• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Vindkraft

Vindkraft drivs av elcertifikat och ekonomiska subventioner, inget annat. Jag kan förstå markägare och andra som vill ta del av bidragsregnet. Dock kommer det bli som med alla andra satsningar med subvention i botten, när omfattningen blivit sådan att det börjar kosta för mycket i statskassan (dvs, röstfisket kan ske billigare på andra politiska områden) då minskas eller uteblir subventionerna och kvar står en massa skrot och konkursade skalbolag som bildats för att slippa ta ansvar för rivning.

Samhällsekonomiskt är det ett vansinne utan like. Utan subvention skulle vindkraft vara små 10 metersverk vid stugor långt från elnätet. Möjligen kan lantbrukare med eget verk tjäna pengar om de kan använda oskattad el, ska vindkraftsel säljas i fri konkurrens har den inget ekonomiskt existensberättigande.
 
I Tyskland kan man enkelt sälja småskalig elproduktion då alla har rätt att mata in el från solceller, gaseldade stirlinggeneratorer mm. Dock kostar det för elbolaget och i slutändan abonnenterna, blir det fel i nätet måste de kunna skilja ifrån ledningarna i bägge ändar innan personal kan ta i ledningarna. Investeringar behövs således för att komma igång med detta.

Om vi på riktigt vill ha småskalig elproduktion så är detta ett bra sätt. Elmätaren går baklänges när du producerar el och du får alltså tillbaka egenproducerad skattefri el när du behöver den.

Frågan är naturligtvis om det är ekonomiskt försvarbart, produktionen blir inte så stor. Även detta är ett politiskt snarare än ekonomiskt ställningstagande. Kan kanske vara bra av beredskapsskäl?
 
Det är väl det jag befarar också. Kollade slumpmässigt med Statkraft för någonn vecka sedan och de skriver att bolaget, Statkraft, tar den kostnaden i deras projekt. Teknisk livslängd är ca 20 år enligt tillverkare skriver man och också att hur framtiden ser ut är svårt att sia om idag. Det sista var svar på en undran om hur man planerar när de tjänat ut, kommer det direkt upp nya verka eller återställs marken (kan helt förstå att det är väldigt svårt att säga idag).

...när omfattningen blivit sådan att det börjar kosta för mycket i statskassan (dvs, röstfisket kan ske billigare på andra politiska områden) då minskas eller uteblir subventionerna och kvar står en massa skrot och konkursade skalbolag som bildats för att slippa ta ansvar för rivning...
 
Ett exempel på subvention som "lyckades" så bra att folk började använda tekniken var motorgasolen på 80 talet. Det var någon krona billigare att köra på gasol än bensin och speciellt taxi installerade bränsletankar som tog upp halva bagageutrymmet och mackar byggde ut gastankningsmöjligheterna över hela landet. Sedan togs subventionen bort, ingen ville ha extratanken när man kunde köra billigare på bensin. Exakt samma gäller vindkraften, annan kraft som egentligen är billigare står standby för vindkraften att använda när det inte blåser. Utan subvention för vindkraft så är den död.
 
Ruskigt intressant! Kvinnan som hade koll på Åre-området var ju stenhård, på ett bra sätt tycker jag som är emot vindkraft.

Det var ju klart intressant om avisning. Det här är en gammal artikel, nästan 2 år, där det står att avisning inte kan ske under drift utan är ett påhängssystem som dessutom är väldigt dyrt. Måste forska lite till, kan ju vara annorlunda idag.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article498411.ece

svt 1, debatt, just nu om vindkraft..
 
Senast ändrad:
Mitt i Naturen om örnar. En del i programmet handlar om vindkraft och rovfåglar.

http://svtplay.se/t/102782/mitt_i_naturen (tillgänglig tom 22 januari 2011)

Bakgrund till undersökningen: http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article2496075.ece

Exempel från Norge: http://www.sofnet.org/index.asp?lev=6573&typ=1

Vindkraft och fåglar på Smøla, Norge
Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) har noggrant studerat vindkraftparken på Smøla på norska västkusten. Ön har en mycket tät havsörnspopulation, men tyvärr togs förvarningarna om att komplikationer skulle uppstå för örnarna inte på allvar vid uppförandet av anläggningen. Resultaten från de första fyra åren (2003-2006) av den fortgående studien visar att en tredjedel av havsörnsparen (5/15) har lämnat sina revir inom vindkraftparken, utan att ha etablerat sig någon annanstans på ön. Häckningsframgången för örnarna har minskat, både inom och utanför området med vindsnurror. T.o.m. juni 2010 har 38 havsörnar konstaterats dödade av kollisioner med vindkraftverk på Smøla, men utöver dessa finns rimligen ett mörkertal.