bilder.
 
Svar 2021-03-28 19:55   Anders Hermansson
Ja, Romele är fint.
Jag ska kolla upp vad Peter Krantz har gjort.
 

Läs mer

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Oskars Sarekdagbok 2024

Medlemmen Oskar Thulin och hans nyfunna vandringskompis Imren vandrade i somras genom dalgångarna Guhkesvágge, Ruohtesvágge och Basstavágge. 5 kommentarer
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg