Det beror ju lite på vad som är tänkt att lagas, men jag lagar då och då Boeuf Bourguignon och då bör det ju vara en Bourgogne på Pinot Noir, men viktigare än vinvalet, tycker jag är fonden. Kokar man en riktig från märgben så får man en fantastiskt mustig gryta.
En besläktad italiensk rätt är Brasato och i Veneto gör man Brasato al Amarone. Fenomenet Amarone är ju dock intressant eftersom det är en i sammanhanget väldigt ny vintyp (uppkom på 30-talet som i princip en "nästan" utjäst Recioto) som rönt stora framgångar på marknaden, kanske för att de är ganska lättillgängliga med mycket smak och en del restsötma. Populariteten har dock inneburit att mindre nogräknade producenter kränger rätt kassa viner som Amarone, så ett råd är att vara lite försiktig när man köper Amarone, det finns en hel del fallgropar i de lägre prisklasserna. Liknande "begreppsinflation" ser man f ö även i begreppen Ripasso och Appassimento och producenten Masi som i princip skapade Ripasso 1964, har slutat använda begreppet pga att begreppet smutsats ner av mindre nogräknade producenter. Ett tips för de som gillar Amarone är att prova Sfursato från Valtellina-regionen i alperna. De görs med liknande metod men istället för de vanliga amaronedruvorna (som ex corvina, rondinella, molinara, oseleta m.fl) så används Nebbiolo, som är mest känd från Piemonte. (Metoden att torka druvorna först finns f ö på flera andra ställen i världen)
Piemonte med sina Barolo och Barbaresco-viner och Toscana är egentligen intressantare Italienska områden än Veneto. Barolo (Nebbiolo) är ofta fantastiska matviner pga en ofta ganska påtaglig strävhet (tanniner). Det gör dem också lagringsdugliga men kräver ibland ganska lång lagring för att mjukna. I kombination med mat så passar de inte heller optimalt till magra rätter utan kräver lite fett och på samma sätt som i Veneto finns ju varianter på Brasato al Barolo. Baroloviner ligger ju dock ganska högt prismässigt, men anses betydligt finare och varumärket är inte utsatt för samma varumärkesinflation som vinerna från Venetoregionen och trots att de kostar från ett par hundralappar och uppåt anses de ofta prisvärda i relation till andra viner från världens toppregioner.
Men som sagt, glöm inte att lägga mycket kärlek på fonden!!