Vin till gryta!

Tack!

Tack för alla tipsen! Ska testa lite olika konstellationer och se hur stor skillnad det är egentligen =) Man vill ju kräma ur mustigheten så mycket man kan!
 
Vin i grytan

Sverige var länge okultiverat på vinfronten. Det är fortfarande många som inte fattat den enkla regeln: Till mat och i mat, ett bra vin. Som sällskapsvin duger det med enklare vin. Många gör tyvärr tvärtom.
/John
 
Det beror ju lite på vad som är tänkt att lagas, men jag lagar då och då Boeuf Bourguignon och då bör det ju vara en Bourgogne på Pinot Noir, men viktigare än vinvalet, tycker jag är fonden. Kokar man en riktig från märgben så får man en fantastiskt mustig gryta.

En besläktad italiensk rätt är Brasato och i Veneto gör man Brasato al Amarone. Fenomenet Amarone är ju dock intressant eftersom det är en i sammanhanget väldigt ny vintyp (uppkom på 30-talet som i princip en "nästan" utjäst Recioto) som rönt stora framgångar på marknaden, kanske för att de är ganska lättillgängliga med mycket smak och en del restsötma. Populariteten har dock inneburit att mindre nogräknade producenter kränger rätt kassa viner som Amarone, så ett råd är att vara lite försiktig när man köper Amarone, det finns en hel del fallgropar i de lägre prisklasserna. Liknande "begreppsinflation" ser man f ö även i begreppen Ripasso och Appassimento och producenten Masi som i princip skapade Ripasso 1964, har slutat använda begreppet pga att begreppet smutsats ner av mindre nogräknade producenter. Ett tips för de som gillar Amarone är att prova Sfursato från Valtellina-regionen i alperna. De görs med liknande metod men istället för de vanliga amaronedruvorna (som ex corvina, rondinella, molinara, oseleta m.fl) så används Nebbiolo, som är mest känd från Piemonte. (Metoden att torka druvorna först finns f ö på flera andra ställen i världen)

Piemonte med sina Barolo och Barbaresco-viner och Toscana är egentligen intressantare Italienska områden än Veneto. Barolo (Nebbiolo) är ofta fantastiska matviner pga en ofta ganska påtaglig strävhet (tanniner). Det gör dem också lagringsdugliga men kräver ibland ganska lång lagring för att mjukna. I kombination med mat så passar de inte heller optimalt till magra rätter utan kräver lite fett och på samma sätt som i Veneto finns ju varianter på Brasato al Barolo. Baroloviner ligger ju dock ganska högt prismässigt, men anses betydligt finare och varumärket är inte utsatt för samma varumärkesinflation som vinerna från Venetoregionen och trots att de kostar från ett par hundralappar och uppåt anses de ofta prisvärda i relation till andra viner från världens toppregioner.

Men som sagt, glöm inte att lägga mycket kärlek på fonden!! :)
 
Det finns särskilda matlagningsviner, de funkar alldeles utmärkt. Jag håller med tidigare skribenter, man ska inte hälla drickbara viner i maten, det är slöseri. Häll i slattar eller matlagningsvin, effekten blir densamma.
 
jag tror ingen skulle dra en Romanée-Conti i såsen.. inte ens ett ganska mycket billigare vin.. Det finns en gräns där man kan bli kölhalad om man häller vinet i maten.. för mig går den gränsen vid 200:-, dyrare viner häller jag inte i såsen.. Däremot gärna direkt i munnen. Dock förstår jag att ni är mer välbeställda och driver viner i prisklass med bilar i såsen.. Alla har faktiskt inte de ekonomiska möjligheterna ;-)
 
Jag tar inte ett superdyrt i maten, men vänder på det, man ska kunna dricka, med nöje, det man har i maten.

och går gärna på region. italiensk mat, italienskt vin
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
JohnnyL Frysa vin? Friluftsmat 9
mariaa Vin på älggräs? Friluftsmat 20
Lennart Hedvall Frystorkat vin Friluftsmat 31
flamma Whiskey/Cognac/Vin mm.mm Friluftsmat 49
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Johan123 Nyttiga och goda icke-animaliska pålägg till smörgåsen? Friluftsmat 23
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
moa_k40 Lunch till lång Sarektur Friluftsmat 23
bebben_ericson_hotmail.com Ta med vandringsmat till Island? Friluftsmat 2
sebkar Räcker det med kokande vatten till pulversoppa? Friluftsmat 11
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
såg Jägarsnus med mer nötter i till lunch. Friluftsmat 14
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
UnderEnTarp Behållare till sylt? Friluftsmat 15
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
KLAGER FDA varna för torkat kött till husdjur Friluftsmat 3
wojo Alternativ till ölkorv? Friluftsmat 23
SLUGGA Kaymak cream till sås? Friluftsmat 5
Kanii Alternativ till grötfrukost Friluftsmat 2
vastero Ett försök till matlagningsprogram med friluftsmat Friluftsmat 10
perdans Kök till gastub med punkteringsventil Friluftsmat 0
victorborgvall Vindskydd till olika kök Friluftsmat 14
RayIV Mjölk till gröt och choklad? Friluftsmat 15
Grönställ Proteindryck till lunch? Friluftsmat 60
dr4ug1 Choklad fondue till efterrätt Friluftsmat 3
peter1959 Folie ä bra till allt säger Träpekka i dag Friluftsmat 4
jakerlund Gas-tillsats till Trangia.... Friluftsmat 3
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
Agneta H Mat till kanotläger för konfirmander? Friluftsmat 10
Alternativ till Real Meal Friluftsmat 12
saraholvid Tips på vegetarisk mat till fjällvandringen Friluftsmat 33
Polarnatt Kan detta funka till frukost? Friluftsmat 49
oberg_niklas Mat som passar till mattermos Friluftsmat 13
apanna Torkad mat till barn Friluftsmat 4
ViVi Mat till utedagar i skogen Friluftsmat 12
dabac Filmburk till krydda? Friluftsmat 20
grodanbolle Mat till dagsturer? Friluftsmat 11
CFFS Alternativ till dyr mat! Friluftsmat 4
way Flytta till storbritanien! Friluftsmat 5
thureb Bra stekpanna till Trangia? Friluftsmat 6
Maria Habermann Gott till couscous Friluftsmat 0
Svartkjelen Mest möjlig energi till lägsta möjliga vikt - HUR??? Friluftsmat 9
Kvantmekanikern Billigt och bra alternativ till torkad mat? Friluftsmat 3
PeAv Gas till Primuskök på Gotland Friluftsmat 0
Texas Bensin till Primus Friluftsmat 5
Kalle E alternativ till pulversoppa till lunch? Friluftsmat 6
Multifuelbrännare till Trangia? Friluftsmat 5
KAP till "lilla" Trangian Friluftsmat 2

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg