Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Vådligt fiskafänge

Äldsta dottern hade bestämt att hon ville fira födelsedagen i fjällstugan tillsammans med sina kusiner, så det blev storfamilj i fjällen ett par dagar. Efter att vi avverkat att hoppa på hoppkudden och klappa kattungarna och rida på hästen vid Hovdebuan bestämde jag och min svägerska att vi skulle ta med alla småtjejerna till lilla fiskedammen med inplanterad regnbåge. För en fiskefantast är det väl ungefär lika upphetsande som att få fiska med håv i akvariet där hemma, men med fyra små damer mellan tre och sju år så är det helt kalas. Kusinerna skulle få testa det alldeles nya barnspöet, och jag skulle försöka lära min svägerska att knyta fast drag. Jag var väl tacksam över visat förtroende, men det kändes lite grann som när en blind leder en blind. Nåja, tafsar hade vi inga, och jag trädde linan fel ett par gånger, men till slut var tre spön klara att användas. Barnen satt på bryggan och spanade efter fiskar och försökte meta med vad jag tror benämns "jigg" (sladdriga fiskliknande mojänger som det vete fan hur man ska fiska med. Jag drog en metkrok rakt igenom...)

De ystra "regnbågsfiskarna" slog vakar titt som tätt, så det var riktigt spännande. Det tog inte lång stund innan min svägerska fick napp. Det var en riktigt fin firre, som jag krokade av och hade ihjäl. Lite nervöst är det ju när man får större fiskar än man är van vid. Små abborrar brukar jag bara bryta nacken av, men den här var lite svårare. Det gick dock snabbt och bra ändå, och det var stor uppståndelse bland barnen, som ville titta och känna.

Efter det gick det bara ett par minuter innan jag själv fick napp. Barnen tröttnade redan efter ett par tre kast när det inte nappade, så jag behövde inte ha dåligt samvete för att jag tog spöt. Min fisk var mindre, men fin. Jag stod på huk med fyra fascinerande flickor omkring mig och ska kroka av firren. Och bäst jag står där och är jättepedagogisk och berättar om abborrarnas vassa ryggfenor och att man får passa fingrarna när man krokar av så att inte fisken sprätter till och man får kroken i fingret så....

...så sprätter fisken till så att kroken lossnar och slungas upp i ansiktet på mig istället. Det smäller till och blir tungt på kinden. Aj aj aj. Det här känns inte bra! Min svägerska stirrar lätt förfärat, liksom barnen. Det gör inte speciellt ont, men det känns obehagligt. Blöder det? Tänk om barnen blir rädda, eller om jag svimmar? Vad gör man? Vi ringde efter min man och bad honom komma med en avbitartång. Strax därefter kom han i flygande fläng med en tång i ena handen och ett plåsterpaket i den andra.

"Jaså var det du som hade blivit krokad! Jag hade fattat det som om det var nån av ungarna. Ska jag vara helt ärlig så hade jag inte sprungit lika fort om jag hade vetat att det var du..."

Säga vad man vill, men ärlighet är en av min makes dygder. Det gjorde lite ont att bli avkrokad, men det gick bra. Det verkar inte som om man har så mycket känselceller mitt på kinderna. Hullingen hade gått in en liten bit bara, så vi tvärryckte ut den efter att ha klippt av själva kroken. I fikaväskan hade vi en flaska med saft som legat i frysen över natten. Den var bra att ha för att kyla ner kinden så den domnade lite innan rycket.

När jag senare på kvällen tog bort plåstret för att rengöra såret så var där bara en liten, liten prick. På ett sätt blev jag lite besviken att det inte syntes mer hur skadad jag blivit, men å andra sidan vill man ju inte bli ärrad för livet mitt i ansiktet om det går att undvika.

Men vad i hela friden hade jag gjort om detta hade hänt ute på fjället? Det gick väl an 300 meter från stugan där verktygslådan står, men man blev ju lite skakis. För att inte tala om glad över att ögonen klarade sig.

Härmed önskar jag mig därför en liten nätt fisketång i julklapp. En sån som man både kan stoppa in i fiskmunnen när man ska kroka av, och klippa av krokar med.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-08-15 08:43   BrittMarie
Det är fint där vid Hovdebuan, har varit där en gång och även fiskat i dammen med mina barn fast det är längesen nu.
Ärlighet är en god egenskap, men lite medkänsla hade också varit passande tycker jag nog! Så förargligt att det inte blev ett värre sår... ;)
 
2008-08-15 12:30   peter1969
Krokar är vassa och människor mjuka.....
Tur att det gick bra i alla fall!
Förutom fisketång kan det vara bra att ha glasögon, de skyddar ögonen.
Polariserande glasögon gör dessutom att du ser bättre ner i vattnet och kan se var fiskarna finns.
 
2008-08-15 12:38   brigas
Tur det var kinden och inte ögat,brillor är bra..
Tack vare krok-missödet lär väl fisketuren bli mer oförglömlig än annars
 
2008-08-15 12:54   Öhrnell
Fast glasögon har jag ju jämt annars. Linserna åker på när jag ska ut så att jag kan ha solglasögon... Lär av detta - vid fiske, kör glasögon/kepa istället.
 
2008-08-15 14:25   Thomas Traneving
Vilken tur att det inte gick värre.
Härlig läsning i alla fall....trots olyckan.
Väl författad!
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg