Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Youth is wasted on the young

När jag gick i grundskolan så avskydde jag friluftsdagar. Man tvingades bryta det akademiska lugnet och rutinerna, för att hasa omkring i något skidspår i sträng kyla och bli förbiåkt av alla hurtiga skidess (som alltså blev klara med uppgiften och fick gå hem tidigare!), alternativt klafsa omkring i regnet och leka lekar, spela bollsport eller något annat onödigt. Av någon outgrundlig anledning skulle man alltid hetsas att pressa sig tills man fick blodsmak i munnen. Liiite bättre blev det väl när jag kom upp i tonåren och faktiskt började gilla orienteringsfriluftsdagarna, för det var ju riktigt kul att leta kontroller. Men det tog många många år efter grundskolan innan jag återigen frivilligt satte på mig ett par längdskidor. Glädjen hade liksom förtagits någonstans på mellanstadiet. Innan jag började skolan brukade jag åka elljusspåret med pappa, och då var det kul. Det var väl det där med att göra det i grupp och inte vara bland de bättre som gjorde det tråkigt. Och så här i efterhand misstänker jag att jag faktiskt lider av någon sorts köldastma eller liknande, för om jag anstränger mig hårt (läs: tvingas vara med i skollaget i skidstafett, eller springer långt för att hinna med ett pendeltåg) i kyla, så tar det uppemot en timme innan det slutar göra ont i bröstet. OK. Köldastma kanske är en påhittad pseudosjukdom som jag klänger mig fast vid för att den passar mig, men så är det. Allt sammantaget gjorde i alla fall att ordet 'friluftsdag' hade ungefär samma sköna klang som 'flourtant' eller 'oförberett diagnostiskt prov'.

Idag kom Ylva och sa att vi måste ta hem hennes slalomskidor från Bydalen, för hon behöver dem när de ska ha friluftsdag i februari. 

-VA! Ska ungen få åka slalom på skoltid, medan jag sitter på kontoret och administrerar kontrakt! Fyyyy så orättvist!

Den enda trösten för en avundsjuk mamma är att dottern åtminstone har vett att längta... Hoppas att det håller i sig några år till.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-01-13 23:56   Wolf25
Även jag har haft friluftsdagar och militärisk skolgymnastik som saboterat årtal av motionsglädje.
 
2009-01-14 06:20   Staffan Andersson
"tvingades bryta det akademiska lugnet"?? Hehe riktigt så upplevde inte jag min skolgång =)
 
2009-01-14 07:58   peter1969
Jag gillade friluftsdagarna men det kanske berodde på att jag var tävlingsinriktad när jag var yngre. Det har dock gått över nu.....

Men jag kan förstå att man knäcker många ungdomar och får dom att hata utelivet. Finns det några alternativ nuförtiden för de ungdomar som inte vill tävla utan bara ta det lugnt på friluftsdagarna? Det viktiga är ju att dom är ute.
 
2009-01-14 08:23   Öhrnell
Det blir kanske roligare om man är tävlingsinriktad och BRA, än tävlingsinriktad och DÅLIG...
 
2009-01-14 10:52   brigas
Här har nog friluftsdagarna fått lite missriktad inriktning när ofta ett alternativ är skoterutflykt.
Jag är väl gammalmodig som tyckar att trots allt ska man ju inte bara var ute utan även röra sej själv på nåt vis.
Klart att det behövs alternativ för dem som inte är tävlingsinriktade,men här är det väl mycket på föräldrarna också,att införskaffa tillräckligt bra kläder och utrustning,annars kan aldrig slalom eller längdåkning bli annat än hatobjekt.Sett många sorgliga skräckexempel på hur barnen ska åka med usla grejer i fel storlek tex.
 
2009-01-14 11:32   Skogsanna
Vad jag känner igen mig! Den enda friluftsdagen som var riktigt rolig i skolan var orienteringen. Fast jag tror att det beror på att man måste använda hjärnan och inte bara kroppen när man orienterar. En smart hjärna räknar ut ett bra spår genom skogen och undviker de jobbigaste passagerna (branter, blötmyrar mm).
Det är nog därför jag tycker om geocaching nu fast hjärnan behövs inte så mycket i själva orienteringen men däremot i letandet.
 
2009-01-14 19:06   Håkan Friberg
Fluortanter??? Hur gammal ÄR du egentligen?
Intressanta inlägg för en gammal majje att läsa.
Mina egna erfarenheter liknar nog mest Peters. Jag var tävlingsinriktad och njöt varje friluftsdag ända till dess resultaten meddelades. Jag VISSTE att jag skulle vinna - men gjorde det aldrig. Det kanske är detta som så sakteliga utvecklats till ett i det närmaste totalt oiintresse för idrott.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg