• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

vindkrften för vem?

Nu börjar konsekvenserna med att stänga ner kärnkraft och tro att den kan ersättas med vindkraft uppmärksammas av allt fler.

"Större delen av Europa var extremt nära total systemkollaps i september, skriver Jan Blomgren, professor i kärnfysik"

Vindkraften driver oss mot total systemkollaps (expressen.se)

Här finns en intressant intervju med Jan Blomgren som förklarar varför hög andel intermittenta källor i energimixen riskerar att skapa obalans i elsystemet.


Även Kvartals fredagsintervju med energiexperten Per Wikström är värd en lyssning.

 
En vettig analys.

Min tolkning är att den naiva energipolitik som är frampiskad med MP i spetsen riskerar framledes utarma Svensk industri och risketa nedsläckningari samhället, utöver groteskt högt elpris och förstöra naturområden.

Vem ska täcka upp betala in skattepengar som försvinner till Svensk välfärd när exportindustrin ser situationen hopplös och flyttar produktionen utomlands ?
 
Eventuellt behöver OKG (Oskarshamns kärnkraftverk) stänga en av få kvarvarande svenska kärnreaktoerer för oplanerat underhåll nu i vinter
Det lär inte blir mindre elbrist då.

Karlshamnsverket har höjd beredkap, ska kunna starta inom 2 timmar.


/Patrik
 
Var är alla vindkraftens lovsjungare idag?

Tror en hel del kan sitta fast på E6 i sina elbilar ? ;)

Skämt åt sido, fler och fler börjar väl förstå att det inte är något som vi kan förlita oss på utan att vi behöver Kärnkraften som "stabilisator" i elproduktionen.....dom andra 4.4 % får väl leva som dom lär och ransonera elen så den räcker till oss andra.
 
Senast ändrad:
Vattenfalls VD Anna Borg har skrivit på Debatt i Dagens Nyheter vilket utlöst en lavin av kommentarer och åsikter. Hon kommer vara med i P1 om en stund (kl 12:55). Man kan säkert höra i efterhand också.
 
Vattenfalls VD Anna Borg har skrivit på Debatt i Dagens Nyheter vilket utlöst en lavin av kommentarer och åsikter. Hon kommer vara med i P1 om en stund (kl 12:55). Man kan säkert höra i efterhand också.

Lite som att släcka eld med bensin i min värld att försöka lösa grundproblemet som vindkraften orsakar med att bygga mer Vindkraft.

Problemet med Vindkraften är ju att den inte är förutsägbar och skapar en ostabilitet i elproduktionen som vi fått exempel på i tidigare klipp, utöver att den förstör våra naturområden såklart.

Visst kommer vi att behöva öka produktionen, varför inte erkänna att det var ett stort misstag att stänga ner fullt fungerande kärnreaktorer i stället och göra något åt det ?

Hur, vart och när föddes denna farsot klimatskam i Sverige som vi med Västvärldsmått bidrar väldigt lite till sedan vi slutade elda med villaolja och hur mycket offrande av våra naturområden krävs det för att tillgodose denna tillsynes omättliga skam ?
 
Senast ändrad:
Det finns många konstigheter med den explosion av förnyelsebar elproduktion vi ser idag. Den borde ha påbörjats i lugnare takt redan för 10-15 år sedan, då hade man kunnat tänka färdigt samtidigt. Klimathotet var känt redan då men industrin ville inte och politikerna vågade inte. Och vi privatpersoner... hm. Men det går inte att ändra på nu.

När det nu händer mycket (otroligt fort måste man säga) så borde det ske med en genomtänkt plan (här har politikerna ett avgörande inflytande). Men en sådan har inte skapats, det enda alla är överens om är att vindkraften behöver byggas ut. Men inte i vilken utsträckning och inte vilka andra energislag som samtidigt ska byggas ut.

Ytterligare en faktor är vad som lönar sig, de olika teknikerna konkurrerar med varandra. Just detta är kanske det märkligaste av alltihop när nu samhället av klimatskäl ska göra en enorm omställning. Istället för att göra en plan där olika energislag samverkar på bästa sätt för att dels ge tillräckligt med el i hela landet, dels nå klimatmålen så låter man priskonkurrens bestämma (om de konkurrerar på lika villkor är väl tveksamt men jag är inte tillräckligt insatt för att reda ut det).

För det mesta så ger vindkraften den billigaste elen vad jag förstår. Gasturbiner, oljekraftverk och kärnkraft sägs vara dyrare. Alltså försvinner de senare, ett efter ett. Men kvar står vi med en vindkraft som inte längre kan balanseras med planerbar energi. Och plötsligt blir elen jättedyr. Som exempel har vi det moderna, gasdrivna Öresundverket i Malmö som har sålts till Asien, det var på 450 MW. Gas är visserligen fossilt (och därmed en lösning som på sikt ska fasas ut) men varifrån ska den balanserande elen komma istället? Ett land kan inte bara ha vindkraft och det är forfarande långt till att vätgasproduktionen har tillräcklig kapacitet.
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg