Bidra till forskning om vilda djur

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser bilder på olika vilda djur till ett forskningsprojekt om hur tiden när djuren får sina ungar påverkas av ett förändrat klimat.

Av: Alicia Schumacher

Unga rödrävar. Foto: Caroline Berndt

Tidpunkten när vilda djur får sina ungar är tajmad till den tid då vegetationen är som mest näringsrik. I ett nytt forskningsprogram ska forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, studera hur de vilda djurens reproduktion påverkas av att våren kommer allt tidigare. Forskarna studerar reproduktionen hos de medelstora däggdjuren rödräv, grävling, skogsmård, iller, fälthare, skogshare och bäver.

– Vi vill bland annat veta när ungarna föds och hur länge de stannar hos sina föräldrar. Och nu hoppas vi på hjälp från allmänheten. Den som ser en familjegrupp eller unga individer av dessa djur kan skicka bilder via vårt enkla webbformulär, säger Cecilia Di Bernardi, forskare på SLU.

Forskarna välkomnar bilder tagna med mobiler, kameror eller bilder från viltkameror. Att få syn på vilda djur i naturen är inte alltid så lätt men forskarna har några tips.

– När det gäller bäver, rödräv och grävling kan folk leta efter hydda/gryt på dagen och sen gå ut i skymningen för att se om de kan se ungarna. Det är förstås viktigt att de inte förstör platsen utan lugnt sätter sig en bit ifrån, säger Tim Hofmeester, forskare på SLU.

Resultaten från forskningsprojektet kommer användas vid den regelbundna översynen av jakttiderna för att viltförvaltningen ska bedrivas med god etik. 

Bidra till forskningen: 

Forskarna tar gärna emot bilder på familjegrupper eller unga individer av rödräv, grävling, skogsmård, iller, fälthare, skogshare och bäver. Du skickar in dina bilder via SLUs webbformulär.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Har du sett järvungar leka vid sitt bo? Det har Göran. För mer än tjugofem år sen, men han minns dagen fortfarande. 5 kommentarer
Vårvintern är den bästa tiden om man vill ha chansen att höra ugglornas lockrop, det är på kvällen och natten de är aktiva. Här är de tre vanligaste ...
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg