Äntligen var det dags för fjällvandring. Allting var packat.
Här kommer några matplaneringsbilder. Jag experimenterade 2017 med att torka mat och det var lyckat. Framför allt så var det gott och jag blev rejält mätt.
Andra fördelar med att "köra mitt koncept" är att det knappt blir något skräp.
Det man ser nedan är torkade grönsaker mm, som jag delat upp i portioner.
Jag hade torkat köttfärs, som även det fördelades i portionsstorlekar.
Nu till det smarta, om jag får säga det själv. Jag satte allt i fryspåsar, som jag fördelade per portion.
Det smarta är att bilden ovan visar 10 st måltider. Det man inte ser är de röda linserna eller snabbmakaronerna. Linserna har jag i en mindre glassburk. Pastan har jag i en plastpåse.
För lite extra energi så har jag dessutom med 2,5 dl rapsolja som jag spetsar middagarna med. en svätt olja i kokkkärlet...bra och enkelt.
Sedan har jag med mig salt, och det har jag i frukostgröten, lunchen och middagen. 2017 så glömde jag salt...det var inte kul.
Ok, det smarta då:
1. Jag kan packa dessa portionsförpackningar i en större kakburk, och fylla ut den rejält då jag har luft i portionsförpackningen.
2. Det blir väldigt lite skräp, då varje fryspåse innehåller två måltider (som jag kompletterar med lite annat)
3. Det blir väldigt lite (=inget alls) kladdigt skräp, då det inte kladdas alls.
4. När man packar och fyller ut kakburken så kan man packa ganska väl i burken. Det blir väldigt lite tomrum mellan påsarna.
5. Jag har ingen vacuummaskin som vacuumförpackar maten. Bara det ger följande fördelar:
- vacuumförpackad mat tar plats och kan inte packas lika smart som en följsam fryspåse.
- vacuumförpackad mat kan vara kladdig (fast det är en killgissning)
- Vacuumförpacka mat ger tungt skräp som dessutom tar väldigt mycket plats.
6. Förutom förpackningen så smakar min mat gott. Det är ren mat.
Jag åt detta till middag och även de flesta luncherna. Jag hade två olika måltider, så det blev en viss variation i alla fall.
Ok, nu till vandringen då.
Först var det buss hemifrån till Gullmarsplan, där Johans fru hämtade oss och körde oss till Arlanda.
Flyget tog oss till Oslo Gardemoens Airport, där vi skulle byta flyg. I väntan på flyget till Bodø så fikade vi och kollade kartan, (vandringskartan såklart).
Vi hade valt att flyga denna gång. Det skulle ta för lång tid att "på annat sätt" ta sig till Sulitjelma, där vandringen skulle börja.
Till slut satt vi på planet till Bodø Lufthavn.
Vi landade och hade en viktig sak att göra innan vi skulle kunna börja fjällvandra:
Skaffa gas till våra brännare.
Eftersom man inte får ha gasbehållare i bagaget så hade vi inte det. Vi tänkte köpa det i Bodö. Det skulle finnas på en bensinstation ganska nära flygplatsen. Jag skyndade mig dit, för att vi skulle hinna med tåget till Fauske.
Det fanns ingen gas där.
Jag gick tillbaka till Johan, och vi googlade så tummarna glödde...och kom fram till att de borde ha gas i Fauske.
Vi gick till tåget och åkte till Fauske.
Vi hittade inte gas som passade våra brännare. Under dagen lärde vi oss att det är vanligt i Norge att ha gasbehållare som punkteras, och inte har gänga. Nåja, skulle vi bli tvungna att byta brännare så fick det bli så.
Det började bli sent på dagen, så vi bestämde oss för att ta in på Scandic Fauske, och fortsätta gasjakten dagen därpå. Vi hade kommit fram till att de borde ha gas på Obs Bygg i Fauske. Det fick bli morgondagens äventyr.
Middag i Fauske? Korv!
Ja, vad ska man säga om det här då? Ha luft i planeringen...
Vi såg fram mot att kunna köpa gas dagen därpå.
Gonatt!
Var maten "enbart" köttfärs med grönsaker?
Maten bestod inte bara av köttfärs och grönsaker. Jag hade med mig snabbmakaroner, röda linser och rapsolja. samt salt.
Till frukost var det havregrynsgröt med smörgås och pålägg samt kaffe.
Energi under vandringen, eller snacks, får jag be att få återkomma om.
Cliffhangern var oavsiktlig kan jag nämna :-)
Nåja gasjakten gick vidare dagen därpå.