Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Man åker inte bättre slalom för att man har för små pjäxor!

Så har det hänt igen. Min stackars kompis som inte åker utför så ofta, har lurats på ett par för små pjäxor i skiduthyrningen, med smärta och pina som det naturliga resultatet. Dagens pjäxor är av naturliga skäl anpassade efter den moderna alpina åkstilen, som innebär att man ska böja på knäna och luta sig framåt så att smalbenen lutas mot framkanten på pjäxan så hårt att man nästan får blåmärken. Detta har jag fått lära mig både av snabbåkande kollegor som påstår sig veta vad de talar om, samt av mina barn, som faktiskt gått skidskola, så lite sant torde det åtminstone vara. Men den åkstilen bygger ju på antagandet att man vill ÖKA farten när man svänger (det kom som en överraskning för mig när jag fick höra det första gången!), och inte att man - som jag och många andra blåbär gör - svänger för att hålla NERE farten.

Men om man nu inte hade tänkt bli någon slalomexpert då? Om man nöjer sig med att åka några dagar i solskenet vart tredje år, och tycker att det är trevligt när det inte går för fort - ska man då vara utdömd för att man inte tar till sig den moderna skidtekniken dessa få dagar? Måste det vara förenat med smärta att envisas med att nöja sig med att se ut som Stig-Helmer i backen, snarare än André Myhrer?

Man kan ju fråga sig vad det mest rimliga är att man gör när smärtan från fötterna pulserar hela vägen upp till de otränade lårmusklerna;

A - Man sätter sig i huksittande och lutar sig framåt i pjäxorna för att få in den rätta tekniken.

B - Man sätter sig på närmaste servering eller värmestuga och tittar på andra som åker i backen.

Min erfarenhet säger mig att alternativ B är det som för de flesta ligger närmast till hands. After-skin börjar efter tredje åket.

Jag har aldrig riktigt förstått mig på det där med de åtsittande pjäxorna. Tydligen finns det en oskriven regel om att slalompjäxor SKA vara trånga. Foten ska sitta som i ett städ, och när man står rakt upp (eller så rakt det nu går) så ska tån ta i pjäxan därfram. "För foten trycks ändå bakåt när man lutar sig fram när man åker". Men varför? Jag frågade min mer skidvane make, som ju faktiskt har åkt mycket - till och med riktigt vackert med fötterna ihop och pendlande ben enligt någon fransk stilskola. "Det är viktigt att foten sitter fast ordentligt, för annars kan man få rejäla blånaglar när foten slås fram mot pjäxan när man landar efter ett hopp! Och det är INTE skönt!", säger han.

Åhå. Men om man nu inte är en så van skidåkare att man ens kommer upp i den fart som krävs för att man ska flyga ner från guppet? Är det då värt smärtan att inte kunna vicka på tårna när man plogar sig i sakta mak nedför backen? Gör blånaglarna mindre ont för att man får dem långsamt?

Jag provade nyss för skojs skull mina första egeninköpta pjäxor (sparade åt barnen), och fattade inte att jag den gången lät mig övertygas av expediten när hon sa att "Jo, de SKA kännas trånga". Vilken lögnerska! Jag är kvinna. Jag har en lång och gedigen historik av misslyckade inköp av för små skor bakom mig. Om en sån som jag redan i butiken blir tveksam och ställer den ängsliga frågan "Ska de verkligen sitta så här tajt och vara så här svåra att knäppa?" så kan man väl utgå från att de är minst två storlekar för små, och hellre ge mig ett par större att pröva? Är det verkligen så svårt för kunnig personal att skilja en bra åkare från en nybörjare?

Mina nuvarande pjäxor hittade jag begagnade på loppis, och de har minst en tums tåvickningsutrymme, och gott om plats för foten. Ett av mitt livs bästa inköp! Visst, de är säkert helt oåkbara i teorin, men faktum är att jag aldrig fryser om fötterna i dem, trots att jag bara använder tunna strumpbyxor inuti. Och jag står dessutom ut med att ha dem på fötterna så att jag orkar åka i backen från det att liftarna öppnar och nästan tills de stänger. På något märkligt sätt tycker jag faktiskt att det är mer värt än att ha "rätt" utrustning.

Som tur är för min väninna var det förstås helt OK att komma tillbaka till skiduthyrningen och be om ett par större pjäxor. Det gäller bara att man törs gå tillbaka och be att få byta!

(Man kanske skulle satsa på att öppna en egen pjäxuthyrning, där kunden får välja mellan snabba moderna vinkelpjäxor, och raka 80-talspjäxor som mer lämpar sig för stilla sightseeingglidande på transportleder...)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-03-12 13:35   peter1969
Jag vill gärna hyra ett par såna pjäxor då!
Dvs för sightseeing.......
 
Svar 2012-03-12 14:08   Öhrnell
Hm. Just du skulle nog hitta perfekta sådana på loppis, till en tredjedel av mitt uthyrningspris. Och förmodligen dessutom emballerade i en dunsäck.
 
2012-03-12 15:23   seobserver
Minutenskridskorna för konståkning lider av samma helvete 1/2 nummer för små eller ingen kontroll säger de som vet. Mina passar med tunna strumpor på. Obra säger veträttmaffian.
 
Svar 2012-03-13 07:56   Öhrnell
Man undrar ju var denna "sanning" kommer ifrån. För i de flesta andra sammanhang brukar det finnas en rätt vid gråskala mellan rätt och fel, men för obekväma sportskodon är det tydligen ganska svart-vitt.
 
2012-03-12 23:14   G.S
Det finns faktiskt en del modeller som är både bra och bekväma, tillverkaren Atomic har fattat att inte alla orkar med skruvstäd. t.ex dessa i 70 flex (finns 50&90 med) http://www.atomic.com/en/Products/Alpine/Boots/All%20Mountain/B_70_W/AE5003760.aspx?filter=468%3a3%3b535%3a6
 
Svar 2012-03-13 08:00   Öhrnell
Tack Göran! Och du ser - hade jag inte skrivit detta irriterande inlägg så hade jag ju inte fått lära mig detta. Och kanske har du hjälpt någon annan att hitta bekvämare pjäxor också.
 
2012-03-13 09:16   äventyrssugen
Jag har något luddigt minne av att jag hört förklaringen att skorna ska sitta stenhårt därför att när (inte om) man bryter benet ska det gå av lite snyggt mitt på underbenet och inte längre ned vilket är betydligt svårare att få att läka ihop bra. De en till två gånger per år jag ställer mig i skidbacken brukar jag hyra bekväm storlek och förtränga sådana tankar.
 
Svar 2012-03-13 11:10   Öhrnell
Exakt den luddiga förklaringen kommer ur Oles mun när han ska förklara läget för Stig-Helmer när han ska hyra utrustning i Sällskapsresan 2...
 
2012-03-13 11:57   äventyrssugen
Aha!... Väl underbyggt med andra ord;-)
 
2012-03-13 12:43   seobserver
Benbrott vid fotleden försökte även Stig Strand med men mina plastpjuck är av bekväm storlek.
Även krirugen Thoms försökte med denna krystade förklaring vid en god Libanesisk middag.
Bluff och båg!
 
2012-03-14 09:23   nilssa
Det där eftersträvansvärda benbrottet ovanför pjäxkanten, är det inte det som kallas "spiralbenbrott".
 
2012-03-15 00:34   fowwe
Läsvärd text och lysande satir! Själv har jag alltid lyssnat med misstänksamhet på exempelvis butikspersonal som vill sälja skor eller kläder till mig. Och det här med att förbereda sig för "rätt" slags benbrott... jag saknar ord. Jag tror jag fortsätter med att åka på tur ;-).
 
2012-03-15 22:00   BrittMarie
Bra och underhållande, som vanligt när det kommer från dej! Och vilken underbar visningsbild du har!!!
 
2012-03-17 06:57   Håkan Friberg
Jag fördrar också pjäxor med utrymme. Dessutom föredrar jag "gammeldags" skidor (undrar vad det kan bero på?) som gör det möjligt att framföra ekipaget enligt "den franska modellen", dvs med skidor tätt ihop och smöra nerför backen.
 
2012-04-24 15:07   storschan
Mina tår är fortfarande snyggt mörkblå och jag undrar när tårna kommer trilla av. Detta flera veckor efter den underbara veckan i Bydalen. Det blev många fina stunder sittandes i backen tillsammans med Lavskrikorna. Men på tredje dagen blåste jag utför backen som en vårvinterstorm, mina tår till trots.
 
Svar 2012-04-25 21:56   Öhrnell
Skönt att du inte blev helt avskräckt. Tjurighet är inte så dumt alla gånger!
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg