Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Vad vore skogen utan stigar?

På semestern tillbringade jag en tid i mina gamla kvarter i Odensala, Östersund. Ni som inte är uppväxta där vet inte vad ni gått miste om. Det är ett bra ställe. Tur att svärföräldrarna bor kvar så att man fortfarande har någonstans att bo när man vill åka dit. Den här gången passade jag dessutom på när de inte ens var hemma, och maken var kvar i Sundsvall och jobbade...

En kväll, när barnen var uttröttade efter en heldag ute med kusinerna, använde jag bokstavligt talat TV:n som barnvakt. Barnen fick bänka sig i TV-soffan och välja en film. Sedan ställde jag timern på mobilen så att den räknade ner tiden tills Tintinfilmen var slut, och så gav jag mig ut i skogen på en rask vuxenpromenad i den sena sommarkvällen. Hemmaskogen ropade på mig, och vädret var för vackert för att ignoreras!

För att göra området rättvisa lägger jag in en liten översiktsbild av det. Som ni ser på kartan så har man det mesta i närheten. Badsjö, elljusspår, bäckar och stigar i största allmänhet. Det enda som stör friden är väl E14 som skär rakt genom alltihop. Sen är det ett gytter av smalare stigar kors och tvärs genom skogen mellan de stigar som är tillräckligt stora för att vara utmärkta på kartan.

När jag hade 16 minuter kvar av min utmätta tid, kom jag till en av dessa små tvärstigar, och funderade på om jag skulle ta den. Nja, jag hade nog lite bråttom, så det fick vara för den här gången. Men när jag någon minut senare kommer till nästa tvärstig så ångrar jag mig, och tar den istället, bara för att den verkar mysigare än den större, mer trafikerade stig jag redan går på. Och det är när jag spankulerar där på den lilla tvärstigen som det slår mig hur viktigt det är med stigar. Hur gärna man än vill ge sig ut i naturen, så nog har de flesta en ganska hög spärr mot att bara klafsa rakt ut i skogen i stiglöst land "bara för att det är vackert" när det inte är bär- eller svampsäsong? Nej, man vill ju veta att man kan gå hyfsat bekvämt - och framför allt vill man vara säker på att man kommer någonstans, eller åtminstone att man alltid kan hitta hem igen om man vill vända. Utan stigar blir landskapet dött, enformigt och tråkigt. Har man många stigar kan man ju ge sig ut på hundratals motionsturer  - eller lata friskluftsturer - utan att behöva ta exakt samma väg två gånger.

Av naturliga skäl hade vi rätt mycket orientering på schemat i skolan på höstarna. Och fasiken vad kul det var egentligen. Det var enda gångerna som jag frivilligt sprang - dels för att det gick mycket lättare att springa över stock och sten på små vindlande stigar, än rakt fram på en väg där man såg hur långt man hade kvar - dels för att man kunde vara lite mystisk och låtsas som om man inte visste var kontrollen var, för att sedan obemärkt smyga sig undan de klasskompisar man inte var så förtjust i och snabbt försvinna in i grönskan in på den rätta vägen.

Man kanske borde ge sig på orientering på allvar. Hm. Finns det någon orienterare i Sundsvall som läser detta så har ni någon att headhunta till klubben nu. Jag finns i telefonkatalogen.

(Men hur gick det med barnen då? Jo, de hade förstås knappt noterat att jag inte varit hemma den senaste timmen, och jag hann hem i god tid innan eftertexterna. Mycket lyckat upplägg!)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-08-06 14:50   Annicas fjällängtan
Jag tänkte en hel del på det när jag gick Kyrkstigen. I skogen är stigen livsviktig (om man nu inte har GPS eller är en stjärna i orentering) med den så är man trygg och säker utan den är man lost. Det finns verkligen ingenting att orientera sig efteri skogen . i Fjällen finns ju topparna. TV.n är en perfekt barnvakt i många lägen!
 
2009-08-06 17:38   brigas
Det är ju så mycket trevligare att gå på en stig än längs ländsvägen;ändå väljer många här det senare alternativet,trots mängden avlätt tillgängliga och trevliga stigar i skogen.
Vad de går miste om...
 
2009-08-06 18:41   LRC
Själv vet jag mycket väl vad jag inte gått miste om! De här skogarna kan jag utan och innan och varje år brukar jag upptäcka nåt nytt "specialställe" att återvända till. Listan har blivit rätt lång vid det här laget... :)
Senast förra helgen resulterade en promenix så småningom i den årliga blåbärskakan, till exempel.
 
2009-08-08 08:55   BrittMarie
Visst är det härligt med stigar! Och visst finns det orienteringsklubb i Sundsvall!
http://www4.idrottonline.se/templates/Page.aspx?id=51793
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg