Färdbeskrivningar från Sarek, Padjelanta, Sulitelma och angränsande delar i Norge.

Gjorde min första längre fjällvandring i september 1979. Det var en ensamvandring i Sarek. De följande 18 åren (ofta ensam - ibland med vänner) var det Sarek och Kebnekajsefjällen som lockade. Förmodligen för att det var där dom högsta topparna fanns. Först 1998 fick jag upp ögonen för västra Padjelanta och Rago och gjorde en vandring söder, väster och norr om Virihaure och Vastenjaure. Den vidsträckta utsikten, avsaknaden av leder och glaciärlandskapet fick mig att återkomma år efter år. Jag var ute i 17 dagar under en vandring utan att se en människa annat än första och sista dagen. Man kunde gå i sina "penséer" dag ut och dag in och bara "vara sig själv" - ja, till och med förlora sig själv i nuet, då det öppna landskapet ger en känsla av frihet, upprymdhet och samhörighet med naturen. Från topp 1663 på norska gränsen kan man se Lofoten 170 km bort. Det är längre än om man kunde se Gävle från Kaknästornet i Stockholm...

Användarnamn: hansnydahl

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Litteratur, Navigering, Bär & svamp, Foto, Svenska urskogar, istidsformationer.

Mer på profilsidan


Suorva till Skanátjåhkkå

Jag vandrar från Suorva till Alep Niendojågåsj svämkägla där jag slår läger för att nästa dag göra en dagsutflykt till toppen av Skanátjåhkkå - en topp som jag länge velat besöka.

3:e augusti.

Karta med GPS-spår dag 1.

Från parkeringen strax bortanför Suorvadammen är det 500 meter att gå innan man kommer till ingången till det avspärrade dammområdet. De första 4 kilometrarna förbi Suorvadammen är väl inte så inspirerande, men det är asfaltväg som man passerar snabbt.

Jag har startat och slutat vandringar här ett antal gånger, men det var 30 år sedan jag senast var här.

Suorvadammen.

Efter att ha passerat de två dammarna och några rengärden letar jag förgäves efter början av den stig som finns på karta. Det visade sig att kartan inte stämmer med verkligheten. Eftersom det fanns mobiltäckning kunde jag se exakt var jag befann mig och följde en otydlig stig från den plats där stigen skulle ha börjat (violett spår i kartan). Jag hamnade i ett stort komplex av nya rengärden som inte finns markerade på kartan. Det syntes att några hade gått före mig då det fanns ett nedtrampat spår genom den höga växtligheten, men de hade till slut tagit sig ut ur gärdena. Med hjälp av appen "Min karta" i mobilen lyckades jag till slut navigera mig fram till stigen genom skogen.
 
På tillbakavägen några dagar senare följde jag rätt stig (rött spår) ända ner till vägen. De två rengärden som stigen passerar var öppna och stigen hade markerats med röda halsband avsedda för renar. Vet man bara var stigen börjar är det hur lätt som helst att hitta den.

Flygfoto med GPS-spår över hur stigen går - rött spår. Violett spår visar hur jag irrade omkring dag 1 innan jag fann stigen.

På flygfotot kan man se att rengärdena expanderat. På kartan ser man att den markerade stigen inte stämmer med den riktiga stigen. Ett halvdussin vandrare jag haft kontakt med har haft samma problem som mig, vilket fått mig att ta upp problematiken.

Observera: I efterhand har jag fått veta att det hänger "röda ringar" på träden från dammen och frammåt. Jag såg nog bara en av dessa och tänkte att det hade med rengärdena att göra eftersom de används som halsband för renar. Men de används även som markeringar för början av stigen mot Sarek.

4:e augusti.

Tältplatsen dag 1 ligger intill en jokk som kommer från norra sidan av Vuosskelvágge. Det hade regnat lite under natten men det började klarna upp redan tidigt på morgonen.

Sjöarna är Jiertájávrre närmast och Gårtjejávrre.

Enligt planeringen ska jag idag gå fram till Alep Niendojågåsj svämkägla nedanför Skanátjåhkkå. Där borde det gå att hitta en tältplats som utgångspunkt för morgondagens topptur.

Två jokkar måste vadas - Njavvejågåsj och Lulep Niendojågåsj. Ingen av jokkarna ska vålla några problem, även om den förra kan kräva att man letar upp ett lämpligt vadställe.

Karta med GPS-spår dag 2.

Ganska snabbt blir stigen otydlig men eftersom sikten är god är det inga problem med att välja väg. 

Gul parasollmossa ser man inte varje dag.

Vid Njavvejågåsj väljer jag att leta upp ett bredare vadställe då vattnet är ganska strömt där jokken är smalare. Vadstället syns i bilden - ett lätt vad som inte var mer än knädjupt.

Vadställe över Njavvejågåsj med Njavvetjåhkkå i bakgrunden t.v.

Efter vadet får jag klara mig utan stig då jag inte hittar igen den, men det spelar ingen roll då man går över lättvandrad och trevlig fjällhed.

Njavvebuollda strax norr om Njirávjågåsj. Vy mot Ähpár.

Närmare Njirávjågåsj kommer stigen tillbaka, men den går för högt upp när man kommer till jokken som ligger djupt nedskuren i en ravin. Jag tar mig ner till ravinens slut där jag enkelt tar mig över Njirávjågåsj på stenar.

Här gör jag ett misstag och går för högt upp när jag inte hittar stigen. Jag hamnar i ett blött område med besvärligt vide och får kämpa mig fram några hundratal meter innan det åter blir lättframkomlig mark.

Vy mot Sluggá i öster.

Vid Lulep Niendojågåsj inser jag snabbt att dagens andra vad är ett ofrånkomligt faktum. Jag ser några vandrare som tar sig långt nedströms för att hitta ett vadställe och de hamnar i besvärligt vide innan de slutligen tar sig över jokken. Sådana övningar intresserar inte mig och jag väljer att vada en kortare sträcka i starkt strömmande vatten. Ofta ser det värre ut än vad det är, även om det omvända ibland kan vara sant.

Det extremt alpina Ähpár med Ähpárjiegŋa och Ruopsokjiegŋa.

Utsikten mot Ähpar med sina gnistrande glaciärer och Liehtjitjávrre i förgrunden tar nästan andan ur mig.

Vid Alep Niendojågåsj hittar jag en fin tältplats nära en av dess fåror och tar genast itu med lägersysslorna. Stigen går närmare 100 meter nedströms och ännu sent på kvällen passerar en ström av vandrare på väg mot bron över Guhkesvákkjåhkå. Det är tydligt att Sarek lockar. Jag kommer dock att hålla mig utanför nationalparksgränsen ännu en dag.

Tältplatsen på Alep Niendojågåsj svämkägla.

5:e augusti - Skanátjåhkkå.

Jag vaknar till en strålande morgon och den planerade dagsutflykten till toppen av Skanátjåhkkå ser ut att kunna förverkligas under de bästa av förutsättningar. Med ett brett leende gjorde jag mig snabbt i ordning då det gäller att "smida medan järnet är varmt", med tanke på Sarekvädrets ombytlighet.

Jag förväntade mig inga anmärkningsvärda svårigheter frånsett stigningen på 940 meter.

Karta med GPS-spår dag 3.

Det enda lite branta partiet var ett 40-tal höjdmeter just i början av uppstigningen vilket kändes i lårmusklerna. 

Vy mot Ähpármassivet från cirka 1050 meters höjd.

Därefter blev det angenämare lutning upp till 1300 meter varefter terrängen blev flackare men stenigare.

Liehtjitjávrre och Ähpármasivet. Längst t.v. Niendooalgge 1005.

Nästa bild visar deltat i Liehtjitjávrre som Guhkesvákkjåhkå bildar av allt slam (silt och mjäla) som följer med glaciärvattnet. Det påminner om en mindre version av Lájtávrredeltat. Längst upp i bild rinner vattnet från Vuojnesluobbala in i Liehtjitjávrre och bilden visar de två största av Sijddoädnos tillflöden.

Deltat i Liehtjitjávrre.
Sänkan som Alep Niendojågåsj flyter igenom. T.v. toppen 1505 och i mitten Skanátjåhkkå.

Det var fuktigt i sänkan som Alep Niendojågåsj rinner igenom vilket fick polarullen att trivas. 

Polarull nedanför toppen 1505 på södra sidan av Skanátjåhkkå.

Glaciärresterna (möjligen har det varit en permanent snölega) norr om toppen 1505 är nu mindre än en meter tjocka. De kan vara borta redan efter nästa sommar och då försvinner vattnet i Alep Niendojågåsj.

Glaciärresterna norr om toppen 1505. I mitten syns Niendotjåhkkå.
Ähpármassivet sedd från sydöstra sidan av Skanátjåhkkå, 1600 m ö.h.

Jag gick inte rakt mot toppen av Skanátjåhkkå utan höll mig parallellt med Guhkesvágge för att få utsikt mot dalgången. Härifrån fick man bra överblick mot en av de formationer som inlandsisarna lämnade efter sig - en skvalränna.

Skvalrännor ser ut som breda diken som går nästan parallellt med höjdkurvorna. De bildades genom erosion där smältvatten strömmade längs kanten av den svagt lutande glaciären (det som var kvar av inlandsisen) som i slutet av istiden fyllde hela Guhkesvágge upp till skvalrännan. En skvalränna finns markerad i nästa bild.

Skvalränna nedanför Oarjep Sarekjiegŋa och Gasska Sarekjiegŋa.

Axel Hamberg tog en bild av samma vy år 1896 och skvalrännan syns även där. Med hjälp av Lantmäteriets flygfoton har jag uppskattat att Oarjep Sarekjiegŋa dragit sig tillbaka 1000 meter på 128 år.

Samma skvalränna på Axel Hambergs foto från 1896.

Namngivningen av områdets glaciärer och jokkar är lite förvirrande. Översatt till rikssvenska så rinner "Östra Sarekjokken" från "Södra Sarekglaciären", och "Västra Sarekjokken" från "Mellersta Sarekglaciären".

Gasska Sarekjiegŋa omgiven av Bucht-toppen, Sydtoppen, Stortoppen och Nordtoppen.

Sarektjåhkkå Stortopp är snart Sveriges näst högsta topp med sina 2089 m ö.h. eftersom toppglaciären på Kebnekajse sydtopp smälter bort några decimetrar för varje år.

Nästa bild visar ett panorama över norra sidan av Sarektjåhkkåmassivet. Jag stod nära toppen av Skanátjåhkkå. Det var en del motljus som påverkade bildens kontrast negativt. Lista över de i fotot numrerade topparna:

1  Vuojnestjåhkkå    1968    
2  Spijkka                     1982
3  Svarta Spetsen     1843
4  Áhkátjåhkkå         1983 (ej i Sarektjåhkkå)
5  Bucht-toppen       2030
6  Sydtoppen             2025
7  Stortoppen            2089
8  Nordtoppen          2054
9                                     1853
10 Várdastjåhkkå    1879
11 Gávabákte             1910
12 Gássatjåhkkå       1914
13 Såltatjåhkkå         1924
14 Kantberget           1860
15                                    1819
16 Suottastjåhkkå    1861
17 Niják                        1920
18 Sarekvárásj           1114
19 Várdasdievvá       1357

Panorama över Sarektjåhkkå massivet från Skanátjåhkkå.

Fotot finns i en större - 8000 pixlar bred - version här:

Panorama över Sarektjåhkkå.

Någon gång mellan 1895 och 1907 tog Axel Hamberg ett liknande panorama av Sarektjåhkkåmassivet från toppen av Tjievratjåhkkå (1420) som ligger 3½ km NV om Skanátjåhkkå.

Guhkesvágge & Sarektjåhkkå från Tjievratjåhkkå.
Fotograf: Axel Hamberg.
Norra Sarektjåhkkåmassivet och Áhkká. Hitanför Áhkká breder Gássaláhko ut sig.

Bilden nedan är taget med ett 200 mm teleobjektiv och visar Oarjep Sarekjiegŋa med Spijkka t.v. I mitten Svarta spetsen 1843 och Áhkátjåhkkå 1983 i Oalgásjmassivet.

Nästa bild visar toppröset på Skanátjåhkkå. Toppen befinner sig 1771 m ö.h. Det hade byggts ett till röse som syns längre bort mitt i bilden, men enligt min GPS låg det tre meter lägre.

Toppröset på Skanátjåhkkå - vy mot öster.

Kortare regnskurar kommer och går längre bort, vilket får mig att påbörja återfärden innan jag var helt klar med att undersöka omgivningarna. Jag vill undvika att gå på blöta lavbevuxna stenar för att minska olycksrisken.

På väg ner från Skanátjåhkkå. Nere t.v. toppen 1505.

Regnmolnen drar så småningom bort men då är jag redan halvvägs nere. Nedanför 1300 meter blir det mindre med sten och mer fjällhed och därmed lättare att ta sig fram.

Nedstigningen gick utan missöden. Efter att tidigare år några gånger ha varit nära otrevliga fall skärper jag till mig när marken blir besvärlig. 

Efter middagen testar jag för första gången "Vitargo Carboloader" som påstås ge en effektivare kolhydratladdning än andra typer av kolhydrater. Glykogendepåerna i benmusklerna är sannolikt på upphällningen, och om det går att åtgärda så kanske jag kan orka med en topptur även i morgon om vädret fortsätter vara bra. I så fall blir det en dagsutflykt till  toppen av Vuojnestjåhkkå på andra sidan Guhkesvágge. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2025-03-18 19:49   fowwe
Mycket trevligt att följa dig upp på Skanátjåhkkå. Jag har ju inte varit uppe på själva toppen, däremot "sniffat omkring" på lägre höjd ett antal gånger. Det är en ren fröjd att studera dina foton.

Den där ingången från Suorva är lurig innan man kommit på hur man ska gå. Vandrare prövar alla möjliga stigfragment och så skapas nya, vilseledande stigar. Dina kartor blir nu till god hjälp. De röda halsbanden tror jag markerar skoterstigen på vintern. På sommaren leder det in i blötmarker, vilket gör att sommarstigen lämnar halsbanden på vissa sträckor. På någon upplaga av Calazos tyvekkarta har de försökt att klargöra stigen och fått till det mycket bra. Både den äldre och nyare stigen finns med.
 
Svar 2025-03-20 19:34   hansnydahl
Skanátjåhkkå är en av de bästa utsiktsplatserna när det gäller vyer mot Sarek. Man har en förträfflig överblick av massiven Ähpár, Sarektjåhkkå och Áhkká och man kan se ett 20-tal glaciärer.

Gällande stigen från Suorva så börjar den inte riktigt på den plats som "Minkarta" anger. De röda markeringarna går bara fram till den första bron, cirka 650 meter från stigens början. Stigen är visserligen ibland blöt på grund av småbäckar som kommer ner från fjället, men den letar sig i regel runt rena blötmarker och är väl upptrampad fram till skogsgränsen.

Det var kul att jag lyckades välja din etablerade tältplats första natten, även om du inte var där just då. :-)
 
2025-03-19 11:45   OBD
Tack för ännu ett läsvärt och sevärt inlägg. Som vanligt jättefina bilder. Panoramat över Sarektjåhkkå massivet är underbart! Så fint med numreringen och namnlistan på topparna. Dina inlägg är säkert till stor hjälp för andra fjällvandrare.
Ser fram mot vad nästa dag har att erbjuda.
 
Svar 2025-03-20 19:17   hansnydahl
Axel Hamberg har i sin bok "Sarekfjällen" från 1922 ett panorama som täcker in Stortoppen till Niják taget från Stuor Stuodak (983). Jag lyckades tyvärr inte hitta fotot på Alvin för att kunna jämföra med hur det ser ut idag.

Nästa dag kom jag faktiskt upp på Vuojnestjåhkkå och för ovanlighetens skull var jag också lite social.
 
2025-03-26 13:57   smux
Tack för den fina berättelsen och bilderna. Jag har hittills mest sett sträckan mellan Gukkesvaggebron och Sourva som en transportsträcka och inte en tänkt på topparna bakom Niendo, uppenbart fel inser jag nu. Utsikten från Skanátjåhkkå är bedårande och läggs på listan över framtida tänkbara toppturer.

Från Sourva har jag gått upp en gång för flera år sedan, och då gick man som på din röda markering rakt upp genom hagen varefter skoterleden tog vid. Sedan dess har jag avslutat i Suorve tre gånger och hittar nu vägen ner utan problem, men som andra skriver sommarstigen avviker från diverse blötområden på skoterstigen flera gånger. De senaste åren har stigen inte heller gått rakt genom den nedersta hagen, utan följt stängslet på utsidan ner till stranden. De nya hagarna på din bild som du irrat runt kring i lila spår har jag inget minne av, kan de ha tillkommit efter mitt senaste besök i aug 2022?
 
Svar 2025-03-26 15:35   hansnydahl
Tack för återkopplingen!
Jag hade sneglat på Skanátjåhkkå i många år då det är uppenbart från kartan att utsikten mot Sarektjåhkkåmassivet måste vara bättre än från någon annan topp. Axel Hamberg var tidigt uppe på Skanátjåhkkå just för utsikten mot Sarektjåhkkå och alla glaciärer.

De nya rengärdena finns inte med på "Minkarta" så de är nog inte så gamla. Början av stigen ligger inte där kartan anger vilket kan vara förvirrande när man går efter en GPS. Nervägen från fjället var oproblematisk då stigen genom skogen och hagarna var väl upptrampad och tydlig.
 

Läs mer i bloggen

Vandring runt Skoarkki - 3

Sista delen av vandringen runt Skoarkki. Från Basstavágge tillbaka till Sitoälvsbron via Bielavallda, Snávvávágge, Rapadalen, "Höga vägen" och Aktse. Tid: 30:e juni till 4:e juli.

Jag börjar dagen med att gå upp i Soabbevágge i hopp om att molnen ska höja sig så att topparna syns. Redan efter mindre än 700 meter märker jag att molnskärmen i stället sänkt sig ytterligare och avbryter därför toppturen upp på Skoarkki.

Vandring runt Skoarkki - 2

Andra delen av vandringen runt Skoarkki. Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge. Tid: 27:e juni till 29:e juni.

Efterledet "vágge" som betyder "dal" eller "dalgång" antyder att Skájdásjvágge skulle vara någonting i stil med Basstavágge. Så är inte fallet då den mer är en typ av bergspass som slutar med en brant bergssida i söder (om man kommer från norr) nedför vilken man får lista ut bästa väg själv.

Vandring runt Skoarkki - 1

Första delen av vandringen runt Skoarkki. Från Sitoälvsbron mot Aktse och vidare norrut mot Vássjávágge. Tid: 24:e juni till 26:e juni.

För att komma till Sitoälvsbron kör man Kvikkjokksvägen (Länsväg 805) i 66,7 km från avfarten från E45. På skyltarna står det både "Seitevare kraftverk" och "Aktse". Från Kvikkjokksvägen till parkeringen vid Sitoälvsbron är det 20,5 km. 


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg