Vadning

Jag skulle säg att det är lika viktig att den som säkrar repet vet vad han gör... I militära sammanhang(ingen erfarenhet i Sverige) så använde vi grövre rep. Faran med någon som går/simmar över en ström och dras med är när den andre börjar dra i repet. Då tenderar den som sitter i repet att dras under vattenytan(motströms) och drunknar. Vad man ska göra är att istället för att dra in honom, är att föra honom in till kanten med med hjälp av strömmarna och spänt rep. Då håller han sig ovan ytan och kan ta sig i land.
//A

Om den som säkrar drar eller släpper ut för lite rep kan det gå helt åt helsike. Däremot har jag ingen erfarenhet av att man skulle kunna dras ner under vattnet. Jag tror att detta beror på djupet. De vad vi gått har sällan varit djupa. Däremot har det varit strömt. Saken hamnar i en helt annan dager om man simmar eller vadar där det är djupt. Jag antar att det är då man dras ner om man dras uppströms.

repet är endast till för att få tillbaka den som drullar i till kanten han/hon startade från. Det ger varken någon support eller räddar från drunkning..

Jag håller inte riktigt med. Repet räddar en från att dras med och slå sig fördärvad. Drunknar man så gör man det sannolikt för att man först slagits sönder och samman på stenar. När man väl gått ikull kan repet mycket väl användas som support. Har man gått ikull reser man sig ju direkt om man kan och då kan ett smart infirat rep vara god hjälp. Detta måste dock göras med en viss finess annars kan man dra ikull den vadande igen.

Det är långt ifrån alltid man kan välja landningsplats. I första hand skulle jag satsa på att få iland den som gått i kull just där jag står och säkrar, men som sagt jag har ingen erfarenhet av att säkra simmare eller folk som vadar där det är mycket djupt.

Binda fast i sten/träd är väl ingen vits alls med. Ende möjligheten vore ett dubbelt rep om man är ensam, som man sen kan dra över, som man gör om man firar ner i klättring. Fast dels finns det inte många träd i fjället, och dels så är det som sagt inte tänkt som statisk punkt, utan den som säkrar försöker hålla linan över vattnet utan att spänna, och är redo att springa nerför jåkk-sidan och hjälpa den blöta kamraden komma i land.
.

Självsäkring förutsätter väl nästan att man går baklänges över vadet. Visst skulle det kunna göras. Men jag har svårt att tro att det skulle bli säkrare om man går baklänges. Tvärtom! Det framstår som ett omöjligt för att inte säga idiotiskt projekt.

Den som går ensam bör istället satsa på något annat. I första hand att få sällskap just vid svåra vad. Är man flera som håller i varandra blir det också säkrare. Jag har hjälpts över flera vad på det sättet av lokalbefolkningen i Nepal, Indien och Paktistan. Det kan också löna sig att ha en riktigt stadig vadkäpp med sig, en stör att stödja sig mot nedströms, när man väl kommer till ett vad är det inte säkert att det finns något som kan funka som käpp. Allra bäst är naturligtvis om man stöter ihop med någon som har vadlina med sig.
 
Självsäkring förutsätter väl nästan att man går baklänges över vadet. Visst skulle det kunna göras. Men jag har svårt att tro att det skulle bli säkrare om man går baklänges. Tvärtom! Det framstår som ett omöjligt för att inte säga idiotiskt projekt.

håller med, jag sa bara att det alternativet vore det enda som jag kan tänka mig skulle kunna "funka" om man pratar om att säkra sig själv och sen få med sig repet. Det var inte jag som kom med 1-Mans-Säkringsförslaget. Jag varker tror på det eller tycker nån ska göra så. Så vi är nog ganska överens :)
 
Att vada med repsäkring var standard vid Vistasstugan innan bron kom dit. En stållina var spänd över jokken där men repsäkring var ändå att rekommendera vid "högvatten". Såg en gång en ensamvandrande finländare tappa greppet kring linan efter att fötterna slagits undan av vattentrycket. Han flöt på ryggsäcken i ca 100 meter och hade turen att sedan driva in mot strandkanten och komma iland. Repsäkring vid vad kan lämpligen arrangeras så att repet och vattenströmmen styr den vadande in mot stranden efter att han fallit omkull.

Har hänt att jag lyft upp min fru (50 kg) på ryggen vid svåra vad för att få bättre tryck på fötterna, bl a en gång vid det långa vadet vid Miesakjaure norr om Alesjaure. Tyckte det kändes stabilt men det tyckte inte hon. :)
 
hjälp av vattenvirvel

stämmer det jag tyckt mej känna:att om man går tex högre på en sten där vattnet strömmar över och ned är strömmen och trycket kraftigt,men om jag istället går där vattnet slår ner efter stenen blir en motvirvel mot strömmen som hjälper mej att hålla emot så jag tvärtom får hjälp av vattnet?
alltså hellre kliva ned i det djupare om fäste är OK än balansera högt i kraftig ström
 
Flytkraft och vad med kängor.

Eftersom ingen annan hittils har tagit upp detta vill jag också påpeka detta med flytkraft ifall att olyckan skulle vara framme och man driftar iväg en bit.

Det har talats om vattentäta påsar för att inte få utrustningen blöt. Men hallå!
Om man trillar i med fastspänd ryggsäck utan vattenskydd inuti.
Då kommer ryggsäcken att bli en 50kg tung sten på ryggen inom 30 sekunder.
Detta är det absolut första man borde tänka på när man tänker vattentäta påsar i samband med vad. Använd absolut vattentäta påsar!

När det kommer till att välja att gå med kängor eller barfota säger jag bara detta.
Gå aldrig barfota!!!

Vi pratar om fjällsäkerhet rätt mycket och ändå snackar folk om barfota vadning.
Trycket på fötterna i samband med den dåliga balans man får i bara ett par decimeter vatten och packning på ryggen ökar risken för skador exponentiellt i massor!

Då kommer vi till kängorna.
Att torka Gtx-kängor är inte så svårt som det låter. (I torrt väder!) Byt strumpor ofta. Häng det blöta paret på ryggan och låt torka i sol o vind. Brukar ta en halv dag innan strumporna har sugit ur allt vatten ur kängorna.

Mvh Johann
 
stämmer det jag tyckt mej känna:att om man går tex högre på en sten där vattnet strömmar över och ned är strömmen och trycket kraftigt,men om jag istället går där vattnet slår ner efter stenen blir en motvirvel mot strömmen som hjälper mej att hålla emot så jag tvärtom får hjälp av vattnet?
alltså hellre kliva ned i det djupare om fäste är OK än balansera högt i kraftig ström

Hejsan,
håller med 100%! Visst känns det konstigt att sätta ner fötterna där det "är djupare än nödvändigt", men jag har samma intryck. Och jag har som tur är aldrig slagit omkul i ett vad, däremot mina tyska vänner som försökte gå på stenarna istället för brevid dom.

Hellre blöt upp till knän/låren ett litet tag och gott fäste än att plaska av en hal sten med super-vattentryck. Kanske ska säga att jag alldrig har valt att gå i kalsonger och sandaler, utom alltid med regnbyxor på. Så det kalla vattnet gör inte så mycket. Visst ligger det på och kyler, men det gäller ju att inte vatten & vind kyler bort all värme konstant, så fort man höjer benet igen blir det ju varmare i benen igen. Inte så om man går i kallingar precis.

Re Goretex-boots - torka med strumpa-modellen funkar nog. påminner lite om lumpen, där man ökade farten om man gick ner sig på myren. Går man fort och länge nog, så blir man ochså torr igen ;-)
 
Använd absolut vattentäta påsar!

Gå aldrig barfota!!!

Att torka Gtx-kängor är inte så svårt som det låter. (

Instämmer, bortsett från vid helt triviala vad som man kan gå barfota i, så blöter jag hellre ner mina vandringskängor än vadar barfota. Det har faktiskt hänt när vi följt bäckar som gått i en brant ravin som tvingat till upprepade vad att vi helt enkelt valt att vada med kängorna.
 
Vadarskor

Skaffade för i år ett par dojor som i Finland säljs som "Vinterbadningsdojor" (!). I praktiken låga neoprenskor med gummibotten. Väldigt bra vid vadning och väger knappt något, inte dyra heller.
 
den radikala slutsatsen

Jag har en gång, år 2000, tagits av en älv. Felet var att jag vill utnyttja stenar efter att ha kommit halvvägs; vid klivet var en fot fri och jag åkte iväg. Vattnet räckte väl över knäna.
Jag hade tur att driva på rygg mot en utskjutande grusbank; ryggsäcken räddade huvet fråbn smällar och jag tappade inte ens mössan.

1998 tvingade mig ett svårt vad till omvägar. På ett annat ställe vadade jag till midjan,
kanske 50-100 meter från en fors (just vid vadstället stod vattnet nästan stilla och jag såg botten hela
vägen). Minns att det var kallt. Vadet berodde på att bron var i eländigt skick. På ett tredje
ställe fick jag krypa över en smal provisorisk bro med onödigt tung packning.

Det var min första och troligen sista vandring norr om Polcirkeln. Vad är något jag
försöker programmera bort,
och det är nästan aldrig aktuellt på mina turer i Sydnorge, Alperna och Pyreneerna.
Jag har aldrig bytt skor, aldrig tagit av mig strumpor och aldrig tagit av (men gärna på)
kläder vid vad.Jag har f ö ett par strumpor för hela turen.

På min senaste fjälltur förra veckan passerade jag tre dagar genom Reinheimen, det minst tillrättalagda
området i Sydnorge. Älvarna var ovanligt stora och jag hann med att söka länge efter ofarligt vad,
två gånger (älven var väl i ena fallet bortåpt 100 meter bred där det gick). Jag genomförde minst ett vad där det kändes absolut nödvändigt att släpa fötterna i botten. Jag råkade också sista dagen ut för ett biflöde som verkade totalt omöjligt att vada - retur, söka stengång över huvudfloden och hoppas på bättre tur på andra sidan. Jag var samtidigt magsjuk.

Det var 11:e sommaren irad som jag vandrade i Sydnorge, och min totalt 13:e
fjällvandring. Det kan ha varit min sista. Jag är snart 63 år. Jag vill inte göra NÅT som är svårt eller farligt mer.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jonah Dörrsjöarna vadning? Fjällvandring 0
EliasNaslund Typ av stav vid vadning Fjällvandring 10
Wolfred Vadning i Sarek Fjällvandring 5
Christoffer_123 Vadning Sarek i början av juli Fjällvandring 5
john76 Korta vadare, tillfällig vadning Fjällvandring 2
Leif Vajmo Vadning av Tukijåhkkå (Duvggejåhkå) i Padjelanta? Fjällvandring 7
emil. Bästa lösningen för vadning i Sarek? Fjällvandring 19
gerritholl Vadning i västra Padjelanta, del X. Fjällvandring 1
undvall Vadning av Sitoätno? Fjällvandring 5
bjarv EFTERLYSES: Sarek- Vadning Vid Rissajavrre Fjällvandring 3
pal2 Tältplatser/vadning i Kaskasavagge? Fjällvandring 14
eyck Ytterst lätt sko för vadning Fjällvandring 9
grodanbolle Hur få tätt vid skorna för vadning? Fjällvandring 24
avslutat medlemskap1105 Gamajåhkå, vadning Fjällvandring 7
Kalle G Vadning från Riksgränsen mot Vadvetjåkka? Fjällvandring 3
JonathanW Vandring & vadning med hund Fjällvandring 2
Vadning i Valfojåkka Fjällvandring 15
Masa Vadning på sträckan Kaiseepakte - Keb ? Fjällvandring 14
0399 vadning Fjällvandring 4
mekelund Vadning Miellätno Fjällvandring 6
L-O SAREK-Vadning i rapadalen!!! Fjällvandring 4
grodanbolle Vadning i Sarek? (rapadalen) Fjällvandring 8
tingdahl Vadning över Ráhpajåhkå & Sarvesjåhkå Fjällvandring 10
Vadning av Mielätno vid Alkajaure Fjällvandring 7
mr.murphy Vadning över Kaskasjohkka??? Fjällvandring 2

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg