Om man tänkt sig att överleva i alla klimatzoner och är begränsad till enbart ett eggverktyg så tror jag att man i första hand skall tänka på mat, inte att hugga ned träd, slanor och annat. Maten måste prioriteras, utan den orkar man inte hugga ned träd osv.
Vad för mat finns det då tillgång till? Jag ser enbart på vad som finns i naturen, rån av ICA-affär räknas inte.
Animalisk föda, fisk, skaldjur (ägg) + andra ätbara skaldjur.
Det finns många sätt att skaffa sig animalisk föda, jakt, fällor osv. Jakt kan utföras med spjut, pilbåge och fällor kan byggas. Det behövs ingen stor kniv till att göra en pilbåge, inte heller till fällor, snaror osv.
När man då väl har fått tag på sitt byte med någon av metoderna så måste man kunna ta sig in i bytet. Till det behövs en spets som kan penetrera huden, det är den enklaste sättet. At flå djuret ifråga är väl ganska lämpligt eftersom kläder slits och man behöver nästan alltid remmar osv, det kan man skära från huden. Huden behöver också skrapas ren på insidan och till det behöver man en svängd egg. Köttet behöver styckas så en rak egg är ganska viktig i sammanhanget.
Fisk kan fångas på många olika sätt och med verktyg man kan tälja till. Fisken skall rensas och till det behövs en ganska vass spets.
Skaldjur kan samlas upp och ätas medan man är på jakt, skaldjur i havet likaså. Stenar är bra på att krossa skal.
Det är bra om man kan göra upp eld så ett eldstål vore praktiskt, inte nödvändigt för att överleva, men det gör livet behagligare. Det är även bra att laga till maten på eld samt eld värmer och kläder kan torkas. Finns det någon kniv med inbyggt eldstål? Nåja, flinta går att hitta och då blir ju kniven eldstål. Kvarts funkar hyggligt, svavelkis mycket bra.
Jag skulle söka mig till kusten, gärna saltvattenkust eftersom jag inbillar mig att där finns en större tillgång, och variation, av föda för min överlevnad. Jag skulle röra mig en mil inåt landet för jaktturer men troligtvis mesta delen av tiden vara 1-2 kilometer från havet. En sötvattensjö 1-2 kilometer inåt landet hade inte varit helt fel.
Nå, en spets att penetrera med, både hudar och fiskbukar, (samt borra hål med), en kurvig del att flå med och att skrapa ren hudar med och en rak egg att skära, stycka och tälja med. Kan jag använda kniven till att fälla slanor med (större virke än så behöver jag inte för min överlevnad) så är det positivt, dock ej nödvändigt.
Yxa, kukuri osv funkar alltså inte för min överlevnad, jag behöver en vanlig enkel Mora med rött skaft och ca 12 cm blad. Med den överlever jag - om huvudet funkar någorlunda normalt så att jag kan använda den – och aldrig, aldrig, använder jag den till det den inte är avsedd för, jag måste liksom vara rädd om den, är jag inte det så dör jag ju.
Har jag fel?
Thomas