Abiskoalperna för sista gången?

Alla sina medvandrare har Håkan tagit med upp till Abisko - alla utom Sönerna. Nu var det dags. Och det visade sig bli den allra bästa Abiskoturen med nya vyer även för Håkan.

Av: Håkan Friberg

Första bron över Gatterjohka.

Det började inte som jag tänkt... Jag kände mig lite smått missnöjd i de första ganska lätta backarna söderut från Katterjåkks station. Tanken var ju att vi skulle ta oss över bron över Gatterjohka och sedan in i Vassivagge, men på vägen upp mot bron tänkte jag mer och mer på vad vi i så fall skulle missa: De fantastiska tältplatserna vid sydöstra stranden av Gatterjavri! Skulle jag inte låta Sönerna få njuta av dem? Jag har ju tältat där VARJE Abiskovandring... Dimmorna och ljuset brukar vara magiskt där.

Och så blev det även denna gång...

Vi passerade SFK:s stuga på vägen.


Underbar tältplats vid sydöstra delen av Gatterjavri.

Jag kommer ofta att tänka på Rembrandt - ljusets mästare - när jag gör mina fåfänga försök att fånga ljuset med min digitalkamera. Hur skulle han ha skildrat det jag ser?



Nästa morgon bildades en dimma över den bortre delen av sjön.Den skulle komma att växa till sig ganska rejält under dagen, men utan att störa oss. Vi hade den enbart som en vacker fond. 

Leden mot Unna Allakas går i princip rakt söderut. Sedan jag vandrade här första gången - 2004 - har leden dragits om en knapp kilometer precis söder om Gatterjavri. Leden gick tidigare alldeles intill jokken (Dossagemjohka?), men ansågs för farlig. Det som fick STF att slutligen ändra på rutten lär ha varit att en kvinna halkat på klipporna och slagit ihjäl sig i fallet ner mot jokken.

Numera är den nya leden MYCKET tydligt skyltad och rödmålade rösen lyser som veritabla stopptecken. Men... man missar en mycket vacker - och spännande - del av leden. Om man känner sig någorlunda vig och smidig så rekommenderar jag - trots allt - att man istället följer vinterleden rakt fram mot jokken. "Vägskälet" är mycket tydligt när man kommer norrifrån.

Den gamla leden styr vandraren fram till gränsen mot Norge och följer den sedan ett par kilometer söderut.

Stigen leder upp på - och över - en bergskam och slingrar sig sedan högt över den brusande jokken. Det är mycket mäktigt. På ett par ställen får man använda händerna för att ta sig över några passager med lite stenskravel och alldeles på slutet - innan man stöter på den rekommenderade leden igen - får man balansera några meter på denna smala klipphylla ovanför vattnet.

Ungefär en kilometer längre söderut ser vi något ovanligt...

Ett par slitna kängor står prydligt uppställda på en sten. Det finns ett tydligt inslag av déja vù över bilden. Den är SÅ välbekant och det tar inte lång tid innan jag vet vad de påminner om... van Goghs tavla...

Vi hade inte mött någon och inte upptäckte vi någon i närheten. Det kan inte vara speciellt vanligt att tappa bort kängorna på en fjälltur...

 

Jag är sannerligen ingen expert på fjäll-leder, men jag skulle ändå gissa att leden ner till Unna Allakas bitvis måste betraktas som tämligen ansträngande. På kartan ser den ganska lätt ut, men här finns många backar att ta sig upp för. Jag tror också att den är en av de vackrare lederna vi har. Vyerna är kanske inte så storslagna, men själva berggrunden har något som gör att man direkt känner igen en bild som är tagen i dessa trakter. Någon har sagt att den ger ett bohuslänskt intryck. Sant.

Ett känt problem längs denna sträcka är vadet över Valfojåkka. På de äldre fjällkartorna finns tre vadplatser utritade, men på den senaste är det nedre vadet - det sydligaste - borttaget. Jag förstår varför. När jag vandrade här första gången valde jag och Vandrarkompis T först det nedre vadet. Bottnen är slät och fin, men vattnet strömmar ganska starkt och precis nedströms faller jokken ganska brant ner i sjön. Vi gick ut en liten bit, men valde att avbryta. Ett snedsteg där hade kunnat få fatala följder...

Jag har istället - alla gångerna jag passerat - valt det mellersta vadet. Inte heller det är är helt lätt. De första tre fjärdedelarna är inga problem, men sedan blir vadet lite djupare och där finns en del stora stenar. Det svåraste är faktiskt att ta sig upp. Man kommer fram till en ganska brant lutande klippa som kan vara knepig att komma upp på. Detta år var som sagt vattenståndet lägre än vanligt och det var bara att kliva över. Året innan tog däremot vadet mycket lång tid. Dels var det högre vattenstånd och dels var det gassande solsken, vilket gjorde att vattenytan reflekterade så mycket glitter att det inte fanns en möjlighet att se hur bottnen såg ut. Jag hamnade hela tiden för djupt. Det är ett av de kyligare vaden jag kan minnas...

Det nordligaste alternativet har jag alltså aldrig provat.

 

Vi följde leden till raststugan. Efter en kort paus lämnade vi nu leden och följde istället vattendraget österut till den första av de små "sjöar" som syns på kartan. 

I själva verket är det inte fråga om några sjöar. Det är bara jokken som brer ut sig. Vi vadade åter över jokken och slog upp vårt tält på andra sidan.

Det vimlade av lämlar i fjällen denna säsong. dagligen blev vi utskällda. Den här krabaten hjälpte oss att packa ihop tältet.

Två gånger tidigare har jag vandrat norrut från Valfojåkka och sedan fortsatt mellan Stuor Doaresoaivi och Unna Doaresoaivi.

 

Båda gångerna var tanken att göra en sväng österut i akt och mening att dels titta på de rengärden och eventuella byggnader som är markerade på de äldre versionerna av BD 6:an mellan Dotnjaranjavrrit och den kilometerstora sjön västerut, och dels nära Satnjarascorrus topp 1180. Av olika anledningar blev inte detta av. Men i år skulle det äntligen ske. Jag blev något förvånad när jag betraktade min nyinköpta tyvekkarta över området. Där fanns inga markeringar om samisk verksamhet mellan de båda sjöarna. Uppe på Satnjarscorru fanns emellertid FLER markeringar än på den gamla BD 6:an.

När vi svängde in mellan Dotnjaranjavrrit och den stora sjön i väster hittade vi mycket långa rester av stenlagda renhagar. Här har det slitits! 

I samband med en lunchrast i detta område började molnen sänka sig och sikten blev allt sämre. Detta gjorde att vi kände oss nödsakade att strunta i de eventuella lämningarna uppe på Satnjarascorru, så istället för att svänga ytterligare österut styrde vi våra steg mot nordväst och slank ner i Hoiganvaggi öster om Jorba Gearbil.

Nere i vaggen kom vi under molnen ett tag. Vi vadade jokken precis vid utloppet i Hoiganjavri. Förra året var det omöjligt. Då var vi tvungna att söka oss ett par hundra meter längre västerut. Dessutom drabbades vi av ett fruktansvärt åskväder den gången -http://www.utsidan.se/blogs/majjens/19073.htm. Det slapp vi denna gång.

Efter kort rast vid renvaktarstugan i Hoiganvaggi rundade vi Alip Duvrras på nordvästsidan och fortsatte upp till den namnlösa sjön som ligger mellan  glaciärsjön 1115 och sjön 1057. 

Här hittade vi en acceptabel tältplats vid sjöns östra del. Tanken var att jag dagen därpå - äntligen - skulle få komma upp på Gorsacohkka och titta ner på glaciären.

En förväntansfull vandrare.

Men vädret lovade inte gott. Efter att först ha visat tecken på att klarna upp tätnade molnen igen och under natten regnade det tidvis mycket intensivt. Klockan halv fyra på efternatten tittade jag ut. Då slog små små droppar mot mitt ansikte. Jag började så sakteliga tänka ut en alternativ plan. Men när klockan blivit 6 hade taket höjts en hel del.

Morgonen var kall men vädret fortsatte att stadigt förbättras. Tältet var emellertid rejält blött. Vi beslutade därför att vi helt enkelt skulle flytta tältet uppför den första branten åt nordost. Då skulle vi ju samtidigt slippa göra denna stigning ytterligare en gång.

Vi vandrade alltså uppför branten nordost om sjön 1057 och slog upp tältet i stenskravlet nära den jokk som rinner åt NO ner i Gorsavaggi. Nu hade den mesta molnigheten försvunnit. Vi packade ner vad vi ansåg oss behöva i en gemensam ryggsäck som vi sedan turades om att bära. Och så bar det upp mot Gorsacohkkas topp 1554.



Vi hade tänkt oss att fortsätta från topp 1554 fram till 1542 - det ser mycket lätt ut på kartan - men det visade sig vara för svårt. Vi möttes av en hel del branta stup.

Vi var - glädjande nog - inte helt ensamma där uppe. Ett par fjällpipare förberedde sig för färden söderut genom att njuta av utsikten. Eller...?

Efter att ha njutit - länge - uppe på Gorsacohkkas topp vände vi sakta neråt, tillbaka mot tältet. Det hade hunnit torka, så vi packade ihop och fortsatte vandringen österut. Via topparna 1311 och 1223 lät vi oss sedan fångas in av den långa raden småsjöar som vi sedan följde norrut.

Här har Vem ätit Vad? Räv och ripa kanske?

Genom att följa dessa små sjöar mellan topparna 1223 och 1300, kommer man fram till det ultimata området för nedstigning i Gorsavagge. Jag menar inte att detta är den lättaste platsen att ta sig ner, för den hittar man längre österut, där den föreslagna färdvägen från Abiskojaure till Gorsavagge är utritad på kartan. Nej, det jag pratar om är den vackraste nedfarten.

Detta är den vackraste plats jag känner till. Att stå uppe på Darfalcorru och blicka ut över Kebnekaisemassivet är kanske mer dramatiskt och utsikten från Skierfe är... ovanlig och mäktig, men ingen plats jag känner till är mer inbjudande än just denna.

Detta blir än tydligare när man sänkt sig ner halvvägs. Då öppnar sig nämligen de inre delarna av dalgången...

Man siktar ner mot stugan, men får vara beredd på att man tvingas svänga längre västerut då och då.

Här skymtar man Gorsavaggestugan.


Vi hade en smått magisk observation av rovfågel under vår nerfart i Gorsavagge. Det började med en jaktfalk som flög över oss. När vi stannade till och följde den med blicken såg vi först en fjällvråk och sedan en tornfalk. Alla dessa flyttade sig när en enorm havsörn plöjde sin väg fram längs dalgången. Ungefär samtidigt hörde vi ett antal korpar, så vi misstänkte att det fanns något dött djur i sluttningen. Vi upptäckte dock inget sådant och när vi kom längre ner fanns inga rovfåglar i synfältet. 

När jag fann denna växt - under vår nedstigning i Gorsavagge. - var jag innerst inne helt på det klara med att det antingen var en kantljung som det var något fel på, eller också var det en riktig raritet som jag aldrig sett tidigare. Efter att ha tagit kontakt med fanerogambotanikern Thomas Karlsson på Naturhistoriska Riksmuseet, fick jag följande mejl:

"Det är ett svampangrepp på kantljungen som har orsakat dessa stora och färglösa blad. Svampen som har framkallat gallbildningen heter Exobasidium hypogeum. En släkting till svampen framkallar lingonsvulst, röda och uppsvällda blad på lingon - det ser man rätt ofta även här i södra Sverige
Bra bild! Vänliga hälsningar,
thomas"


Ingenstans i den svenska fjällvärlden finns ett halare vad än det vid Gorsavaggestugan. Det är varken djupt eller strömt, men fyllt av stenar med såphalt glaciärslam.

Efter en välbehövlig rast vid Gorsavaggestugan fortsatte vi längre in i dalgången medan vi letade lämplig tältplats. Efter endast något hundratal meter hittade vi vad vi sökte.

 

Vi vaknade i solgass. Inte bra. Vi tänkte vandra längst in i Gorsavaggi och sedan höja oss 600 meter precis väster om Guoblacorru. Under den stigningen har man oftast inte tillgång till vare sig vatten eller skugga. Jokken ligger svåråtkomlig nere i en ravin och solen skulle komma att steka från en i det närmaste molnfri himmel.

Vi fortsätter in i dalgången...

...och påbörjar uppstigningen.

De allra sista höjdmetrarna är besvärligast, men när man väl kommer upp blir man rikligt belönad. Den namnlösa sjön - ofta delvis istäckt - och den vackra jokken som rinner över och runt härliga stenhällar, inbjuder till lunchpaus och kanske ett bad. Man är VARM när man kommer upp.

Vy bakåt mot Gorsajökeln.

Efter lunch var det dags att söka sig mot Gearggevaggi (i fortsättningen Kärkevagge). På min första vandring i dessa trakter slumpade det sig så att jag gjorde ett vägval som ledde mig fram till vad som måste vara en av de häftigaste platserna för att titta ner i Kärkevagge. Om man lyckas välja "den rätta vägen" så kommer man fram till en fyrkantig sten - cirka en kubikmeter stor. Precis bakom den börjar sydbranten ner i vaggen. Utsikten kommer mycket plötsligt och man blir helt förstummad av allt det vackra och storslagna.

Flera gånger sedan dess har jag letat efter samma väg utan att finna den... förrän nu! Nyckeln ligger i att hålla höjd.

Sikta till vänster om denna driva.

Det är lockande att ta närmaste vägen till vaggen, men då kommer utsikten sakta krypande närmare och man hinner vänja sig. Om man istället tar en liten omväg och försöker hålla 1320-metersnivån mot VSV så väntar en fantastisk överraskning.

På min första vandring i dessa fjäll hade jag bestämt mig för att ta mig ner i Kärkevagge. Det lyckades, men blev den mest dramatiska upplevelsen jag haft i de svenska fjällen. Ni kan läsa om den nedstigningen här.

Ända sedan dess har jag varit fast besluten att göra nedstigningen igen - men på ett säkert sätt. Vid tre tillfällen har jag stått på kanten och funderat över om jag skulle ta mig ner, men samtliga gånger har vädret satt käppar i hjulet. Detta är inget man ger sig på i dimma eller regnväder.

Men i år fanns inga hinder - och vi lyckades.

Det är dit ner vi ska - ner till tältlägret i bild.

Nyckeln till framgång är att man gör nedstigningen i två långa etapper. Den första delen handlar om att gå på skrå på sjöns östra sida, från vaggens sydöstra spets ner mot den bergsknalle som finns rakt norr om sjöns nordöstra spets. Här börjar del två i och med att man gör "helt om" och sänker sig vidare söderut. När man sänker sig ner mot knallen ska man inte sikta på dess topp utan på basen.

Bergsknallen syns tydligt på kartan. På bilderna nedan syns den i bildens högerkant respektive mitt..

När man har tagit på sig ryggsäcken och är i färd med att starta nedstigningen så ser det ut som om man får svårigheter på en gång. Till höger syns nämligen en mycket stenig ravin. Den innebär dock inga stora problem om man bara håller ordentlig höjd. Man ska vara så långt från kanten att man inte ser sjön.

Här har "del 2" av nedstigningen börjat.

MÅNGA människor vandrar in i Kärkevagge på någon av de båda stigarna norrifrån. Relativt få står nog och tittar ner i vaggen från sydost. Ännu färre är givetvis de som dessutom få njuta av att befinna sig "in beteween". Att det var väl värt de trötta knäna var såväl Skribenten som Ornitologen överens om. Utsikten och nedstigningen ner i Kärkevagge var denna vandrings höjdpunkt.

Nere i dalgången valde vi snart att lämna stigen för att söka oss ner till jokken. Denna följde vi sedan till strax norr om forskningsstationen, där vi slog upp vårt tält. Vädrets makter hade varit med oss - igen.

På kvällen poserade denna fjällvråk strax intill vår tältplats.

Både år 2004 och 2005 passerade jag Harpasset (övergången från Guoblavagge till Latnjavagge) utan att uppfatta det som något annat än en stenig och besvärlig brant. Två år senare var jag i trakterna för tredje gången. Jag och vandringskamrat T var på väg från Låktatjåkkastugan till branterna ovanför Kärkevagge för att njuta av den fantastiska utsikten ner till Trollsjön och dalgångens stenlabyrinter. När vi närmade oss de högsta delarna av Guoblacorrus norra utlöpare (1391) sätter vi oss ner för att ta en paus. Vi låter blickarna vandra österut, över Guoblavagge och vidare in bland bergen på andra sidan...

- Titta! Där är ett tält, säger T. Det tar ett tag innan jag hittar det, för jag letar helt enkelt på fel ställe. Jag VET ju nämligen att det inte kan finnas någon tältplats där.

Nästa dag ska vi vandra vidare till Latnjavagge, så vi försöker memorera tältplatsens läge. Den verkar ju ligga precis där vi tänkt gå - vid Harpasset. Och det gjorde den! Mot alla odds har där bildats en liten men helt fantastisk tältplats, lite undangömd, så man ser den inte från leden. Det passade inte tidsmässigt att övernatta där den gången, men jag  visste att någon gång... Sedan dess har jag passerat Harpasset på alla mina vandringar i området, men inte någon gång har det passat... förrän nu...

Det var onekligen med ett visst vemod vi lämnade Kärkevagge. Gårdagens upplevelse satt fortfarande i magen när vi letade upp den östra stigen och följde den norrut.

När vi stötte på stigen som leder upp till Låktatjåkka följde vi den upp till stugan. Vädret var fantastiskt, men precis när vi kom upp till fjällstationen drev dimman in.


Vi kostade vi på oss två våfflor var med västerbottenost kompletterat med en god IPA. Eftersom vi bara hade 2-3 km kvar till Harpasset, stannade vi ganska länge och njöt av miljön i stugan.


Vandringen söderut mot Harpasset blev mycket behaglig. Molnen kom och gick. Efter en knapp timme stod vi högst uppe på Harpasset och mina båda medvandrare stirrade sig storögt omkring. Var skulle vi tälta? Svaret var: Cirka 50 meter härifrån. Inom synhåll men ändå osynligt.

Var skulle vi tälta?

Här!

Efter att med stor häpnad ha upptäckt vilket litet paradis i miniatyr som dolde sig helt nära, utbrast Ornitologen: - Det här har du planerat bra, farsan.

Jag tror att den kommentaren innefattade allt från utsikterna från Gorsacohkka via Gorsavaggi, Kärkevagge och god mat i Låktatjåkka till denna underbara lilla tältplats ovanför Guoblavaggi.

Forskningsstationen i Latnjavaggi

Nästa dag följde vi stigen ner genom Latnjavaggi, men strax innan kanten till Gorsavaggi - precis där stigen gör en plötslig sväng västerut, över vattendraget - svängde vi istället österut och följde till en början kanten ner mot Gorsavaggi. Vädret var behagligt att vandra i - ganska svalt och med moln som kom och gick.

Utsikt ner mot Kårsavaggestugan

Det var ju ett fantastiskt lämmelår...

Frippes fall

Nästa mål var givetvis Frippes fall. Det ligger mellan de två små sjöarna 1 km SV Latnjacorrus östliga utlöpare 1297. Vädret var dock sådant att någon dusch inte var aktuell. Det blev med andra ord enbart B-diplom till mina båda medvandrare.

Efter lunch vid fallet vandrade vi vidare österut och rundade Slåttatjåkka. Av någon anledning kom vi alldeles för lågt och var tvungna att klättra en hel del för att komma fram till Linbanan.

Nedfärden började i moln och dimma, men ganska snart hamnade vi under molnen och kunde njuta av nedfärden.

Trots att vi nu var nere i civilisationen väntade fortfarande en av vandringens riktigt stora överraskningar på oss. Precis när vi svänger in på gårdsplanen framför fjällstationen reser sig minst 150 personer och applåderar oss. Flera fotoblixtar ljungar! Vilket mottagande! Det tog en kort stund att förstå vad som hände... Fjällräven Classic! 

De trodde vi var deltagare. En gentleman försökte ganska envist och kraftfullt leda in oss i någon sorts sekretariat, och det blev en liten dragkamp innan vi lyckats övertala honom att vi inte ville dit.

Avslutningsvis några av Ornitologens fågelbilder.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-09-23 18:43   Wolf25
Betygsätt gärna: 5
Bra skrivet som vanligt.
Hoppas att det blir fler vandringar.
 
Svar 2013-09-23 22:01   Håkan Friberg
Tack ska du ha. Även om jag fortfarande håller på att kurera min onda rygg från sommarens Sulitelmatur, så är jag övertygad om att det blir fler vandringar. Just nu är jag dock lite mätt på Abisko. Men det är klart... skulle det dyka upp någon som gärna vill ha en guidad tur i trakten så är jag inte nödbedd. Jag kan inte tänka mig ett bättre område för en förstatur med vägvisare. Sen är man fast.
 
2013-09-23 19:03   HotIce_Flash
Betygsätt gärna: 5
Många fina bilder!
 
Svar 2013-09-23 22:02   Håkan Friberg
Vandrar man i sådan natur och har en digitalkamera med stort minne och reservbatteri... ja, då måste några bilder bli bra. Det är svårt att misslyckas. :-)
 
2013-09-23 21:56   Karolina P
Betygsätt gärna: 5
Å så underbart det ser ut. Helt fantastiska bilder. Sitter här med en plågsam fjällabstinens nu...tack så mycket ;-)

Försöker i tankarna febrilt följa efter i era fotspår. Turen ni gjorde vill jag nästan kopiera. Tyvärr så är vi i flyttartagen och alla kartor är nedpackade i någon kartong som jag tyvärr inte har en aning om vart den är. Om du har tid och lust så skulle jag bli evinnerligt tacksam för en kartbild med inritad vandringssträcka. Om inte så får jag väl gå och fundera&fantisera tills dess kartorna dyker upp igen ;-)

Och du, inte ska det vara sista gången du vandrar där! Det verkar ju vara ett område med många överraskningar kvar...
 
Svar 2013-09-23 22:06   Håkan Friberg
Tack för en mycket glädjande kommentar! Nu ska jag ut i skogen några dagar och sen är jag borta över helgen, men sedan ska jag se om jag kan fixa en karta.
 
Svar 2013-10-13 10:49   Håkan Friberg
Nu har jag lagt upp ett färdspår.
 
2013-09-23 22:37   LRC
Jag gick själv Katterjokk-Unna Allakas förra månaden och visst är det en säregen sträcka. Tältade vid det övre vadet som såg tämligen enkelt ut, men valde sedan det mellersta för att få en kortare sträcka.

Ett påpekande dock: STF har inte haft ansvar för lederna sedan 70-talet - det är Länsstyrelsen som sköter dem på uppdrag av Naturvårdsverket.
 
Svar 2013-09-26 20:34   Håkan Friberg
Tack för påpekandet. Det vet jag ju EGENTLIGEN :-)
 
2013-09-23 23:20   OBD
Kul att läsa igen. För visst har du skrivit detta i tidigare blogginlägg?
Utmärkt text och fina bilder! Jag har gått vissa av de delar du beskriver och funderar så smått på att besöka området fler gånger. Kanske blir det nästa år. På tåget hem från årets besök i Sarek sade min medvandrare: "Du, nästa år vandrar vi i Abiskofjällen tycker jag." Din text och dina bilder ökar verkligen intresset för att vandra i Abiskofjällen nästa år.
 
Svar 2013-09-26 20:37   Håkan Friberg
Visst har du läst det mesta av detta tidigare. Anledningen att jag har gjort artiklar av en del av mina blogginlägg är helt enkelt att de blir lättare att hitta. Jag tror också att jag delvis hittar andra läsare när jag sätter ihop en artikel än när jag skriver i bloggen.
 
2013-09-24 11:21   JPE
Betygsätt gärna: 5
Haha - jag har en bild på exakt samma kängor på exakt samma plats från 2011. Fantastiskt att de har stått kvar i två år!

Vilken härlig tältplats vid Harpasset, det är inte utan att man blir sugen på att ta sig till det området igen, inte minst för möjligheten att ta sig ner i Kärkevagge söderifrån. När man står vid Trollsjön ser det milt uttryckt knivigt ut.
 
Svar 2013-09-26 20:44   Håkan Friberg
He he - det hade ju varit kul... men det här utspelade sig faktiskt år 2011. :-)
Nedstigningen i Kärkevagge är samma känsla som när jag såg Rapadeltat från Skierfe första gången. Det är såå mäktigt.
 
2013-09-24 13:13   npeter
Betygsätt gärna: 5
Mycket läsvärt om en rutt som verkar superintressant! Jag vill också försöka gå i era fotspår, så en karta skulle uppskattas mycket! Fantastiska bilder också!
Stort tack!
 
Svar 2013-09-26 20:46   Håkan Friberg
Tack för en mycket positiv kommentar. Inget skulle glädja mig mer än att locka ut någon i dessa trakter. Jag lovar att försöka ordna en kartbikld, men det kommer att dröja ett tag för jag har rätt mycket att stå i just nu. Men jag återkommer.
 
Svar 2013-10-13 10:50   Håkan Friberg
Nu har jag lagt upp ett färdspår.
 
2013-09-24 15:47   Victor Almgren
Betygsätt gärna: 5
Underbar färdberättelse som tog mig tillbaka några år då jag gick min första fjällvandring; från katterjåkk till Unna Allakass vidare upp i hoiganvaggi och över fjället in i kårsavagge. Frambringade många trevliga minnen, måste nog planera in en vandring i området till nästa sommar!
Likt er fick vi en drös applåder och ingen kunde förstå varför, tror inte dem applåderande personerna heller förstod då det var dag 2 av fjällräven classic och två farsor kommer in med varsin unge på 13 år. (kan även tilläggas att det var 2v packning vi släpade på.)

PS. Jag var en av ungarna DS :)
 
Svar 2013-09-26 20:48   Håkan Friberg
Tack för en härlig kommentar. Men du gör mig nyfiken: Vilket år var det du gick denna tur?
 
2013-09-24 21:58   dHANScan
Betygsätt gärna: 5
Fjällabstinenser - ja! Jag gillar ditt mix av nytt och minnen, inslag av allt från fauna. flora, målare, mat, gräddställetipps - och inte minst mycket vackra foton.
 
Svar 2013-09-26 20:51   Håkan Friberg
Tack för en mycket glädjande kommentar. Jag har ibland fått lite kritik för att jag jag är för mångordig/långrandig. Det kanske jag är ibland. Svårast tycker jag faktiskt att valet av bilder är. Jag tycker själv att jag tar med lite FÖR mycket. Jag vill visa ALLT.
Då är det gott att få en kommentar som din. :-)
 
2013-09-25 16:16   Anders_sthlm
Favorit i repris. Det låter väl nått det.
Jag tror inte någon har lagt ned så mycket på att just vandra här som du Håkan. Det verkar vara din led det hela.
Samtidigt har just du spridit och delat detta med dina nära och kära.och nött in den genom att alltid återvända till området. om och om igen., och vi läser och läser, och förundras över hur du går upp och ned på trötta knän och pustar..och sedan samma visa igen, och om igen..år efter år. Vi läsare får inte heller nog!
Det är nog det som kanske kallas kärlek när man aldrig blir klar med något. När man aldrig får nog. När man nästan stupar eller storknar av trötthet.
Sitta på trappan där Latnjajaures vetenskapsstation, äta kex och språka med någon botaniker..
äta våfflor uppe i Låkta’...
och att bli vän med dimman och blockhaven. i Harpasset..
Även om du vandrar där femtioelva gånger kommer vi nog älska detta lika mycket.
Det finns ingen ‘sista gång’ det finns en nästa gång.
 
Svar 2013-09-26 20:58   Håkan Friberg
Jag känner att ett stort leende - eller till och med flin - sprider ut sig över mitt ansikte när jag läser din kommentar.
Det är som du skriver. Det är något här som drar mig tillbaks om och om igen. Bästa betyget till området är nog att jag faktiskt sätter ord på det varje gång jag varit där. Andra områden som jag vandrat i måste jag inte alltid berätta om i skrift, men här blir jag tagen varje gång. Och det är ett fantastiskt område att ta med sig förstagångsvandrare. Det innehåller så mycket. Det är omväxlande till svårighetsgrad och vad gäller synintryck.
Och inte minst .- man kliver av tåget, går några hundra meter så är man på fjället.
Så du har nog rätt: Det finns ingen sista gång - det finns en nästa gång.
Tack.
 
2013-09-27 10:54   tunsta
Betygsätt gärna: 5
Vackra bilder,jättebra berättelse.
 
Svar 2013-09-27 14:27   Håkan Friberg
Tack ska du ha. Jättebra kommentar. :-)
 
2013-09-28 22:40   zebmacahan
Betygsätt gärna: 5
Tack för en fantastisk berättelse. Fina fågelbilder!
 
Svar 2013-09-29 01:19   Håkan Friberg
Tack för en fantastisk kommentar!
Tack för en fantastisk kommentar!
 
2013-09-30 04:40   Victor Almgren
Svar på tidigare kommentar:
2008 var året och det var lågt vattenstånd vid Valfojåkka vadet, vilket var tur då det var mitt första vad. Underbara bilder från nedgången i Gorsavagge. Låga moln gjorde att vi inte hade mycket till utsikt, men det belönades med en underbar morgon utan ett moln i sikte och en bris som höll myggen borta :)
 
2013-09-30 18:41   mummli
Betygsätt gärna: 5
Det här var väldigt underhållande, tack så mycket för många fina bilder, det är många ställen man vill besöka framför allt nedstigningen till den fantastiska sjön
 
Svar 2013-09-30 18:57   Håkan Friberg
Hej Ingemar och tack för en glädjande kommentar. Ett alternativ till att vandra ner i Kärkevagge från ovan, är förstås att gå nerifrån och upp. Det är givetvis tungt, men det är lättare att hitta rätt väg.
 
2013-10-01 08:56   seobserver
Betygsätt gärna: 4
Riktigt bra och fina bilder, tack.
 
Svar 2013-10-01 09:06   Håkan Friberg
Tack själv och väl bekomme.
 
2013-10-01 13:49   Loijzan
Betygsätt gärna: 5
Härlig läsning och fantastiska bilder! Såååå sugen man blir på en fjälltur nu. :)
 
Svar 2013-10-01 15:08   Håkan Friberg
Du får stoppa in ett litet vinteräventyr. ;-)
Jämtland rekommenderas.
 
2013-10-03 13:42   avslutad210712
Vadet (eller vaden) vid Valfojåkka är mycket diskuterade. Tyvärr missas det enklaste alternativet eftersom det inte är utritat på kartan. Strax nedanför fallet vid vindskyddet breder jåkken ut sig och bildar ett halvbrett grunt vad som i alla fall när jag vadade där bara var "klafsa över".

Betygsätter inte eftersom jag bara kom fram till vadet :-)
 
Svar 2013-10-03 19:06   Håkan Friberg
Jag har gått över det vadet åt andra hållet ett par gånger. Det är inga problem. Däremot tycker jag att det ser mycket besvärligt ut - både på kartan och när man tittar över sjön på plats - att ta sig förbi det branta stenskravlet på norra sidan av sjön. Har jag fel?
 
2013-10-13 10:48   Håkan Friberg
Nu har jag lagt upp ett färdspår här på utsidan över turen. Man behöver växla mellan kartan (kryssa i terrängrutan) och satellitläge för att se ordentligt.
 
2013-10-13 21:55   Karolina P
Tack för färdspåret!
 
Svar 2013-10-14 06:27   Håkan Friberg
Väl bekomme! Hoppas att du får glädje av det.
 
2013-10-17 16:30   davst
Betygsätt gärna: 5
Tack för spännande läsning och finfina bilder, Håkan! Men vilket mysterium med kängorna, de ser ju tämligen oförstörda ut. Kanske en installation? :-)
 
Svar 2013-10-17 17:06   Håkan Friberg
Tack för din glädjande kommentar! Du må tro att jag funderat över kängorna. Även i verkligheten såg de mycket fräscha ut. Tanken med installation har slagit mig. Det måste ligga en intressant historia bakom.
 
2013-10-21 15:35   npeter
Tack för färdspåret! Hoppas nu bara att det blir tid för denna rutt nästa sommar!
 
Svar 2013-10-21 16:39   Håkan Friberg
Varsågod. Den som väntar på något gott... :-)
 
2013-10-31 08:40   avslutad210712
Har inte varit inne på Utsidan på ett tag så svaret dröjde lite. På frågan om det är svårt att passera Valfojaure på "fel" sida så var jag lite kluven till den vägen eftersom Grundsten nämner en svår passage någonstans efter bergskanten. Det jag minns är att det på ett ställe var lite klurigt att ta sig förbi men vi gick ner till vattenbrynet och gick förbi nedanför den brantaste delen och det gick hur enkelt som helst.
 

Läs mer

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.
Utsidan har testat fem olika vandringsskor.
Njut av hösten på någon av vandringslederna runt om i Sverige. Kanske hittar du en ny favorit i listan?

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg